De N41 – Mijn bezwaarschrift

Veel in de discussie rond de doortrekking van de N41 van Lebbeke naar Aalst heeft te maken met beweringen dat er te weinig rekening wordt gehouden met het milieu. In mijn ogen wordt er echter veel teveel rekening mee gehouden.

Wat is die door sommigen zo gevreesde N41? Neen, zeker geen autostrade die al het verkeer van Rotterdam en Antwerpen richting Duinkerke, Calais, Parijs en zelfs Spanje en Portugal gaat aantrekken. Het is een tweevaksbaan met om de zoveel kilometer lichten en in Hamme aan de grens met Grembergen binnenkort nog een rond punt.

En de maximumsnelheid is er 70 kilometer per uur. Dit is dus geen autostrade maar een weg voor intergemeentelijk verkeer, vooral tussen Aalst en Dendermonde. En toch neemt men hier maatregelen alsof het hier de bouw van een nieuwe autostrade betreft. Van waanzin gesproken.

Zo komen er langsheen de bebouwde kommen vlakbij die N41 overal geluidsschermen. Ja, geluidsschermen zoals we dat kennen van de E40 en E17. En daar is men nog steeds bezig met het plaatsen van dergelijke geluidschermen. Veel dorpen wachten er al jaren op en zullen er nog jaren op moeten blijven wachten. 

Maar op die E17 en E40 spreekt men van tienduizenden vrachtwagens en auto’s die in zes kolommen continu tegen 120 kilometer per uur heen en weer vliegen. Hier van enkele honderden wagens per uur die in één rij heen en in een andere rij terug rijden tegen 70 km. Zelfs een blinde ziet zo het verschil tussen die N41 en bijvoorbeeld de E17.

En toch plant men hier peperdure geluidschermen. Tegen welk geluid? Dat van Jef met de Pet die tegen 60 per uur met zijn kleine Citroën vanuit Lebbeke naar Aalst tuft? Kom nou, hier geluidschermen plaatsen is toch je reinste waanzin, geldverspilling zoals we dat kunnen missen.

Het maken van die geluidschermen kost echter niet alleen geld maar betekent extra vervuiling. Die dingen dient men nu eenmaal te maken en dat vergt grondstoffen en energie en veroorzaakt hoe dan ook dus milieuvervuiling.

Het vormt bovendien een nog grotere barrière dan die N41. Ze zal immers het zicht wegnemen van de mensen die vlakbij die N41 wonen. Het toch zo mooie zicht op Bellebroek zal er door wegkwijnen, zo niet grote hinder van ondervinden.

Deze waanzin bewijst echter de losgeslagen mentaliteit bij de mensen die de MER-cel bemannen. In de streek roepen enkele figuren ‘milieuramp’ en zonder dat grondig te onderzoeken geeft men toe en komen er geluidschermen. Voor een gewone tweevaksbaan.

Als men hier al geluidschermen moet plaatsen dan moet men praktisch in gans België alle nationale wegen van geluidschermen voorzien. Dus zeker ook in de dorpskernen waar het meest mensen wonen.

Men kan zich al de scenes inbeelden. En de kost. Daarom teken ik hier met dit opiniestuk bezwaar aan tegen die geplande geluidschermen langs de N41. Het is een totaal van de pot gerukt en te kostelijk idee, ontstaan bij mensen die elke redelijkheid verloren hebben. Kortom bij onbekwame ambtenaren.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “De N41 – Mijn bezwaarschrift

 1. Willy,
  “Tegen welk geluid? Dat van Jef met de Pet die tegen 60 per uur met zijn kleine Citroën vanuit Lebbeke naar Aalst tuft? ”
  Ik wil niet veel zeggen, maar dat de N41 geen lawaai produceert is lulkoek. Ik woon in de buurt en ga eens in de Korte Dijkstraat staan of wandel eens op de Scheldedijk. Je kan niet om het ééntonige geraas heen. Als je dit niet gewent bent is het storend en ja iedereen kan er mee leren leven.
  Ook moet je eens de vrachtwagens tellen die van deze weg gebruik maken en je zal merken dat Jef met de Pet van zijn sokken wordt geblazen door het vrachtvervoer. Juist de noodzaak tot vlot vrachtvervoer maakt van de N-41 een hot item bij Voka en andere voorstanders. Naar aalst tuffen kan je via de gewone weg want de 18-tonners die voor mobiel magazijn worden ingezet zullen de N-41 wel degelijk OPEISEN.

  Maar je hebt gelijk die geluidsschermen zijn lelijk. Dan zie ik liever een levende groene en brede berm om het geluid tegen te houden.

