Geen uitbreiding van VPK Oudegem

 

Persbericht

De Oudegemse papier- en kartonproducent VPK ziet af van haar uitbreidingsplannen. Schepen Van Malderen reageert opgelucht en hoopt dat dit nieuws rust brengt bij de Oudegemse bevolking.

In overleg met de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Dendermonde kwam het Oudegemse bedrijf VPK tot de conclusie dat een bijkomende uitbreiding van het bedrijf niet wenselijk en haalbaar is.

De deputatie van de provincie heeft het planproces van het ruimtelijk uitvoeringsplan die deze uitbreidingsplannen moest regelen dan ook stopgezet. De stad Dendermonde zal op haar beurt de voorziene zoekzone in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan schrappen en de bestemming als open ruimte behouden.

De stad en VPK zullen zich nu verder concentreren op de verbeterde ontsluiting van het bedrijf via het RUP Hullenberg en het verbeteren van de leefkwaliteit in de buurt. De ontsluitingswerken zullen trouwens binnenkort opgestart worden.

Schepen van ruimtelijke ordening Bart Van Malderen (sp.a): “Ik ben mij bewust dat een dergelijk onderzoek voor onrust zorgt bij de omwonenden, maar als overheid respecteren wij de rechten van alle partijen: buurt én bedrijf. Het onderzoek is degelijk en duidelijk verlopen. Ik kan de beslissing van VPK dan ook toejuichen en ben opgelucht dat dit dossier van de baan is. Ik hoop dat de investering die de stad doet in de buurt kan zorgen voor een duurzame verankering van het bedrijf en hoop dat de rust in de buurt kan terug keren.”

De schepen benadruk nog dat de lopende aanvraag voor een milieuvergunning enkel betrekking heeft op een interne uitbreiding van de productiecapaciteit binnen de bestaande infrastructuur en niet op een uitbreiding van het bedrijf.

Persbericht van Schepen voor ruimtelijke ordening Bart Van Malderen

Commentaar

Dat er door de provincie en het bedrijf afgezien wordt van de uitbreidingsplannen van papier- en kartonproducent VPK in Oudegem is geen echte verrassing. Was Dendermonde in het prille begin nog wel te vinden voor het idee dan smolt die liefde al vrij snel weg.

In het nieuwe in opmaak zijnde ruimtelijk structuurplan van de stad wordt dit trouwens ook niet voorzien. En daar men dit plan provinciaal dient goed te keuren was het al duidelijk dat ook de hogere overheid het idee ging laten varen. Dit persbericht is er nu de bevestiging van.

Goed nieuws is dat de ontsluiting van VPK kortelings na een meer dan tien jaar durende procedureslag zal kunnen van start gaan. Voor de leefbaarheid van Oudegem een goede en meer dan welkome zaak. Wel kan dit probleem van de leefbaarheid in Oudegem pas definitief opgelost worden als de N41 wordt doorgetrokken.

Voor VPK Oudegem is dit natuurlijk een spijtige zaak daar deze in haar groei nu wel belemmert wordt. Het klassiek probleem van een bedrijf en de buurt ernaast die steeds maar blijven groeien.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s