De kust is veilig, het monster zit in de cel

Grote hoera in de westerse media want Victor Bout, ’s werelds grootste monster die ooit met zijn wapenhandel Afrika onveilig maakte kreeg 25 jaar celstraf aangemeten door een Amerikaanse rechtbank. Gerechtigheid is eindelijk geschied en de wereld, en vooral Afrika kan eindelijk gerust ademen. Het gevaar is veilig opgeborgen.

Een te vrezen man

Als we onze kranten zoals de New York Times mogen geloven dan is Victor Bout zowat het typevoorbeeld van wat een door en door slechte mens moet zijn. De man leverde, volgens de New York Times, zelfs wapens aan Al Qaeda. Een ‘gevreesd’ man wist de krant vandaag te melden.

Allemaal nonsens en het resultaat van zeer grove maar handige manipulaties die voor de kenner zo te doorzien zijn maar door de doorsnee journalist natuurlijk niet gekend zijn. Ze zullen er ook geen degelijk onderzoek naar doen. Kranten zijn moderne schandpalen en af en toe een monster daarop vastbinden is iets waarin de media het best zijn.

Alles begon voor de tot dan bijna totaal onbekende Rus toen hij in 2000 en 2003 in twee rapporten van de VN over wapenhandel met Angola en Sierra Leone werd voorgesteld als de man die ervoor zorgde dat die conflicten konden blijven duren.

Het waren zijn wapenleveranties die de burgeroorlogen bleven voeden. Andere wapenhandelaars bleken er in het zwarte continent merkwaardig genoeg zo te zien niet te zijn!

Slechts een wapenhandelaar

Dat Unita, een door de Portugezen opgerichte Angolese guerrillagroep die weerwerk moest bieden tegen de succesvolle nationalisten van de MPLA, al decennialang door het westen was gefinancierd, diplomatiek gesteund en bewapend kon men in die rapporten niet vinden.

Hetzelfde voor Charles Taylor, krijgsheer in Sierra Leone en gewezen president van Liberia. De man is zoals bewezen werd een crimineel – men had hem zelfs uit een Amerikaanse gevangenis laten ontsnappen – en gewezen geheim agent van de VS die goed bevriend was met o.m. de Amerikaanse zwarte democratische politicus Jesse Jackson en Ellen Johnson-Sirleaf, huidig president van Liberia en in 2011 winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

De namen van andere westerse wapenleveranciers kwamen in die VN-verslagen evenmin aan bod. En nochtans waren bijvoorbeeld de naam van de Israëliër Arcadi Gaydamak, of de in de VS verblijvende Fransman Jean-François Lasnosky, zoon van een Poolse rabbijn, goed gekend, ook in de media.

Ze bleven in die rapporten echter buiten schot. Hetzelfde voor de leveranties en manipulaties van vooral westerse regeringen en hun inlichtingendiensten. De rapporten waren wezenlijk een schoolvoorbeeld van hoe men in diplomatieke kringen de feiten vervalst.

Kortom, beide rapporten waren mijlen verwijderd van de werkelijkheid en dienden zo te zien vooral om de VN een mooi fris imago te geven als de organisatie die de wapenhandel in de arme derde wereld wil bestrijden. Wat haaks staat op de realiteit zoals feitelijk ook deze rapporten aantoonden.

Johan Peleman

Beide rapporten waren grotendeels geschreven door Johan Peleman die voorheen bij het Antwerpse vredesinstituut IPIS werkte en ook goede contacten had met een aantal journalisten zoals de nu overleden Walter De Bock.

Een aantal schokkende verhalen van De Bock in De Morgen hadden toen als voornaamste of mogelijks zelfs enige bron diezelfde Johan Peleman. En De Bock was toen verre van de enige Belgische journalist die er zijn mosterd kwam halen. Ook een Dirk Draulans was er volgens insiders een goede klant. Het bezorgde Johan Peleman roem en faam en ruimde mee de baan voor zijn later werk voor de VN.

En blijkbaar is het werk van Johan Peleman voor de VN daar in New York erg in de smaak gevallen want nadien verliet hij het Antwerpse vredesinstituut IPIS en werkt nu in een topfunctie voor de VN in de Democratische Republiek Congo. Een zeer stevige promotie.

Beroemd is het filmpje van de BBC waarin Johan Peleman te zien is hoe hij een Congolees ondervraagd over Bout. Zo vraagt hij aan de man of hij Bout AK-47’s heeft zien uitladen. Waarop die man ja knikt.

Waarna Johan Peleman vraagt of hij bij Bout daarnaast ook nog Kalasjnikovs zag. Waarop die Congolees opnieuw ja knikt. Alsof een AK-47 en een Kalasjnikov niet een en hetzelfde wereldberoemde wapen is. Een hilarisch moment dat alles zegt over zijn toenmalige onbestaande kwaliteiten als wapenexpert.

Al Qaeda

Maar voor de westerse media is er geen houden aan. Zo spreekt men van Bout als een voormalig officier van de KGB en heeft men het over zijn wapenleveranties aan Al Qaeda en Bin Laden. Dit terwijl goed geweten is dat hij in Afghanistan vracht vervoerde voor Achmed Sjah Massoud, de door Al Qaeda begin september 2001 vermoorde aartsvijand van de Taliban. Bout en Massoud waren zelfs vrienden.

Zo is het verhaal over Bout,  Al Qaeda en de Taliban gelanceerd door de Keniaanse diamanthandelaar Sanjivan Ruprah die ooit in onze media werd voorgesteld als de man van de bloeddiamant en een monster die mee de oorlog in Sierra Leone financierde.

Hij werd hier gearresteerd, door de media pikzwart gemaakt en nadien vrijgelaten. Later werd hij hier tweemaal correctioneel en bij verstek veroordeeld zonder dat een krant waar ook er interesse voor had.

