Grembergen, de lustige bouwers

Het dorpscentrum van Grembergen is bezig aan een heuse metamorfose en die gaat de komende jaren in een nog hogere versnelling gaan. De bouwbedrijven en toebehoren gaan hier duidelijk goede zaken doen, wat goed is voor de economie en zeker ook goed is voor de dorpsgemeenschap.

Het Kluster

Zo start einde volgende maand op 28 mei de bouw van het Kluster, de serie bejaardenwoningen die gaan aanleunen bij het woon- en zorgcentrum Sint-Antonius. Het is een al jaren in voorbereiding zijnde project waar achter de schermen vooral OCMW-voorzitter Theo Janssens (sp.a) lang aan de kar trok.

Het krijgt nu vorm in het kader van een project van de sociale huisvestingsmaatschappij De Dendermondse Volkswoningen. Wat misschien eigenaardig kan lijken aangezien Theo Janssens ook voorzitter is van Volkswelzijn, die andere lokale sociale huisvestingsmaatschappij. Het toont echter de goede samenwerking tussen de Dendermondse sociale huisvestingsmaatschappijen onderling en de stad.

Dr. Haekstraat, site vroeger klooster Sint-Antonius, Grembergen

Zo ziet de site vroeger het klooster in Grembergen stond er voorlopig nog uit. Met vroeger een imposant klooster dat het dorp, incluis de kerk, domineerde. Op de achtergrond is het vrij recent gebouwde WZC Sint-Antonius.

De bouw van het Kluster start officieel op 28 mei en zal normaal 660 kalenderdagen duren, iets minder dan twee jaar dus. Wat betekent dat de gebouwen in de lente van 2014 theoretisch althans dan instapklaar zullen zijn.

In totaal komen er 63 zogenaamde aanleunflats, een soort van serviceflats waarbij de oudere bewoners tegen betaling ook gebruik kunnen maken van de diensten die in het WZC Sint-Antonius voorhanden zijn, zoals goedkope warme maaltijden, pedicure, kinesitherapie en de activiteiten van het dienstencentrum De Brug. Ook krijgen ze een soort van elektronisch contactsysteem met het WZC voor eventuele noodgevallen.

Kluster - 1

Een computersimulatie van hoe het Kluster er na de zomer van 2014 gaat uitzien. De polyvalente zaal situeert zich rechts.

Sint-Cecilia

Een duidelijk fiere Marcel Seghers, voorzitter van de Dendermondse Volkswoningen: “Dit is voor ons een groot en belangrijk project dat ervoor zorgt dat mensen in hun vertrouwde omgeving oud kunnen worden. We noemen dit het Kluster daar dit het lokaal dialectwoord is voor het Klooster dat er voorheen stond en ook omdat het een cluster vormt met het WZC en het dienstencentrum De Brug.”

De opdracht voor het bouwen is gegaan naar de firma NV Everaert – Cooreman uit Overmere die het uiteindelijk op 8 kandidaten haalde met een kostprijs van 6.155.000 €. Al de woningen hebben 1 slaapkamer en beschikken ook allen over het nodige moderne comfort. Verder komt er een ondergrondse parking.

Kluster - 4

Een computersimulatie van het Kluster met zicht op de Dr. Haekstraat komende van de Schelde.

Daarnaast bouwt men voor rekening van de stad een polyvalente zaal die vermoedelijk vooral door de plaatselijke Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia zal gebruikt worden. Die is de voorbije jaren flink gegroeid, zowel qua kwaliteit als qua spelers en zat voorheen in de oude vrije lagere school waar nu het Kluster komt.

Ze kregen een tijdelijk onderkomen in het vroegere café De Paardekop op het Groot Zand, een huis dat de Dendermondse Volkswoningen kocht voor de latere realisatie van enkele sociale appartementen.

In de maand juni zal er dan een soort van plechtige eerste steenlegging gebeuren. Het betekent wel dat de omgeving van de Dr. Haeckstraat rond de Sint-Margrietkerk de komende jaren drastisch van uitzicht gaat veranderen.

Belangstellenden voor het project kunnen steeds terecht op info@dendermondsevolkswoningen.be of 052/21.14.43.

21 appartementen

Deze ingrijpende transformatie komt er niet alleen door de bouw van het Kluster maar ook door een ander omvangrijk bouwproject wat verder aan de hoek met de Rootjensweg. Op de vroegere site van bloemenhandel Florent Dierick wil men er immers 21 appartementen neerzetten.

Verkavelingsaanvraag oude site bloemenhandel Florent Dierick

De verkavelingsaanvraag voor de vroegere site van bloemenhandel Florent Dierick hangt sinds enkele dagen uit. De hier vermelde verkavelaar is in beide gevallen wel niet de toekomstige bouwheer.

Wat betekent dat er pal onder de kerk 84 woongelegenheden bijkomen. Alleen de woning van Dr. Moens blijft er onaangeroerd. Met als vraag of de in de dorpskern de voorbije jaren verdwenen winkels dan deels gaan terugkomen.

