Bout en het Russisch leger in Afghanistan

De krant heeft mij deze ochtend nog maar eens goed doen lachen. Oorzaak is het verhaal over de in New York veroordeelde Rus Victor Bout. Een man, als we uiteraard de kranten mogen geloven (maar wie is nog zo dom?) zowat het grootste monster is dat deze aarde ooit geschapen heeft. Na uiteraard Hitler en Dutroux.

Dat de westerse media wereldwijd over de man alleen maar fantasierijke verhalen schrijven is voor de insider geweten. Soms echter gaat het Tolkien- en Harry Pottergehalte van onze persmuskieten wel heel ver.

Uw medewerkster Ayfer Erkul toont dit vandaag nog maar eens perfect. Zo schrijft ze:

‘Bout opereerde in de jaren negentig ook vanuit België. Tussen 1995 en 1997 verhandelde hij wapens vanuit Oostende. Van daaruit bevoorrade hij onder meer de Afghaanse generaals, die zich hadden geschaard aan de kant van het Russische leger dat het land bezette, en later de taliban in Afghanistan.’

Straffe kost als we weten dat de laatste Sovjettroepen in februari 1989 Afghanistan verlieten. Het gaat hier trouwens ook niet over Rusland maar over de Sovjet Unie. En in 1989 was Bout nog tolk, werkende voor de luchtmacht van de Sovjet Unie.

Waarmee nog maar eens bewezen is dat je ook zogenaamde kwaliteitskranten nooit moet geloven en dat men over een ‘monsterachtige Rus’ alles mag schrijven, ook de grootst mogelijk onzin. De man heeft voor onze media nu eenmaal toch geen rechten.

Willy Van Damme

Reactie naar aanleiding van het artikel in De Morgen van vandaag over de veroordeling van Victor Bout.

Naschrift:

Ook De Standaard, die andere kwaliteitskrant, bestede vandaag uitgebreid aandacht aan de man. En daar trok men zelfs een blik ‘onderzoeksjournalistiek’ open. Zo schreef journaliste Lin Louage:

“Volgens een VN-rapport heeft Bout destijds steun en bescherming gehad van hooggeplaatste Russen.”

En nu nog de naam van dat VN-rapport, de publicatiedatum ervan en de hoogte waarop die Russen dan geplaatst waren en we zijn klaar.

Oh ja, volgens haar had ook de vroegere Congolese dictator (Joseph) Mobutu Sese Seko van Bout wapens gekregen. Naast dan – althans volgens Dirk Draulans – ook Jean-Pierre Bemba, die andere Congolese politicus/vrijheidstrijder/zakenman.

Met als vraag wie er dan nog allemaal wapens kocht bij Bout:

1) Julius Caesar, 2) Keizer Nero, 3) Kublai Khan, 4) Francisco Pizarro, 5) Adolf Hitler, 6) Ho Chi Minh en 7) Nelson Mandela. De winnaar krijgt een AK-47 of een Klasjnikov naar keuze.

Advertenties

One thought on “Bout en het Russisch leger in Afghanistan

 1. Wapenhandelaars (meestal als tussenpersoon) zoals Victor Bout opereren niet op hun eentje. Zij werken voor ‘machtigen’ die hen kunnen beschermen. En Bout werkte voor VS-bazen en moet het zwijgen opgelegd worden.
  Link naar een intervieuw van Kevin Barret & Gordon Duff met Dmitri Khalezov.

  Gordon Duff is een Vietnamveteraan en senior editor van ‘Veterans Today’
  http://www.veteranstoday.com/
  Luc Demeyer
  Antwoord:
  Bedankt voor deze boeiende bijdrage. Bout was wel alleen een vrachtvervoerder en geen wapenhandelaar als bijvoorbeeld een Jacques Monsieur die wel direct wapens aankocht en dan een vervoerder zocht. Victor Bout vervoerde vracht per vliegtuig en dat kon voor hem alles zijn, van medicijnen en voedsel tot soldaten, grondstoffen, machines, hulpverleners en uiteraard ook wapens. Maar als men alle vrachtvervoerders die wapens of ander spul illegaal vervoerden moet opsluiten dan vrees ik het einde van de transportsector. Men moet van Bout geen heilige maken maar ook geen monster. De waarheid heeft gewoon haar rechten.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s