De Standaard en Masha Gessen over Poetin

Het interview met Masha Gessen toont nog maar eens het povere niveau aan van een bepaalde journalistiek. De VS is boos omdat Rusland dwars ligt, o.a. met Syrië en Iran, en daar komt dan een Amerikaanse met een ton modder aangerukt die zonder problemen of kritische vraagstelling in onze westerse media een megafoon krijgt aangeboden. Allerlei insinuaties worden dan bij haar zekerheden. Bewijzen, ach waarom zou men zich daar zorgen over maken.

Het doet denken aan die vermoorde Russische schrijfster Anna Politkovskaya die in onze media het verhaal over Tsjetsjenië deed en alle schuld voor wat daar gebeurde bij Poetin legde.

Dat die er door het westen en de Saoedi’s gesteunde salafisten ook wel eens fouten maakten was haar onbekend. Maar geen zorg, onze media maakten van haar een heilige, een te volgen voorbeeld voor al onze journalisten.

Maar dat Russen massaal voor Poetin stemmen omdat hij Rusland uit het sociaal en economisch moeras haalde, is blijkbaar onbekend bij Mevrouw Gessen en uw medewerker. Maar neen, hij is een corrupte dictator die alleen via verkiezingsfraude aan de macht blijft.

Dat zijn partij bij de laatste parlementsverkiezingen minder stemmen haalde dan opiniepeilingen voorspelden zou nochtans in een andere richting moeten wijzen. En dat is dat als er al fraude was die totaal onbetekenend was.

Maar ja, in het westen wil men graag terug een zwak Rusland dat braafjes aan de knieën van Washington ligt en op bevel ja of neen knikt. Poetin veranderde dat en dus is hij plots nu die corrupte dictator en volgens Gessen zelfs een moordenaar.

Vladimir Poetin is geen heilige, verre van, maar ieder mens verdient een correcte en kritische behandeling en geen megaton moddergooien

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het interview van Steven De Foer met Masha Gessen in DS van 3 maart 2012. Dit verscheen naar aanleiding van de publicatie van haar boek “De man zonder gezicht. De macht van Vladimir Poetin’ welke verscheen bij Ambo.

En zoals kon verwacht worden heeft Vladimir Poetin de verkiezingen vandaag gewonen met een meerderheid van ongeveer 60% welke opiniepeilers voorheen al voorspelden.

En zoals verwacht klinkt in bepaalde westerse media overal al het woord fraude. Bij Al Jazeera, de Qatarese TV-zender, citeren ze daarvoor een Russische NGO Golos die men voorstelt als een onafhankelijke NGO en specialist in het controleren van verkiezingen.

Golos werd in 2000 met steun van de VS opgericht en ontving zoals bleek uit documenten nog tot eind vorig jaar geld van US AID, de officiële Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie. Ze kreeg daarvoor begin november 2011 van een Russische rechtbank een boete van 30.000 roebels (bijna 776 euro).

Golos had het vandaag over massale klachten rond verkiezingsfraude. Wat had je verwacht? En dat Al Jazeera Golos onafhankelijkheid toeschreef? Had je iets anders verwacht?

Advertenties

2 thoughts on “De Standaard en Masha Gessen over Poetin

 1. Inderdaad, het is weeral koude oorlog afgaande op het gedrag van de zombies van de VRT.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  Het gebrek aan onafhankelijkheid en kritische zin bij vele media is soms angstaanjagend. Ook de Financial Times had het deze ochend over Golos als de onafhankelijke monitor van verkiezingen. Alsof ze niet beter weten. En Luc Standaerd in het Belang van Limburg stelde deze ochtend al met zekerheid dat Poetin via fraude de verkiezingen heeft gewonnen.

  Poetin had het dan weer over westerse pogingen om Rusland te destabiliseren. De westerse media hebben zijn stelling dacht ik wel bewezen.
  En onze Masha Gessen kreeg deze ochtend in De Standaard nog eens een pagina om haar virulente haat voor Poetin rijkelijk uit te strooien.
  De agressie van het westen kent op dit ogenblik blijkbaar geen grenzen. Iedereen moet op de knieën voor de machtige koning in Washington. Zelfs al staat deze koning tegenwoordig grotendeels naakt.
  Willy Van Damme

 2. Bedankt Meneer Willy Van Damme, bedankt!
  Frodo
  Antwoord:
  U bent ook bedankt.
  En wat betreft al Jazeera weten we nu ook dat dit een door de VS gecontroleerde zender is. Nu gelukkig genoeg totaal in diskrediet geraakt. En dan vraagt een mens zich af voor wiens rekening die Gessen aan het rijden is. Willen we eens raden?

  De VS heeft als het nodig is steeds wel een karrevracht door haar betaalde groepen en agenten klaar om met modder te gooien naar wie ook. Zie maar naar Soldatenmoeders van Rusland wiens geldstromen toekomen uit Wall Street. En dan zien die plots toch wel Russische soldaten in Oekraïne zeker.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s