Niet op de VRT

Vandaag bracht het Journaal op de VRT kort het verhaal van een betoging op de trappen van de Beurs in Brussel tegen de Syrische regering. In totaal waren er mogelijks een honderd à tweehonderd betogers die zich achter de rebellie tegen president Bashar al Assad schaarden.

Manifestatie pro Bashar al Assad in Brussel - 11 maart 2012

Manifestatie voor steun aan de Syrische regering en president Bashar al Assad in Brussel op de trappen van het Beursgebouw in Brussel op 11 maart 2012. Geen nieuws voor onze media. Een even grote tegenbetoging vandaag is plots wel nieuws voor het Journaal van de VRT. Objectiviteit en perscensuur.

Niets bijzonder maar wel merkwaardig. Toen twee weken geleden een minstens even groot aantal Syriërs en hun sympathisanten op diezelfde plek voor steun aan de Syrische regering betoogden was er geen VRT, VTM, RTL of RTBF die enige interesse toonden. En ook de kranten stuurden hun kat. Geen interesse. Veel fototoestellen en camera’s die dag aan de Beurs maar niets in onze media.

Dit weekend werd het Journaal nog uitgekozen tot het beste televisienieuwsprogramma. Nou ja. In Belgische perskringen heeft men het altijd over de noodzaak voor objectiviteit en spreekt men schande over perscensuur elders zoals in China.

Want in landen als China en ook in Syrië hangt men een partijdig beeld op van de gebeurtenissen ginds. Hier noemt men dat dan vooringenomenheid en zelfcensuur.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Niet op de VRT

 1. Beste heer Van Damme,
  Objectiviteit !.. Wanneer het over het olie en Israël gaat moeten we dit woord vergeten.
  Syriërs die hun land niet willen zien afglijden naar een verwoest land als Libië of Irak krijgen geen gehoor.

  Vriendelijke groet,
  Al Anoud Fager Yakoub
  Antwoord: Bedankt als steeds voor je opmerking.
  Objectiviteit is iets waarover men op journalistenscholen les geeft en welke men nadien vergeet.
  Gisteren begon op het Journaal van de VRT de serie over Bosnië van Stefan Blommaert. Hij had het over Serviërs die moslims beschoten in Sarajevo en over die massaslachting door Serviërs in Srebrenica. Dat Serviers vanuit Srebrenica of Sarajevo ook afgeslacht werden hoorden wij niet. Over de manipulaties naar een burgeroorlog door de VS of Duitsland geen woord. En dat noemt zich dan journalist. kom nou, propaganda is een te goed woord voor die hier geproduceerde rotzooi.
  En deze morgen op VRT radio had men het over ‘het regime in Damascus’. Voor onze persmuskieten is een regering die welke de lijn van de VS en de EU volgt. Doet ze dat niet dan spreken ze op de VRT en elders over een ‘regime’.
  Weet je een journalist van de VRT radio sprak recent over de nood om objectief te blijven toen men hem zei dat ook Russische nieuwsberichten waardevol kunnen zijn. De BBC dat is de waarheid, Radio Novosti… dat is propaganda.
  Dat is het niveau waarop die heren en dames hier werken.
  Wel moet ik zeggen dat er, in tegenstelling tot Joegoslavië toen, nu meer kritische geluiden te horen zijn over Syrië. NIEMAND in de klassieke media durfde in de kwestie van Joegoslavië over bijvoorbeeld de geostrategische achtergronden berichten. Pogingen om genuanceerd te schrijven raakten niet gepubliceerd. Het was een groot taboe. Het was nochtans allemaal zo doorzichtig. Maar ja…. In ’s hemelsnaam wie neemt die mensen nog ernstig.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s