Voor dit bouwdossier is in een eerste stap al een verkavelingsvergunning aangevraagd. Hierbij wordt het stuk grond in twee gedeeld waarbij de nog bestaande maar erg vervallen grote herenwoning geheel zal opgeknapt worden. Op het rechterdeel komt dan volgens de plannen een loods samen met 21 appartementen. Hiervoor dienen nog wel de twee bouwvergunningen aangevraagd.

VLEK

Daarnaast nadert dan de bouw van de nieuwe klaslokalen en polyvalente zaal van de Vrije Lagere en Kleuterschool (VLEK) stilaan haar einde. Met enkele maanden vertraging. De oplevering is hier voorzien op 18 mei met de verhuis van de containerklassen naar de nieuwe behuizing gepland voor tijdens het grote schoolverlof deze zomer.

Nieuwbouw Vrije lagere- en Kleuterschool, Grembergen

Op vrijdag 18 mei zal men normaal gezien het nieuwe schoolgebouw van de Vrije Lagere en Kleuterschool opleveren.

Luc De Mey, directeur VLEK: “Het is onder meer de erg koude februarimaand van dit jaar die roet in het eten gooide en zorgde voor de vertraging. We zijn nu nog aan het zoeken naar een naam voor onze polyvalente zaal en werken ook aan een systeem om die dan te kunnen verhuren aan derden. Vermoedelijk organiseren wij eind augustus een soort van feestelijke inhuldiging.”

Het is een project waar VLEK al ongeveer 12 jaar geleden de toelating voor kreeg maar pas vorig jaar de subsidies. Wat nogmaals aantoont hoe hallucinant lang het duurt voor men dergelijke projecten feitelijk kan realiseren. Een frustrerende zaak voor iedereen die serieus met ons onderwijs begaan is.

Polyvalente zaal, VLEK, Grembergen

Bij de VLEK zoekt men nog naar een gepaste naam voor de nieuwe polyvalente zaal. Ze wordt vermoedelijk eind augustus plechtig ingehuldigd.

Sint-Margrietkerk

Ondertussen zijn ook de dakwerken aan de Sint-Margrietkerk geheel achter de rug. Die waren gezien de barslechte toestand van het hout ook dringend nodig. De voorbije dagen plaatste men nu ook de bliksemafleiders zodat dit dossier eindelijk is afgewerkt. Ook werden al de eerste werken aan de kerktoren gedaan. Dit was om geheel verval te bekomen dringend nodig.

Daarbij herstelde men o.m. de leien en de dakvensters die ook werden dichtgemaakt om te verhinderen dat wilde duiven er zich nog kunnen nestelen en zo schade aanrichten. Wel dringt zich een grondig herstel van de toren op en dient ook de elektriciteit en het interieur nog aangepakt.

Voor dat binnenwerk wordt een dossier opgemaakt en is een voorontwerp klaar. Voor de toren moet dan wel nog een apart subsidiedossier gemaakt worden. Het restauratiewerk van de toren is echter qua kosten beperkt zodat dit luik wel eens sneller kan gaan.

Het dossier rond de binnenafwerking dient wel nog afgetoetst te worden met Onroerend Erfgoed. Eens dit afgerond is is het wachten op de toekenning van de subsidies en het fiat van de bevoegde minister. Wat wel heel lang kan duren. Hierbij zou men opteren om de oude veelkleurige muurschilderingen als een soort van accentuering deels terug zichtbaar te maken. Een timing hiervoor is echter nog niet gekend.

Gildenhuis

En dan is er natuurlijk ook nog het nabije Gildenhuis, lokaal van de vzw Parochiale Werken en tehuis voor vele verenigingen. Hier nadert de laatste fase van de werken stilaan haar einde en werden gezien de budgettaire middelen de plannen licht aangepast.

Men werkt nu aan een nieuwe keuken, ingang en sanitair en plant de inhuldiging van het nieuwe geheel in het weekend van 1 september met een vierdaags feest waar op zaterdagavond zelfs de Oost-Vlaamse bisschop Luc Van Looy mee aanwezig zal zijn. Met volgens de huidige plannen een vrijdag voorbestemd voor de jeugd, zaterdag een opendeurdag en maandag dan gereserveerd voor de senioren.

Gildenhuis, Dr. Haekstraat, Grembergen

Het Gildenhuis zal tegen de zomer klaar zijn voor gebruik. De officiële opening is voorzien voor 1 september, de week voor kermis.

Het betekent wel dat het dorpscentrum van Grembergen binnen een twee jaar op maximum 200 meter van elkaar 6 polyvalente zalen zal hebben, namelijk die van Vlek, het Kluster, het Kraaienest (de gemeentelijke lagere school), het Gildenhuis, het WZC Sint-Antonius en de zaal van café Sportvrienden, ooit de traditionele stek van de Sint-Lutgardiskring, in het verleden de culturele tak van het lokale Vlaams-nationalistisch verenigingsleven.

Plek zat dus en een kans voor extra onderlinge rivaliteit.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s