Naar verluid was de nu van de aardbol verdwenen Ruprah ook een informant van de CIA. Maar hij had zijn rol gespeeld en mocht nadien verdwijnen, uit handen van het gerecht en uit de kranten. Zo gaat dat.

Voor het Pentagon

Geen zorg echter. Voor de New York Times is Bout een monster. Zo stelde de krant vandaag:

‘A former Soviet Air Force officer, Mr. Bout had run what American officials have described as an international arms-trafficking network that armed Al Qaeda and the Taliban, and provided weapons for civil wars in Africa. Mr. Bout was reputed to have present-day Russian intelligence connections, and his legend inspired the 2005 film “Lord of War,” starring Nicolas Cage.’

‘Als gewezen officier van de Sovjet luchtmacht bestuurde Bout volgens Amerikaanse ambtenaren een internationaal netwerk van wapenhandel dat de Taliban en Al Qaeda bewapende en wapens leverde voor de burgeroorlogen in Afrika. Bout had volgens bronnen ook goede contacten met de huidige Russische inlichtingendiensten en was een bron van inspiratie voor de film ‘Lord of War’ met Nicolas Cage.’

Dat Bout jarenlang werkte vanuit burelen in de VS is men vergeten. Dat Air Cess, de luchtvrachtgroep die Victor Bout in 2001 verkocht had aan zijn broer Sergeï,  o.a. massa’s Amerikaanse troepen en materiaal voor rekening van het Amerikaanse leger naar Irak vervoerde is men eveneens vergeten. Evenzeer als het feit dat de VS nog in 2004 poogde te verhinderen dat er een internationaal arrestatiebevel tegen Bout kwam. Maar Bout was een eenzaat en een Rus en dus een gemakkelijk slachtoffer voor diegenen die dringend op zoek waren naar een slechterik. De echte smeerlappen bleven netjes buiten schot, mede dankzij Johan Peleman.

En dan pak je geen door inlichtingendiensten sterk beschermde figuren als een Gaydamak of Lasnosky maar een Bout. Het is een Rus en dat is voor vele van onze persmuskieten op zich al strafbaar genoeg.

Of hoe een luchtvrachtvervoerder plots een wapenhandelaar en ‘s werelds grootste monster werd.

Willy Van Damme

Er is een website rond Victor Bout waar o.a. dat fameuze  filmpje met Peleman en de AK-47 te zien is: www.victorbout.com.

Een vrij goede Engelstalige analyse over hoe Bout uitgroeide tot het monster is te vinden op:http://www.danielestulin.com/the-victor-bout-file/ Het vertelt het verhaal in detail hoe een jonge totaal onervaren Johan Peleman in 1996 via een Oostendse actiegroep weet kreeg van Bout. Het hoofdkwartier van de luchtvrachtgroep van Victor Bout was toen in Oostende. De start van dit verhaal.

Advertenties

3 thoughts on “De kust is veilig, het monster zit in de cel

 1. Journalisten, zwijg mij ervan … Het uitschot van de mensheid lijkt het wel. Ze zijn niet de enigen, maar ze spelen toch maar een zeer vuile rol in de verdierlijking van de mensheid, de terugkeer naar de barbaarsheid. Bovendien kiezen ze van de universiteiten bijna uitsluitend die elementen, die dat bevorderen. Ik was net aan lezen over advocaat Van Steenbrugge, die organiseert de lynchcultuur binnen justitie, of probeert het toch. De kans is reëel dat dit ook lukt, want meer een meer worden mensen meegezogen in de waanzin. Van die arrestaties van vermeende ‘terroristen’ in Frankrijk geloof ik ook geen sikkepit. Heel waarschijnlijk offert Sarkozy die mensen op om opnieuw verkozen te geraken. Blijkbaar kunnen ‘mensen’ niet anders dan het grootste beest kiezen in deze tijd.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  De media blijven inderdaad verbazen, elke ochtend.
  Vandaag schreef de kwaliteitskrant De Morgen dat Victor Bout in 1995 vanuit Oostende het Russische leger bevoorrade in … Afghanistan.
  Er heeft uiteraard nooit een Russisch leger in Afghanistan gezeten en het Sovjetleger was er al weg in februari 1989.
  Als het papier bedrukt is, is het al goed. Hoe? Dat zal hen worst wezen.
  Misschien kunnen onze cabaretiers de kwaliteitskranten gebruiken bij hun shows.
  willy Van Damme

 2. Met die Peleman heb ik nog op het Jezuïetencollege gezeten. Qua opportunisme kan hij tellen. Maar niet wil ik oude koeien uit de gracht halen… Op het net is ie niet meer te vinden… Think I like you … Deze Bout kwestie volgend …
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Bedankt voor je korte informatieve reactie.
  Het is opvallend dat zijn medestudenten hem blijkbaar allen zagen als een onbetrouwbare opportunist maar dat dit onder journalisten niet het geval was. En inderdaad is het opmerkelijk dat hij geheel zwijgt nu zijn prooi 25 jaar cel kreeg aangemeten in wat alleen maar een politiek schijnproces was. Schaamte of interesseert het hem niet meer nu de buit binnen is?
  Willy Van Damme

 3. Inderdaad. Soms denk dat het gebruik van bomen voor het maken van krantenpapier zou moeten worden verboden. Ze gebruiken immers voor hun platvloerse kwaadsprekerij de longen van de toekomstige generaties. Zelf koop ik nooit meer een papieren versie.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. De feiten zijn wat ze zijn en daar kan je niet naast kijken. Ik heb sindsdien ook gelezen wat De Standaard er van maakte en het was anders maar had wezenlijk hetzelfde niveau. Down in the gutter.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s