Een roman over het beleg van Sarajevo

Ook na twintig jaar is het zo te zien in onze pers onmogelijk om op een degelijke wijze over wat twintig jaar terug in Bosnië gebeurde te berichten. Dat blijkt ook uit het verhaal ‘Het beleg van Sarajevo’ in Knack van vandaag.

Vooreerst wordt daar een kaart getoond die lijkt aan te geven dat alleen de Serviërs schoten op het dan door de troepen van de Moslimnationalist president Alija Izetbegovic bezette stadsdeel.

De realiteit is natuurlijk dat iedereen op iedereen schoot en burgers daarbij zoals steeds mee het slachtoffer werden. Hier geeft men de indruk dat alleen de troepen van de Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic schoten. Wat uiteraard complete onzin is.

Hoezeer propaganda hier primeert op de waarheid blijkt ook uit de tekst zelf. Zo klinkt het bij de aanhef: ‘Tijdens een vredesbetoging openden Servische militairen het vuur op de demonstranten.’

Wat verder bij een foto van het brandende parlement staat dan te lezen: ‘Een vredesbetoging voor het parlement, waarbij onbekenden het vuur op de betogers openen, leidt het beleg in.’

De juiste toedracht van die strategisch zeer belangrijke aanval is ook nu nog niet vaststaande. En gezien de gekende en veel gebruikte tactiek van ‘false flag’, een strategie waarbij men een aanval op zichzelf in elkaar steekt om daarna de tegenpartij te kunnen aanvallen, zal dat nog wel een tijdje in dispuut blijven.

Het hoeft verder ook niet te verbazen dat de geostragische manipulaties vanuit Navo, en vooral dan Duitsland en de VS, evenmin in het stuk aan bod komen. Kortom dit lijvig artikel is een gemiste kans om op een goede wijze te beschrijven wat er daar toen werkelijk gebeurde.

Nu krijgen wij slechts een verhaal met een hoog romangehalte.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het artikel ‘Het beleg van Sarajevo’ in Knack van 4 april 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s