Jozef Hermans – 100 jaar sporten in Baasrode

Baasrodenaar Jozef Hermans lijkt wel bezeten door Baasrode en zijn sport. Na een in 2007 uitgegeven degelijke en mooie brochure rond de lokale beroepsrenner Frans Bonduelle publiceert hij nu kortelings ‘Baasrode, zijn grote en kleine sporters’, een boek dat als zijn opus magnum mag worden gezien.

Het bespreekt de geschiedenis van 100 jaar sportbeleving in deze kleine gemeente aan de Schelde. Het is historisch dus ook wel belangrijk voor een betere kennis van het sociale en culturele leven van de streek.

Jozef Hermans

Jozef Hermans toog als een speurneus op zoek doorheen de vele archieven. Wat zeker geen gemakkelijke klus was.

Het is voor Jozef Hermans een jarenlange zoektocht geweest doorheen de vele honderden archieven en dossiers die her en der verspreid lagen. Geen gemakkelijke taak. Het is het verhaal van de vele duizenden sporters en de tientallen sportclubs die Baasrode rijk is geweest en nog is.

Het brengt terug tot leven het verhaal van nu soms verdwenen en vergeten sportclubs als de voetballers van FC Greenstar, Samson’s Worstel en Boksclub, de kaatsploeg ADEC, de Atletiek Club Baasrode, de wielrenners en de serie turnkringen zoals die van de Vooruit.

Ook de nu bestaande sporters en sportclubs komen in het boek aan bod, zoals Moving Baasrode, FC Baasrode en de kaatsers van VA Baasrode. Een zoektocht die natuurlijk ook tot verrassingen leidde. “Zo vond ik een brief terug die mijn vader als secretaris van de roeiclub had geschreven aan het gemeentebestuur”, oppert hij.

Uiteraard staan er ook enkele merkwaardige succesverhalen in het boek. Jozef Hermans: “Een grote naam is zeker Albert Joris die als roeier deelnam aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. En dan zijn er natuurlijk onze beroepsrenners als Frans Bonduelle en Eddy Peelman die beiden een zeer mooi palmares wisten te verzamelen. Bij de clubs mogen zeker ook BC De Panters, kaatsclub VA Baasrode en nu Moving Baasrode niet vergeten worden. De kaatsers werden zelfs nationaal kampioen en de Panters raakten tot in tweede nationale. Terwijl Moving op die korte periode sinds haar bestaan al deelnam aan de Europese kampioenschappen.”

Jozef Hermans - Baasrode - Zijn kleine en grote sporters

Het boek levert een belangrijke bijdrage voor een betere kennis van de cultuurgeschiedenis van de streek.

Het boek is op A4 formaat gedrukt, is 352 pagina’s dik en bevat meer dan 450 foto’s en documenten. Het kost in voorverkoop 25 euro en is aan die prijs te krijgen tot 15 maart. Met verzendingskosten erbij komt dat op 34 euro. Daarna kost het zonder portokosten 30 euro.

Dit betalen kan gebeuren via een storting op rekeningnummer 737-0066771-78 van de Heemkring Baceroth met vermelding ‘sportboek’ alsmede naam en adres. Het boek kan ook afgehaald worden op de aan het boek gewijde tentoonstelling tijdens het weekeinde van 19 en 20 mei. Deze heeft plaats in de polyvalente zaal van de Baasroodse gemeenteschool aan de Molenbergstraat. Het boek wordt uitgegeven door de Heemkring Baceroth.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s