Van de Konings te rijk

Het was gisteren topnieuws voor De Standaard die op de voorpagina in grote letters kopte: ‘Indexsprong lever 32.000 jobs op’. 

En dat was volgens het artikel het resultaat van een studie van economieprofessor Joep Konings die recent zijn leerstoel terug opnam aan de KUL. In het artikel werden die 32.000 wel afgezwakt want het ‘kon’ tot 32.000 jobs opleveren, mits men maar een indexsprong inleverde. Lees: de lonen met 2% deed dalen.

Voka financiert

Het was een studie die Voka bij hem bestelde en die hij, net nu er een begrotingscontrole met nieuwe bezuinigingen aankomt, maar openbaar maakte. Van perfecte timing gesproken. Dat hij in die door Voka bestelde studie tot die conclusie zou komen wekt natuurlijk geen verbazing. Beeld U in dat hij tot het tegenovergestelde resultaat zou zijn gekomen? Dat zou pas straf zijn.

En wat blijkt nu? Onze vriend Joep Konings dankt de financiering van zijn leerstoel aan de KUL aan…. Voka. Juist ja. Ze betalen er volgens de Tijd zelfs jaarlijks 80.000 euro voor. En wat zegt men bij Voka: “Onafhankelijk onderzoek door anderen zal een hefboom zijn voor onze eigen werking …. We betalen alleen omdat we meer objectief onderzoek willen…”, aldus Erik Vermeylen van Voka. 

Hoe men iemand kan betalen en dan stellen dat die voor hen onafhankelijk en objectief onderzoek zal doen is een raadsel dat Voka vermoedelijk alleen kan oplossen. De vraag stelt zich of dit hier gewoon geen corruptie betreft. Men geeft iemand geld en in ruil tovert die met wat cijfers, belazert de boel en spreekt van wetenschappelijk onderzoek. Dat is alleszins de indruk die men hier krijgt.

Wat men hier doet is de faculteit Economische Wetenschappen van de KUL, de KUL en het Belgisch wetenschappelijk onderzoek in het algemeen in diskrediet brengen. Mag niet. Verder is dit een slechte zaak voor Voka. Ondernemers hebben geen nood aan cijfergefoefel om aan te tonen dat men het bedrijfsleven moet steunen. En men moet zeker niet de indruk wekken dat deze ondersteuning allemaal een gemanipuleer is. Voka brengt zich zo zelf in diskrediet, maakt zich verdacht en ondermijnt haar argumenten en dus Voka zelf.

En dan is er Unizo 

Maar helemaal bruin bakt het natuurlijk Het Laatste Nieuws die gisteren ook vooraan kopte ‘1 op 4 kmo’s wil weg uit ons land’ met op pagina 5 dan eveneens in grote letters ‘Stank voor dank, dat krijgen ondernemers’. Het betreft ditmaal een enquête van Unizo, rivalen van Voka, die stelt dat 28% van alle kmo’s hier weg wil. En bij bedrijven met 6 tot 20 werknemers zou dat zelfs oplopen tot 35%. Wow!

Het verhaal is geschreven door Jan Segers die onlangs nog dankzij handig cijfergegoochel ‘bewees’ dat België in vergelijking met onze Europese buren de hoogste BTW voet heeft. Een leugen zo groot als Europa zelf. De vraag is hoe naïef of dom moet je zijn om dat soort ’enquêtes’ te geloven. Je kan natuurlijk ook bewust de boel willen belazeren.

Maar misschien kunnen Karel Van Eetvelt van Unizo, Erik Vermeylen, Jan Segers en Joep Konings samen met Rudy Thomaes van het VBO een partijtje golf gaan spelen nu dat nog fiscaal aftrekbaar is. Want die aftrekbaarheid wil onze Thomaes in al zijn gulheid wel inleveren. Faut le faire.

Is er in dat milieu dan niemand meer met nog een beetje schaamtegevoel?

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Van de Konings te rijk

 1. Willy: alweer de nagel op de kop ! Heerlijk je zo te lezen, heerlijk …. terwijl de geciteerde pipo’s dit land verder naar de haaien helpen … en niet veel nuttigs bijbrengen … triest, ja, intriest. Wanneer onze diverse belastingsgelden eens nuttig zouden besteed worden, … dit land zou er anders uitzien … nu gaat waanzinnig veel geld gemaskeerd naar bevriende organisaties … een mens zou daar eens lijsten van moeten maken en openbaren … ’t zou rap gedaan zijn en ons land zou weer floreren!
  Filip De Saeger
  Dendermonde
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. Feitelijk is het zeer spijtig dat ik zoiets moet schrijven. Je zou van mensen als Joep Konings, een man met een toch stevige reputatie, wel iets anders mogen verwachten dan dat hij hier in het publiek zijn eigen ruiten ingooit. Hetzelfde voor de rest.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s