Eamon de Valera en Hitler

Dat het Ierse nationalisme in het verleden bijwijlen wel eens haar minder fraaie kantjes toonde is geweten. Een der minder frisse episodes is die van Eamon de Valera, de grote man van het Ierse nationalisme, en het einde van W.O. II.

De man was premier van Ierland in de oorlogsjaren 1939-1945 en officieel was Ierland toen neutraal. De Britten en dus ook België steunen was voor hen teveel gevraagd. Alhoewel er wel Ierse staatsburgers met de geallieerden meevochten.

Maar de Britten vertrouwden met recht en rede de Ieren niet en de Ierse Zee werd dan ook nauwlettend in de gaten gehouden. Duitsland had immers tot de overgave in mei 1945 met Eduard Hemple een ambassadeur in Dublin.

En kijk, toen de Duitse kanselier en nazileider Adolf Hitler zelfmoord pleegde ging Eamon de Valera eigenhandig en officieel zijn innige deelneming over dit overlijden betuigen bij Eduard Hemple, de Duitse ambassadeur.

Ook wanneer later dan de Nürnbergprocessen beginnen zal diezelfde dan in Ierland in ballingschap verblijvende Eduard Hemple bij de Valera interveniëren omdat hij bij de Britten zou protesteren tegen wat voor Hemple politieke schijnprocessen waren.

En inderdaad, Eamon de Valera zal officieel bij de Britten tegen die processen protesteren en ze daarbij vergelijken met de Britse processen tegen Ierse nationalisten uit de koloniale periode.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat nogal wat Belgische oorlogsprofiteurs en nazi’s na de tweede wereldoorlog onderdak vonden in Ierland. Met als voorbeeld de ouders van Alexandra Coolen, de politica van het Vlaams Belang en echtgenote van Paul Beliën.

Het IRA had in Vlaams nationalistische kringen voor haar strijd in Noord-Ierland trouwens heel wat fans die hen onvoorwaardelijk steunden. Vriendschappen verdwijnen immers niet zomaar.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s