Een geboorte in Vlassenbroek

Uit onderzoek van de aan de Antwerpse Universiteit verbonden wetenschapper Kristijn Swinnen blijkt dat er het voorbije jaar in Vlassenbroek een beverjong werd geboren. Het is volgens de wetenschapper meer dan honderd jaar geleden dat er in onze provincie nog een beverjongen werd geboren.

Voor de natuurliefhebbers is dit dan ook een meer dan heugelijke gebeurtenis. Kristijn Swinnen doet op dit ogenblik aan zijn universiteit doctoraatsonderzoek naar beverpopulaties in Vlaanderen en plaatste aan een aantal bevernesten hittegevoelige camera’s en microfoons en wist zo in Vlassenbroek een gezin van drie bevers te filmen. Een uniek feit.

Vlassenbroek - Broek

Vlassenbroek, een tehuis voor de bevers.

De eerste bever werd in Vlassenbroek opgemerkt in 2007 en in 2009 werd er door het Natuurhulpcentrum een tweede bever in het Baasroodse polderdorp geplaatst. En die blijken nu dus een gezinnetje te hebben gevormd met minstens een jonge bever.

Naar verluid zou die al ongeveer 1 jaar oude bever nog een jaar bij het gezin blijven en dan elders zijn geluk moeten gaan beproeven. Ook op andere plaatsen in Vlaanderen hebben bevers zich de voorbije jaren met succes weten nestelen.

Wat bij het filmpje opvalt is natuurlijk dat ze stukken van een boomstronk aan het verorberen zijn. Men kan ze zo horen knabbelen. Voor Natuurpunt ‘s Heerenbosch die het gebied mee beheert een heuglijke gebeurtenis waarvoor zij al hun betrokken medewerkers willen bedanken. Zij hielpen die bevers aan een thuis.

Het filmpje is te bekijken op http://www.natuurpunt-sheerenbosch.be en klik op de link “onze bevers”.

Willy Van Damme

2 thoughts on “Een geboorte in Vlassenbroek

 1. En nu kan de NV ZEEKANAAL dit binnenkort naar de Kl*ten helpen zeker. Is er nog kans op overleven in een over stromingsgebied…
  D. Harlie
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  Zeg maar kloten, we zijn hier niet in de schijnheilige VS. De geplande werken van de NV Waterwegen en Zeekanaal gaan die bevers zeker niet wegjagen. Bevers behoeven waterrijke gebieden en dat blijft dus. Wel kan de rust verstoord worden door de werken die toch enkele jaren gaan aanslepen.
  Maar dat overstromingsgebied is wel essentieel om onze veiligheid te verzekeren. Wie met hoog water langs de Scheldedijken fietst of wandelt weet dat. Het is bijna een mirakel dat er de voorbije jaren geen dijkbreuken plaats hadden.
  Willy Van Damme

 2. Blijkbaar zitten ze in het buitengebied dat niet steeds onder water zal komen. Komt enkel onder bij extreme waterstanden. Anders waren ze zeker verloren.
  Bevers controleren hun watergebied zelf… In getijdengebied kunnen ze dus niet verder leven. Als het teveel zou onder komen te staan kunnen ze blijkbaar ook niet verder blijven. Hun burcht komt dan steeds onder water te staan.
  D. Harlie
  Antwoord:
  Bedankt voor die verdere informatie die mij onbekend was.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s