Hop naar Londen

Goed nieuws zaterdagavond op de jaarlijkse uitreiking van de sporttrofeeën van de Dendermondse Sportraad. Daar kondigde een fiere vader Stanny Croquet aan dat zijn dochter Julie die dag niet alleen Belgisch kampioen artistieke gymnastiek werd maar ook van haar trainer te horen kreeg dat ze naar de Olympische Spelen in Londen mag.

Ticket voor Londen

Er was in de cafetaria van het stedelijk zwembad Olympos dan ook applaus te horen. Natuurlijk was haar deelname een bijna zekerheid na het wegvallen van de 24-jarige Aagje Vanwalleghem die het voorbije jaar steevast minder goed scoorde dan de zeventienjarige Julie Croquet.

Jullie Croquet

Julie Croquet werd zaterdag Belgisch kampioen gymnastiek turnen en heeft ook haar ticket voor de Olympische spelen in Londen vast.

Mogelijks heeft het vooruitzicht op een niet-selecteren voor de spelen een grote rol gespeeld in de beslissing van Aagje Vanwalleghem om te stoppen met topsport. Het BOIC stuurt dit jaar immers maar een turnster naar Londen.

Er is in de topsport inderdaad een tijd van komen en een van gaan. En gaan is geen pretje, zeker als je zo’n mooie carrière achter de rug hebt. Onze Belgische turntoekomst is nu voorlopig aan Julie Croquet.

Nog twee seconden

Maar Dendermonde maak nog een goede kans om zelfs een tweede topsporter naar Londen te sturen. En dat is middellangeafstandloper Jan Van den Broeck die als Julie Croquet eveneens uit Sint-Gillis komt.

Deze haalde op het recent gehouden Europees atletiekkampioenschap indoor in Ostrava in de finale van de 800 meter een mooie zevende plaats.

Jan Van den BroeckJan Van den Broeck dient nog 2 seconden van zijn tijd op de 800 meter af te doen tot 1.45. Wat hij op de Europese atletiekkampioenschappen in juni in Helsinki denkt te kunnen doen. 

Zijn beste tijd op die 800 meter is nu 1.47 en om zich te plaatsen moet hij hier nog twee seconden afdoen. En dat wil hij doen op de komende Europese atletiekkampioenschappen in het Finse Helsinki van einde juni. “Ik denk dat dit voor mij zeker haalbaar is”, aldus een zich intens voorbereidende Jan Van den Broeck.

Deze is topsporter bij het Belgisch leger en aangesloten bij de Lebbeekse atletiekvereniging Lebbeekse Atletiektoekomst.  In zijn discipline is hij zowel outdoor als indoor Belgisch kampioen en bij die Europese kampioenschappen waar hij zevende eindigde haalde hij een tijd van 1.49,41.

Dennes De Kegel

Voetbalbelofte Dennes De Kegel kreeg de trofee voor meest beloftevolle jonge sporter uit handen van Carine Verhelst, Dendermonds schepen voor Sport. De trofee was een beeldje van de gekende en uitstekende lokale keramist Peter Spitaels.

Olympische Spelen van 1936

Voor Dendermonde is dit voor zover geweten maar de tweede maal dat zij iemand naar de Olympische Spelen kan afvaardigen. De enige gekende andere Dendermondse sporter die ooit zover raakte was de Baasroodse roeier Albert Joris die in 1936 deelnam aan de spelen van Berlijn.

Hij roeide in de K2 op de 1000 meter met Frans De Blaes maar raakte er wel niet verder dan de schiftingen. Het tweetal werd dat jaar ook nog eens Belgisch kampioen.

Jan Van den Broeck kreeg trouwens zaterdagavond van de Dendermondse Sportraad ook de trofee voor sportman 2011. Andere laureaten waren Gwen Huylebroeck voor sporters met een handicap en Dennes De Kegel, een voetballer die bij SK Grembergen begon en nu al traint met de A-kern van RC Genk, die van de beloftevolle jongen.

Sporttrofee 2011

De laureaten voor de sporttrofeeën 2011 samen met leden van de sportdienst, sportraad en enkele schepen van de stad.

Andere trofeeën 2011 gingen zaterdag naar de Dendermondse Zwemvereniging Olympos als sportclub, volleybalster Linde Hervent als sportvrouw en Jan Caudron voor de Sportverdienste.

Willy Van Damme

Met dank aan Jozef Hermans.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s