En daar was die kat weer

Veel belangstelling vandaag voor de viering van 175 jaar spoorwegen in zowel Dendermonde, Wichelen als Wetteren. Met wat hooggeplaatst volk van de NMBS, veel Dendermondenaars en dan die imposante prachtige stoomtrein.

Met alle medewerkers die het beste van zichzelf gaven, zowel die van de stad als deze van de NMBS. Het was dan ook een uniek evenement. De komst van de spoorweg in 1837 naar de stad veroorzaakte er een ware revolutie. Het betekende de feitelijke stichting van Sint-Gillis-Dendermonde, sindsdien uitgegroeid tot de grootste deelgemeente van de stad.

Viering 175 jaar spoorwegen - Station Dendermonde

Drie van de vier vandaag aanwezige gemeenteraadsleden incluis schepen Marius Meremans. Niels Tas stond achteraan.

Het zorgde ook voor een grotere mobiliteit en de komst van vele vreemdelingen zoals de West-Vlaamse voorouders van huidig burgemeester Piet Buyse (CD&V). Het betekende een grote industriële ontwikkeling zonder voorgaande voor de stad.

En de Dendermondse cultuurbeleidscoördinator Dimitri Beeckman had ook zijn uiterste best gedaan. De man heeft geen enkele medewerker (!) maar slaagde in zijn opzet. De stoomtreinen anno 1945 richting Merelbeke zaten vol. Die van 15 uur was zelfs zo volzet dat mensen naar verluid moesten rechtstaan.

Woordkunstenaar Herman Verberckmoes

Woordkunstenaar Herman Verberckmoes had als steeds weer een grote mond en zorgde eveneens naar gewoonte voor menige lach bij het publiek.

Maar wie forfait gaf was op schepen voor Cultuur Marius Meremans (NV-A) na het ganse stadsbestuur. Geen enkele andere schepen of de burgemeester waren op dit evenement aanwezig. Naar verluid kwam de burgemeester rond 12 uur eens vlug kijken. Als iedereen op de trein zat of aan tafel.

Ook van de gemeenteraadsleden was er weinig te bemerken. Alleen de alomtegenwoordige Rudy De Brandt (Plus), Hilde Dierickx (Open VLD) en fractieleider Niels Tas (sp.a) vielen tijdens het officieel gedeelte te bespeuren. Van de anderen voor zover geweten geen spoor.

Viering 175 jaar spoorwegen - Dendermonde station - 15-04-2012

En daar was dan dat prachtig voorbeeld van mechaniek en …. vervuiling. En hij was zelfs voor op zijn tijdschema.

Van een belediging van de spoorwegen gesproken. Men organiseert van alles en nodigt de heren en dames van de NMBS uit en de ganse bevolking en dan…. stuurt het bestuur zijn zijn kat. Op Meremans dan na want die moest er in zijn functie wel zijn. Als Chinese vrijwilliger?

De NMBS is een heel belangrijke partner van de stad die hier miljoenen wil investeren in een modern nieuw station en een nieuwe stationsbuurt met veel extra tewerkstelling. Die partner moet je te vriend houden, soigneren. Daarvoor doe je al eens een serieuze inspanning.

Viering 175 jaar spoorwegen - Dendermonde station - 15-04-2012

Waren er op Marius Meremans na geen enkele schepen op de festiviteiten dan was zelfs koning Leopold I uit zijn graf in Laken gekropen om in Dendermonde mee te vieren.

En dat er gelijktijdig in de kerk van Sint-Gillis-Buiten een plechtigheid was kan geen excuus opleveren. Of waren al die andere schepen en raadsleden dan daar in die kerk? Dat zal wel niet. En als dat zo was dan was dit fout.

Het schepencollege maakte hier een blunder van formaat. Is het maken van goede afspraken rond evenementen in dat college dan onmogelijk? Het is immers niet de eerste maal dat zij mensen in Dendermonde op die wijze feitelijk beledigen.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “En daar was die kat weer

 1. De schepen van cultuur heeft zelf het initiatief mee begeleid en georganiseerd – er was medewerking van het personeel van de musea , toerisme en zelfs bibpersoneel heeft meegeholpen; van een Chinese vrijwilliger is dus echt geen sprake ….
  Marius Meremans
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  Dat was eerder een cynische opmerking van mij gezien de ‘massale’ belangstelling van het Dendermondse stadsbestuur en de gemeenteraadsleden voor dit evenement.
  Willy Van Damme

  • Personeel musea, toerisme en, zelfs bibpersoneel…..misschien een hele hoop Chinese vrijwilligers Willy en niet ééntje! 🙂
   Dharlie
   Antwoord:
   Bedankt voor je korte opmerking.
   Ik ben er zeker van dat veruit de meeste stadsambtenaren daar met veel ijver aan gewerkt hebben. En ook de schepen Marius Meremans heeft met bijna absolute zekerheid dit met veel enthousiasme aangepakt.
   Het probleem is dat de houding van het stadsbestuur hier averechts werkt en teleurstelling wekt bij die mensen die hun best hebben gedaan. Met alle gevolgen van dien.
   Het is dus niet alleen fout tegenover de vele bezoekers en de NMBS maar ook tegenover het personeel.
   En dit is spijtig genoeg echt geen eenmalig gebeuren.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s