Amerikaanse militaire interventie in Syrië

Wie in de kranten over de Syrische burgeroorlog leest krijgt steevast het beeld van een VS die terughoudend is om deze gewapende opstandelingen voluit te steunen. Ze vrezen immers, aldus het bijna constant herhaalde verhaal, een opstand die dan sectaire vormen zou aannemen. Alsof dat al niet het geval is.

Een geheim beleid

De realiteit is echter wat meer dan de officiële in de pers weergegeven verhalen komende van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken als Hillary Clinton. Er zijn nu eenmaal twee waarheden, een publieke en een meer geheim gehouden versie. En die laatste is de echte, de eerste is alleen bestemd voor het dom te houden publiek.

En dat is ook zo voor Syrië waar de VS, het wekt alleen verbazing bij de naïeven, een heel actieve militaire politiek volgt. Dat bleek de voorbije dagen weer eens uit via WikiLeaks gelekte emails. Emails die ditmaal door de klassieke media niet werden opgepikt daar ze niet passen in het plaatje dat zij rond Syrië ophangen.

Deze keer betreft het de emails van Stratfor, een privé Amerikaans studiecentrum en verspreider van allerlei rapporten over de vele conflicten in de wereld, van Anders Behring Breivik tot Vietnam en Brazilië. Rapporten die bij een eerste blik serieus lijken maar in wezen steevast het standpunt weergeven van de Amerikaanse regering.

WikiLeaks

Hun computersysteem was de voorbije maanden het slachtoffer van een grootschalige inbraak door de groep Anonymus die de miljoenen zo verkregen emails doorspeelden aan WikiLeaks. En dat leverde ook hier pakken boeiende informatie op, niet alleen over het dubieuze karakter van Stratfor maar ook over het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Zo blijkt Stratfor zeer nauw samen te werken met o.m. het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de CIA en het Pentagon, het Amerikaanse leger. Wat natuurlijk merkwaardig is voor een organisatie die steeds stelt objectieve analyses te maken over het buitenland en de relatie met de VS.

Ook rond de zogenaamd Arabische Lente blijken Stratfor en de Amerikaanse overheid nauw met elkaar samen te werken. Voorheen was hier al beschreven hoe Stratfor al minstens eind 2011 weet had van de directe betrokkenheid van de Navo bij de Syrische burgeroorlog.

Vechten tegen regeringsleger

Nu blijkt volgens die informatie ook dat de private militie SCG International door de VS naar Syrië is gestuurd om er met die rebellen mee te vechten tegen het leger van de Syrische regering. SCG International is o.m. actief in Irak en Afghanistan.

Dat bewijst het emailverkeer tussen James F. Smith, de grote baas van SCG International en Fred Burton, vicepresident voor Intelligence bij Stratfor. Emails waarvan de echtheid niet wordt betwist. Zo stelt Smith in die mails dat zijn firma nauwe contacten heeft met de CIA en ook bestaat uit vroegere leden van de CIA en oud-soldaten van het Amerikaanse leger.

Verder verklaart Smith in die mails dat zijn firma met de Amerikaanse regering een contract had afgesloten om hun mensen naar Syrië te sturen om er informatie te vergaren en mee te helpen bij het omverwerpen van de Syrische regering.

Ze hadden daarbij ook de steun van Sue Myrick, het ontslagnemende Republikeinse parlementslid voor North Carolina. Deze is o.m. lid van het zeer belangrijke in invloedrijke permanente parlementscomité dat toeziet op de werking van de vele Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Libië

Interessant is ook dat uit die mails blijkt dat SCG International in Libië eenzelfde opdracht vervulde waar men de leden van de pro-Amerikaanse marionettenregering, de Nationale Overgangsraad, moest beschermen en de rebellen diende te trainen in militaire technieken.

Officieel echter beweerde de VS toen geen nieuw militair avontuur in Libië te overwegen. Ogenschijnlijk liet men praktisch alles over aan Qatar, Saoedi-Arabië en de EU. Ook blijkt uit die mails dat de consultantsfirma Booz Allen Hamilton voor de Amerikaanse regering wat betreft Syrië hier eveneens opdrachten uitvoert.

De betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij de Syrische burgeroorlog is dan ook zeer intens en meer die van een dirigent dan die van een lijdzaam toeschouwer zoals de Amerikaanse regering en de westerse media ons nog steeds willen doen geloven.

Van Kosovo naar Syrië

Robert Wood, de leider van de toekomstige VN-missie voor Syrië is trouwens de vroegere stafchef van het Noorse leger, een Navo generaal dus, en gewezen hoofd van de VN-missie voor Kosovo.

Als baas van die missie keek hij werkloos toe hoe het UCK, het Kosovaarse rebellenleger, na het verdrijven van de Servische overheid op grootschalige wijze moordde en plunderde en daarbij overal orthodoxe kloosters, Servische historische gebouwen en kerken in brand stak.

Geen enkel lid van het UCK werd hiervoor ooit vervolgt. Integendeel, onder zijn bewind werd het UCK, gekend bij alle Europese politiediensten voor drugstrafiek, mensenhandel, diefstal, racketeering, prostitutie, organenhandel, afpersing en moord, de officiële regering van Kosovo.

