Een impressionist uit Appels

In de Ros Beiaardzaal van het Dendermondse stadhuis is onder grote belangstelling vrijdagavond de retrospectieve tentoonstelling geopend van de in 1965 overleden kunstschilder Piet Gillis. Hij verbleef van 1924 tot aan zijn dood aan de Veerstraat in Appels en dat was voor deze landschapsschilder een gedroomde biotoop.

Retrospectieve tentoonstelling Pieter Gillis

De retrospectieve tentoonstelling Piet Gillis ging vrijdagavond onder grote belangstelling in  de Dendermondse ros Beiaardzaal open.

Piet Gillis werd in Laken in 1887 geboren en studeerde aan de Antwerpse Academie. Van 1910 tot 1914 woonde de schilder in het toen nog erg landelijke Baardegem. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog raakte Piet Gillis echter al snel in Duits krijgsgevangenschap waar hij in het kamp Soltau dan verder zijn schilderkunst kon ontwikkelen. En die stond sterk onder invloed van de Franse impressionisten die toen hoge toppen scheerden.

Het is vooral op deze weg dat hij verder ging, iets wat zeker bij zijn vele landschappen opvalt. En tijdens het interbellum had hij ook wel succes met meerdere tentoonstellingen, onder meer in Brussel. Hij leefde trouwens grotendeels van zijn schilderwerk.

Hij had echter niet die promotoren achter zich als sommige collega’s en toen het impressionisme stilaan uit de mode raakte zo raakte eind der jaren dertig van de vorige eeuw ook Piet Gillis geleidelijk aan in de vergetelheid.

Zeker na 1945 waren er nog amper tentoonstellingen van hem. “Buiten wat oudere mensen in Appels is hij ook in Dendermonde bijna geheel vergeten”, stelt stadsarchivaris Aimé Stroobants. Hij gaf ook een tijd les aan de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten.

Retrospectieve tentoonstelling Pieter Gillis

Kleinkind Pierre Gillis is een der drijvende krachten achter deze expositie.

Het zijn een aantal vrienden en familieleden waaronder kleinkind Pierre Gillis die het nu tijd vonden voor een retrospectieve rond de man. Waarbij ook een aantal historische en boeiende documenten te zien zijn over zijn verblijf in krijgsgevangenkamp en de periode in het Zwitserse Genève waar hij huwde.

De tentoonstelling werd mogelijk dankzij de medewerking van de vele bezitters van werken van Piet Gillis. Al zijn werk zit nu eenmaal in privébezit. Desondanks slaagde men er toch in om een zeer uitgebreide en gevarieerde collectie van werken van deze impressionist hier te verzamelen. “Het vergde wel veel werk”, stelde Pierre Gillis, zelf een begaafd en gerenommeerd cartoonist en architect.

Deze tentoonstelling is dan ook een unieke gelegenheid om deze amper bekende Dendermondse impressionist te ontdekken. Want nadien gaat alles terug naar de verschillende gelukkige bezitters van zijn werken.

Retrospectieve tentoonstelling Pieter Gillis

Het Franse impressionisme was zijn inspiratiebron alhoewel ook de invloed van Jean-François Millet met o.m. zijn boerentaferelen duidelijk voelbaar is.

De tentoonstelling loopt tot 1 april en is gratis te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur in de Ros Beiaardzaal van het stadhuis op de Grote Markt.

De Vrienden van Piet Gillis maakten voor de geïnteresseerden ter gelegenheid van deze tentoonstelling ook een mooi kunstboek met daarin een uitgebreide verzameling van zijn werken. Het kost 30 € en is te krijgen in de Ros Beiaardzaal.

Willy Van Damme

Advertenties

4 thoughts on “Een impressionist uit Appels

 1. Geachte, We zijn in het bezit van een werk van Piet Gillis. Het betreft een groot schilderij waarop 3 vrouwen rapen rooien.De ene vrouw is onze moeder/grootmoeder. Zou het mogelijk zijn om eens contact met ons op te nemen. Vriendelijke groeten en alvast bedankt. Agnes Duwez. tel 068 28 41 00 of 0473 67 62 13
  Frieda Herman
  Antwoord:
  Van zodra ik tijd heb doe ik dat. Het is hier wel erg druk.
  Willy Van Damme

  • Geachte,
   Ik ben in het bezit van verschillende schilderijen (25cm/30cm) [Landschappen + stilleven] + ets [Oude Schelde Appels] + kleine schilderij van een vrouwtjes aan de haard van Piet Gillis. Deze dateren van de jaren ’50. Er zijn ook nog enkele doeken van schilders van de ‘Dendermondse School’ [Verhas]. Heb enige tijd op de facebook pagina van Pierre Gilis een bericht geplaatst om mij te contacteren. Tot op heden geen respons.
   Zou het mogelijk zijn om contact met mij op te nemen. Vriendelijke groeten en alvast bedankt.
   Eddy Vereecken
   Westvaartdijk 150
   1850 GRIMBERGEN
   GSM ; +32 499 98 34 17

 2. ik heb ook een schilderij van piet gillis is dit iets waard om te verkopen.
  Meitie Dekkers
  Antwoord:
  Geen idee wat dit waard zou kunnen zijn. Er is een gezegde dat stelt dat een goed zoveel waard is als wat een zot ervoor geven wil.
  Het laten schatten door een expert lijkt mij de beste oplossing en dan verkopen. Of er blijven van genieten.
  Willy Van Damme

 3. Ik heb ook twee schilderijen en een tekening van Piet Gillis; Een schilderij is een portret van Jules Demunter uit (1928) een visser en reder uit Heist aan Zee en was de man van mijn groottante en meter Julia Van den Eynde; Het werk is in goede staat en moet wegen verhuis weg. heeft er iemand belangstelling voor.

  Hedwig Cuypers
  Lindenlaan 1
  3680 Maaseik
  Antwoord:
  Ik kan je hier spijtig genoeg niet bij helpen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s