Franse militairen vast in Syrië?

Volgens steeds meer berichten blijken er een vrij groot aantal Franse militairen door het Syrische leger gearresteerd te zijn. Dit gebeurde voornamelijk tijdens de gevechten om de wijk Baba Amr in de stad Homs. Het was het voornaamste bolwerk van de rebellen waar zich ook enkele Franse, Britse en Amerikaanse journalisten ophielden.

De DGSE

Volgens die berichten zouden er bij de herovering van die wijk in totaal een 1500 rebellen gevangen zijn gemaakt, waarvan dan meer dan de helft buitenlanders, vooral zogenaamde jihadisten naast 18 Franse militairen en 4 Turkse soldaten. Verder is er bij die rebellen ook sprake van mensen van de Mossad, de Britse inlichtingendienst MI6 en de Qatarese spionagedienst. De mensen van de Mossad en MI6 zouden althans volgens deze bronnen de dans zijn ontsprongen.

Nog steeds volgens die serie bronnen is er op 27 februari nog een 19de Franse soldaat opgepakt in het plaatsje Azouz vlakbij de stad Idlib tegen de Turkse grens. Sommigen hebben het zelfs over een Franse transmissie-eenheid van 120 man die in de stad Zabadani in handen van het Syrische leger zou zijn gevallen. Maar dat lijkt eerder een indianenverhaal.

Ook WikiLeaks bevestigde recent het verhaal over aanwezige buitenlandse troepen en citeerde uit gehackte emails van de private Amerikaanse informatiedienst Stratfor. Daarin beschreef een medewerker van Stratfor een ontmoeting in december vorig jaar in Washington met Amerikaanse, Franse en Britse Navo-officieren.

Daaruit bleek dat militairen uit die landen in Syrië die rebellen toen al trainden. Samen dan met soldaten uit Jordanië en Turkije. Ook de private Amerikaanse militie Blackwater, alias Xe, alias Academi zou er actief zijn. Ze werd berucht met haar moordpartijen in Irak. Zie: http://www.champress.net/index.php?q=en/Article/view/114992

Onder die gevangenen zou zich ook een kolonel bevinden van de DGSE, de Franse militaire inlichtingendienst. Al de Franse soldaten zouden bij hun arrestatie ook het statuut van krijgsgevangene hebben aangevraagd en geweigerd hebben zelfs hun naam en militaire graad te vermelden.

Op dit ogenblik lopen er volgens die bronnen via vooral Rusland en ook de Verenigde Arabische Emiraten en Oman gesprekken over hun vrijlating. Beide twee Golfstaten beschikken over betrekkelijk goede relaties met Iran en Syrië. Dit in tegenstelling tot Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië die letterlijk op voet van oorlog leven met Syrië en Iran.

Daily Telegraph

Het verhaal werd in de klassieke media voor zover geweten slechts overgenomen door de Britse Daily Telegraph en de Roemeense Bucarest Herald. Verder is het verhaal alleen te vinden in de Iraanse, Syrische, Libanese en Russische media en bij een pak Afrikaanse websites. Ook in Israël kan men het weervinden zoals bij Debka, Ynet, Israel National News en www.israel17.com.

Verder circuleert het verhaal in een serie variaties op massa’s blogs en alternatieve media. Ook duikt het wel eens heel occasioneel op in discussiefora bij Franse reguliere media zoals de Tv-zender France 24. Het verhaal werd tegen de Daily Telegraph ontkend door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken die stelde dat er geen Franse troepen in Syrië aanwezig zijn. Dus geen reguliere soldaten maar anderen wel? Defensie in Parijs weigerde elke commentaar.

De eerste om het verhaal te brengen was de Franse journalist Thierry Meyssan die werkt voor de alternatieve Franse nieuwswebsite Réseau Voltaire/Voltaire Network. (*) Zowel Meyssan als Voltaire hebben een goede reputatie. De man leeft in Syrië en maakte het wereldkundig op 13 februari.

Het verhaal werd drie dagen geleden ook opgepikt door de invloedrijke Engelstalige Libanese krant The Daily Star die stelde dit te hebben van Palestijnse bronnen in Syrië. Volgens andere bronnen bevestigde de regering in Damascus recent dan het verhaal. Vermoedelijk om zo extra druk op Parijs uit te oefenen.

