Zwijg maar

Dat de zaak van Pol Van den Driessche voor de N-VA een vervelende affaire is, is een understatement van jewelste. Er is op dit ogenblik zo te zien maar een onderwerp dat rond die partij zweeft en dat is die van onze Brugse vrouwenloper, het toonbeeld van de wansmaak.

En kijk ook Bart De Wever moest, duidelijk tegen zijn zin, tijdens een bezoek aan de partijgenoten in Kapellen, zich over de zaak uitspreken. De teneur was dat hij over de zaak niet wou praten maar dat men in de media hierover geen proces moest voeren.

Met andere woorden: de journalisten moeten hier zwijgen. Zo kennen we de man natuurlijk. Caroline Gennez, toen voorzitster van de sp.a, trok tijdens de regeringsonderhandelingen van leer tegen de N-VA en kijk, Bart De Wever stelde dat zij had moeten zwijgen.

Maar als de N-VA leden van het koninklijk hof via de media kunnen besmeuren of leugens verkopen over Groen die zogenaamd peperduur gaat eten, dan is er geen enkel probleem. Zoals men er ook geen moeite mee heeft om Franstaligen in de pers voor profiteurs, bedriegers, dieven, imperialisten, etc… uit te maken. Dan gaan alle registers bij De Wever & Co open.

Het is natuurlijk niet leuk om met deze zaak herhaaldelijk in confrontatie te moeten gaan. Maar eigen schuld, dikke bult. Wie het verhaal van Jan Antonissen – een van onze betere journalisten – in Humo leest, ziet een ijzersterk dossier en een deontologisch correct gebracht verhaal.

Hij brengt de getuigenissen en legt die dan voor aan Pol Van den Driessche die voldoende plaats krijgt om te antwoorden. Het zijn ook een twintig getuigen die, soms bij naam, soms anoniem (wat begrijpelijk is bij dit soort zaken), hun steeds gelijklopend verhaal doen.

Ooit haalde Pol Van den Driessche premier Elio Di Rupo in Het Nieuwsblad onderuit als een volbloed pedofiel. Een verhaal gebaseerd op de beweringen van fantast Olivier Trusgnach en niets anders. Dat kon toen, nu dreigt de man met een proces. Dreigen? Hij zou dom zijn het te doen.

De enige voor hem zinvolle strategie is nu onderduiken en afwachten in de hoop dat de storm snel gaat liggen. Wie dit soort toestanden kent weet dat er in zijn geval geen alternatief voorhanden is.

En voor de N-VA? Misschien kunnen zij in de toekomst hun overlopers vooraf eens beter screenen. Het was al voor zijn overloop duidelijk dat men hem bij de CD&V niet meer moest hebben. En de gore verhalen over de man waren overal in de politiek en journalistiek voldoende gekend.

Vermoedelijk lag zijn mentaliteit inderdaad aan de basis van die afwijzing van CD&V. Misschien had de man het beest in hem wel eens losgelaten op vrouwelijke CD&V’ers. En die laten niet zo makkelijk met zich sollen als bijvoorbeeld een beginnende journaliste. Bekijk ze maar eens.

Als men bij de N-VA slim is laten ze Pol Van den Driessche zelf verklaren dat hij zich terugtrekt. En dan is de pijn voor de N-VA vermoedelijk snel over. De man hoort trouwens niet thuis in de politiek, het openbaar ambt of de journalistiek. Misschien wel in de amusementswereld waar dit wansmakelijk gedrag spijtig genoeg wel kan.

En dat Bart Brinckman, Luc Van der Kelen en Mia Doornaert nog de verdediging van die man opnemen is natuurlijk dapper van hen. Maar het zijn de verdedigers van verloren zaken. En hun daden roepen uiteraard alleen maar vragen over hen op. Niet doen dus. Ze maken er zich slechts ongeloofwaardig mee.

Willy Van Damme

3 thoughts on “Zwijg maar

 1. Ik vermoed dat de natte droom van Bart De Wever, zijn ultieme machtskick, erin bestaat om PVDD te laten verkiezen ondanks de meest smeuïge bewezen verhalen.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Als steeds bedankt voor je veelal snelle reactie.
  Bart De Wever is een zeer goede strateeg die ook verbaal uitstekend kan scoren. Hij is echter ook een grote twijfelaar en vol onzekerheden. Hij zal dan ook nu weeral twijfelen en de anderen zullen hem vermoedelijk weer tot een beslissing moeten duwen. Het is de grote zwakte van de man.
  Willy Van Damme

 2. Willy,

  het doet me plezier journalisme te lezen van mensen met ballen, dossierkennis, doorzicht, het tripplechecken van gegevens…idd zoals het hoort…maar waar steeds minder ruimte voor wordt gemaakt door redacties en hoofdredacties…een schande en verwaarlozing van onze maatschappelijke opdracht en wat nogal als “lastige journalistiek” wordt ervaren (lees kritisch interessant)…om maar één naam te noemen…dat De Morgen een man als Georges Timmerman tijdens besparingen weert uit haar redactie…is net een verlies aan hetgene waar ze steeds heeft tegen trachten te vechten…feiten en geloofwaardigheid…ingegeven door commerciële belangen ? En Jan Antonissen mag een huidig voorbeeld worden genoemd voor de overige Humo-redactie…iemand die al een aantal blikken stikkende informatie heeft opengetrokken en publiek gemaakt…potjes die anderen blijkbaar liever gedekt houden, zoals de verdwijning van zuster Gaby…

  Kris De Bruyne
  Antwoord:
  Bedankt voor je rake observaties wat betreft George Timmerman en Jan Antonissen. Zij verdienen het. Bedankt ook voor het bloemetje in mijn richting. Vandaag komt hier nog een heel stevige boterham over Iran online. Met wat boeiend cijfermateriaal.
  Willy Van Damme

 3. Zolang het meccano plan maar in zijn eer herstelt wordt. PVVD is en blijft een non issue. Ooit zijn boek(en) gelezen? Blijf benieuwd naar BDW zijn keuze.
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Bedankt voor je korte reactie.
  Dit verhaal van PVDD is zeker geen non-issue. Dit gaat over menselijke verhoudingen en grootschalig machtsmisbruik. Het is daarom een verhaal dat prominent dient gebracht daar het over de kern van de samenleving gaat, hoe de mensen met elkaar omgaan. Wat Humo uitbracht is geen bedverhaal rond overspelige echtgenoten zoals dat van DSK volgens mij wel is. Het gaat over het samenleven zelf, hoe mensen met elkaar omgaan
  En zijn boeken heb ik natuurlijk niet gelezen en ben ik ook niet van plan.
  Ik wist trouwens al jaren af van bepaalde strappatsen van de man en telkenmale als ik zijn gezicht zag ontstond er bij mij altijd een stevige walg.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s