Het Vaticaan over etnische zuiveringen in Syrië

Terwijl Brigitte Herremans in België namens Pax Christi en Broederlijk Delen en het Nederlandse IKV/Pax Christi zich bijna 100% achter de Syrische opstandelingen scharen, klinkt er in Rome een totaal andere toon.

Faruq Brigades

Stelt Brigitte Herremans over de christene religieuzen in dat land dat het propagandisten van al Assad zijn en dus liegen, dan neemt Rome die religieuzen en hun klachten wel serieus.

Het Vaticaanse persagentschap Fides bracht gisteren het verhaal over de etnische zuiveringen in de Syrische stad Homs, een verhaal dat Herremans en die bij de rebellen embedded ‘heroïsche’ perslui niet wilden zien. Voor hen waren die rebellen feitelijk heiligen. Mensen voor wie we zelfs moeten sterven.

Volgens dat persbericht werden ongeveer 90% van de christenen uit Homs verdreven door de zogenaamde Faruq Brigade, een op vele plaatsen in het land erg actieve salafistische gewapende groep die blijkbaar over veel fondsen en wapens kan beschikken.

Volgens datzelfde persbericht werden die christenen met geweld uit hun huizen verdreven en kregen zij niet eens de tijd om wat dan ook mee te nemen. Ook de laatste bomaanslag in Aleppo was volgens Fides gericht tegen de christene gemeenschap.

Bomauto in Aleppo

Zo was, aldus nog Fides die lokale christelijke geestelijken citeert, de autobom geplaatst bij de kerk van Sint-Bonaventure waar zich ook een catechesecentrum bevind. Door een gelukkig toeval werden de kinderen door de Franciscaanse pater die er les geeft vijftien minuten vroeger huiswaarts gestuurd dan normaal. Anders hadden die kinderen nu ook allen dood kunnen zijn.

Het zijn verhalen die door journalisten als Jens Franssen van de VRT en door columnisten als Brigitte Herremans steevast als propaganda worden afgedaan. Een attitude die zwart/wit-denken makkelijk maakt.

Broederlijk Delen en Pax Christi werken beiden onder de voogdij – lees controle – van de Belgische bisschoppen. Misschien moeten die Herremans eens confronteren met de getuigenissen van de christene gemeenschap in Syrië.

Het Vaticaan schaarde zich volgens Fides trouwens ook volmondig achter de laatste verklaring van VN-Veiligheidsraad over Syrië die opriep tot een staakt-het-vuren en een dialoog tussen de oppositie en de regering. Een motie die bijna letterlijk eerdere Russische voorstellen overnam en dus een diplomatieke overwinning van Rusland betekent.

De oppositie blijft die oproepen echter verwerpen en daar juist knelt het schoentje van deze resolutie. Voor de tango moet je met tweetjes zijn. Ondertussen leert men in Europa ook al kennismaken met de zegeningen van het salafisme. Wat Sarkozy en anderen in het westen ginds zaaien wordt ook geoogst. Een wel heel bittere oogst.

Willy Van Damme

http://www.fides.org/aree/news/newsdet.php?idnews=31228&mode=print&lan=eng

Advertenties

One thought on “Het Vaticaan over etnische zuiveringen in Syrië

 1. Ik vermoed dat Brigitte Heremans recent nauwe banden moet hebben ontwikkeld met Zionistische ‘Joden’, en zoals de meeste psychologische primitievelingen wordt dat dan ‘de vijand van mijn vriend wordt mijn vijand’. Een zelfzuchtige reflex. Als je écht om die mensen geeft, dan doe je er alles aan om hen met hun omgeving te verzoenen. Voor de rebellen in Syrië zal het nooit genoeg zijn, zij willen niet minder dan de macht voor zichzelf, en voor zichzelf alleen. Assad heeft hen democratie aangeboden, maar dat hebben ze geweigerd. Niemand kan een land drastisch veranderen zonder dat het destabiliseerd, dat moet in stappen gebeuren. Maar dat willen ze dus niet, niet vreedzaam in stappen, maar wel een andere dictatuur, die van de rebellen, wie dat ook mogen zijn.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het blijft mij steeds verbazen hoe journalisten die rebellen als heiligen voorstellen of minstens elke kritiek achterwege laten. In het beste geval wordt er terloops iets negatiefs geschreven maar daar blijft het bij.
  In het verleden werd er terecht zware kritiek geleverd op mensen als de Nederlandse cineast Joris Ivens omdat zij kritiekloos de propaganda van Mao Zedong en Joseph Stalin onvernamen. Wat onze persmuskieten hier echter doen is geen haar beter. Het hier geplaatste verhaal met daarbij het op YouTube geplaatste filmpje van CNN en de reportage over de oorlog om Koeweit is typerend. Mogelijks zou zelfs een Joris Ivens gepast hebben voor zo’n bedrog.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s