Op die site Réseau Voltaire is ook een analyse gemaakt van het werk van de Britse fotojournalist Paul Conroy die vast zat in Baba Amr en die terug in Groot-Brittannië geheel eenzijdig het verhaal van de rebellen bracht. Volgens dat verhaal op Réseau Voltaire, dat zijn contacten in Libië tijdens de burgeroorlog daar analyseerde, werkt de man voor MI6. Een zware beschuldiging.  Zie: http://www.voltairenet.org/a173025

Het grote stilzwijgen

Opvallend is dat buiten die wel heel schaarse klassieke media niemand bij de westerse pers dat verhaal over die Franse militairen oppakt. Onbevestigde oppositieverhalen over brutaliteiten van de regering van president Bashar al Assad raken zo als vaststaand feit desnoods op de voorpagina’s van de kranten. Dit bijna nergens.

Wat een Franse blogger doet constateren dat voor het eerst sinds de in 1961 eindigende Algerijnse bevrijdingsstrijd de Franse militaire censuur terug in actie is getreden. Het klopt inderdaad niet dat de grote Franse media allen als de dood zwijgen over de zaak. Het wijst op een samenzwering en keiharde druk op de media.

Het minste dat men hier van kranten als Libération of Le Figaro toch zou mogen verwachten is dat men het verhaal brengt en dan in het groot de ontkenning van de Franse regering. Waarna men over kan gaan tot nog meer verhalen over het monster al Assad.

Maar zelfs dat kan men niet vinden bij Le Monde, Le Figaro, TF1 etc… Ook de oppositiekandidaten voor het presidentschap als François Hollande en Martine le Pen zwijgen hier. Wat alleen maar het vermoeden versterkt dat dit tot heden zwart op wit niet bewezen verhaal klopt. Het is de enige logische verklaring voor dit zwijgen.

Maar dat Franse en andere buitenlandse militairen in Syrië actief zijn mag natuurlijk niet verbazen. Pas het tegendeel zou een verrassing zijn. Frankrijk is bovendien tijdens het interbellum en eventjes tot na WW II de koloniale meester geweest van Syrië, en Parijs heeft de gewoonte dergelijke landen te blijven beschouwen als behorende tot haar invloedssfeer.

In Parijs denkt men nog steeds een wereldmacht te zijn en deze moet in haar ogen nu eenmaal kolonies hebben, met direct beheer zoals in Nieuw-Caledonië of via marionetten zoals in Gabon.

Daarbij vergeet men wel dat de laatste echte overwinning van het Franse leger nu al weer dateert van ergens in 1812. En dat was nog onder Napoleon en dus een tweehonderd jaar geleden. Het was dan nog feitelijk een pyrrusoverwinning. La grandeur français.

Willy Van Damme

*: Zie: http://www.voltairenet.org/La-France-ouvre-des-negociations

CORRECTIE

In Het Laatste Nieuws van vandaag 8 maart staat op pagina 12 onderaan een kleine artikel met als titel ‘Syrië zegt lijk van Europeaan te hebben gevonden in Homs’. Het betreft een onbekende man met op zich blijkbaar het paspoort van de daar verbleven en ontsnapte journalist Javier Espinosa. In een korte zin komt daarin dat stuk terloops ook het verhaal van die Franse soldaten ter sprake. Voldoende onopvallend.

 

Advertenties

One thought on “Franse militairen vast in Syrië?

 1. Als dit bekend zou worden in de MSM zou het kaartenhuis instorten.. Niet dat iemand zich echt interesseert wat er werkelijk gebeurt in Syrië. Maar een handjevol maakt zich druk over wat er een paar duizend kilometer verderop gaande is. Wat men niet beseft is dat dit hoe dan ook op een bepaalt moment bij ons zal aankloppen. Vroeger of later zal dit gebeuren. Zeker als Frankrijk, de VS en het VK hierbij betrokken zijn. Respect voor uw artikelen. Groet!
  Kuukske
  Antwoord:
  Bedankt vor je reactie.
  Waar staat MSM voor? Massamedia?
  Nadien is er hierover een kort artikel verschenen in De Morgen waar men het vooral had over het fantasierijke van het verhaal. Dat ook de door Wikileaks gepubliceerde en niet ontkende emails van Stratfor aantonen dat er al maanden troepen van Navo-landen in Syrië actief zijn werd netjes uit het artikel gehouden. Wat men voorstelde als fantasie zou dan wel eens teveel werkelijkheid zijn geworden. En dus….
  De recente bomaanslagen lijken trouwens ook op de aanwezigheid te wijzen van buitenlandse terreurgroepen, vermoedelijk afkomstig uit Israël en/of haar vazalstaten binnen Navo. Het zootje ongeregeld dat er in Syrië maar op los schiet lijkt mij niet in staat om dat soort aanslagen te plegen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s