Maar dat palmares blijkt voor de VN van secretaris-generaal Ban ki-Moon geen enkel probleem te zijn om deze toch zeer delicate missie aan een, zeer zacht uitgedrukt, knoeier toe te vertrouwen. Het belooft.

Blackwater

James F. Smith was de vroegere baas van Blackwater, de beruchte private militie die in Irak vele doden op haar geweten heeft. Ze werd er o.m. moord en grootschalige corruptie verweten. Waarna Blackwater werd overgenomen en sindsdien al tweemaal van naam veranderde, eerst Xe Services en nu Academi.

Het gebruik van private milities als SCG International maakt het natuurlijk gemakkelijk voor de Amerikaanse regering om officieel te stellen dat er geen Amerikaanse soldaten naar Syrië of Libië werden gestuurd. En die private milities hoeven zich ook niet te houden aan de regels die een geregeld leger theoretisch wel moet naleven.

Het toont nogmaals aan hoe oorlogen door de VS meer en meer worden geprivatiseerd, waarbij die private bedrijven een steeds grotere greep krijgen op het overheidsbeleid. Daarbij geholpen door private studiediensten als Stratfor, grossiers in het verkopen van overheidsleugens.

Bedrog dat dan voorgesteld wordt als diepgaande analyses over wat er aan de hand is in landen als Libië en Syrië. Of hoe iedereen in dat milieu hier elkaar de hand reikt en de maatschappij continu bedrogen wordt, door het verkopen van onzin en het plunderen van de overheidskas.

En bijna niemand die dat te weten komt want ook de klassieke media zitten in diezelfde boot van list, bedrog en oorlog.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Amerikaanse militaire interventie in Syrië

 1. Pingback: Amerikaanse militaire interventie in Syrië « Zonder Graten

 2. En hou zou dat allemaal worden gefinancierd? Nou heel een voudig, meer dan 90 procent van alle opium wordt tegenwoordig verbouwd in Afghanistan. Oh, waarom hadden we al dat nieuws over Obama zijn secret service? Het moest een secret blijven dat Obama met “egg on his face” uit Columbia terug kwam; op 2 stemmen na (VS en Canada!) werd gestemd dat Cuba terug moest komen bij overleg en veel wilden ook van de “war on drugs”af. Wanneer de “war on drugs” wordt stopgezet, blijft er ook geen illegaal budget over voor de bovenstaande praktijken. Oh, en reguliere banken wissen dat geld wel even wit waar nodig..
  Onskuukske
  Antwoord:
  Drugs zijn een groot gevaar voor de gezondheid en moeten daarom verboden blijven. Daarom ook moet vooral de productie en de groothandel aangepakt worden, de top. Nu worden alleen de kleine garnalen aangepakt. Goed voor wat krantenartikels en foto’s, meer niet.
  Het probleem is dat de overgrote meerderheid van de zware verslavende middelen als heroïne en cocaïne geproduceerd worden met actieve steun van de Amerikaanse regering. Hierover zijn al vele boeken geschreven maar die raken uiteraard landen als België amper of niet binnen. Laat staan dat de klassieke media het aandurven hierover te schrijven.
  Zo was het de CIA die crack in de VS introduceerde. Mogelijks zag men de verspreiding van die drugs als een middel om de zwarte getto’s onder controle te krijgen. In de jaren zestig heerste hier immers een ware opstand gericht tegen de discriminatie en verpaupering. Toen raakten drugs binnen in die vooral zwarte woonwijken.
  Aanraders hierover zijn:
  – The Politics of heroin – Alfred W. McCoy (vooral over Zuidoost-Azië en opium/heroïne) – Lawrence Hill Books
  – Dark alliance – Gary Webb (over de introductie van crack in de VS) – Seven Stories Press
  – Kill the messenger – Nick Schou (over het dramatische leven en de figuur van Gary Webb) – Nation Books
  Willy Van Damme

 3. Kosovaarse extremisten bliezen kerken op, vandaliseren en vernielen nog steeds orthodoxe kerken en kloosters in Kosovo…
  http://www.rastko.rs/kosovo/crucified/default.htm
  Zoerab
  Antwoord
  Bedankt voor je reactie. Het is een gekend verhaal. Het is ook klassiek te zien hoe de EU en de VS bijna steevast extremistisch crapuul steunen. Ze deden dat in Libië, Afghanistan, Irak, Libanon, vroeger in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Zuidoost-Azië en nu ook in Syrië. In Kosovo financierden en bewapenden ze zelfs een stelletje criminele handelaars in organen van gevangenen.
  Een mensenrechtenbeleid noemen ze dat vermoedelijk.
  En heb je ngo’s als Pax Christi, Amnesty International of Human Rights Watch hierover ooit horen klagen? Nog in geen 1000 jaar. Conclusie: mensenrechten kunnen hen allen gestolen worden. Ze tellen voor hen niet mee. Mensenrechten zijn er alleen om er misbruik van te maken in het kader van hun imperialistisch beleid. Verover nog maar eens een landje. En de mensen? Die kunnen creperen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s