  Groeten.
  D. Harlie
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  Ik wandel uiteraard ook wel eens in Vlassenbroek op de dijk en zeker in de winter en met westenwind hoor je het geroezemoes van die N41. Met wat geluk hoor je trouwens op de dijk aan de kerk van Vlassenbroek zelfs de kermis van 15 augustus van de Oude Molenstraat (alias Langestraat) in Grembergen.
  Maar tot heden heeft men de N41 niet in Hamme en niet aan de Bankveldstraat in Grembergen afgezet met geluidschermen. Gelukkig maar.
  Verder is het geluid van het verkeer aan bijvoorbeeld de Provinciale Baan en Mandekenstraat in Buggenhout en Baasrode zeker zo erg als dat van de N41.
  En op de E17 en E40 rijden zowel gewone personenwagens van Jef met de Pet als Poolse dertig-en-meer-tonners min of meer vreedzaam naast elkaar. Dat zal dus op die N41 ook wel lukken.
  Willy Van Damme

 2. Mijnheer,
  Een geluk dat er nog andere mensen zijn met een andere kijk en visie op de doortrekking van de N41. Ik ben een gewezen kankerpatient en ik streef naar een gezonder leefmilieu. Alsmaar meer wegen aanleggen is niet de oplossing en er zeker geen langetermijnvisie op nahouden. 1 op 3 mensen hebben kanker in Vlaanderen (en de regio Dendermonde is een uitschieter) te wijten voor 80% aan ons Milieu en jij komt hier verkondigen dat de doortrekking een goede zaak zou zijn. De politiekers in Dendermonde zouden beter eerst deze problematiek aanpakken. Maar alsmaar meer wegen alsmaar meer kankerpatienten en dan doet die van Voka in het ziekenhuis ook een goede zaak niet ? Ik kan ENORM GENIETEN van een simpele wandeling, fietstocht door Bellebroek na een enorme stressdag. Op die wijze zullen we misschien ons pensioen nog halen. Maar als het aan mensen zoals u ligt (voorstander van meer lawaai, verkeershinder, wateroverlast, het laten verdwijnen van groen en bomen, fijn stof, CO2 uitstoot …) dan ziet onze toekomst er niet rooskleurig uit. De problematiek van het toenemend verkeerd moet correct worden aangepakt. Vlaanderen is reeds dicht bebouwd en heeft reeds het dichtste wegennet van Europa. Mag ik vragen je persoonlijk gedachtengoed voor jezelf te houden en mensen die een betere kijk op de zaak hebben , die beschikken over correcte informatie, die spreken met kennis van zaken hun ding te laten doen (zonder uw commentaar). Ik wil eindigen met de volgende wijze woorden: laat ons een boom en wat gras dat nog groen is…
  Gelukkig zijn er nog mensen die opkomen voor een groener leefmilieu.
  Rita Verhasselt
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  U getuigt van een wel heel grote onverdraagzaamheid en bent zelfs dictatoriaal door te stellen dat ik in de toekomst mijn mond moet houden. Vergeet het! Gelukkig heb ik wel een andere mentaliteit dan U en laat ik je hier uitspreken en je ding doen. Het is eens iets anders.
  Verder antwoord U niets eens op mijn hier in dit stuk ontwikkelde stelling over die geluidschermen. Het typeert U.
  Het is bovendien heel simpel om te zeggen dat ‘die politiekers van Dendermonde’ de kankers in de streek moeten aanpakken. Hoe dan? Met de eetlepel, of met de schop? U bent gewoon de zoveelste die denkt met wat simplistische slogans en wat schelden gelijk te hebben en geen enkel niveau haalt. Sorry hoor.
  Om te weten hoe iets in elkaar zit moet je een zekere basiskennis hebben. Wat kankers bijvoorbeeld te maken hebben met die weg is mij verder echt een raadsel. Het verkeer en die ontploffingsmotor is wel een probleem. U noch die ‘politiekers van Dendermonde’ (wat een mooie slogan toch) kunnen daar iets aan doen. Veel problemen hebben gewoon te maken met (te)veel auto’s en een almaar groeiende economie.
  Ik vermoed dat U ook een wagen hebt?
  Maar weet U hoe de mensen in Oudegem en Gijzegem die al decennia al dat zwaar verkeer langs hun deur zien passeren zich voelen? Maar dat zal U blijkbaar worst wezen. Als U maar kunt genieten van Uw stukje groen dan mogen al die andere mensen de pot op. Daar is zelfs een woord voor: egoïsme.
  Maar misschien kunt U beter eerst eens wat lessen respect en verdraagzaamheid volgen. Het zou U zo te zien passen.
  Willy Van Damme

 3. Een almaar groeiende economie? Waar is die dan aan het groeien?
  Rudy
  Antwoord:
  In België op dit ogenblik met 0,3%, in Polen en Letland met waarschijnlijk 4%, in Duitsland met een vermoedde 1%, Rusland met een geschatte 5%. China doet het dan weer met mogelijks 8 à 9% stukken beter. Er is in de wereld wel meer dan Griekenland en Spanje hoor, behalve als je onze krantenkoppen leest.
  Uiteraard zijn dit schattingen van het ogenblik. De werkelijke cijfers kunnen pas veel later gegeven worden.
  Maar in feite ging dit bij mij over de lange termijn. Op korte termijn grote diepgaande beslissingen door de overheid laten nemen heeft geen enkele zin.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s