Laureaten Dendermondse persprijzen 2011

Ook dit jaar koos de Dendermondse Perskring haar laureaten voor zowel de sportverdienste als voor het sociaal-culturele werk van het voorbije jaar en dat zijn voor de sport ditmaal Moving Baasrode en voor het sociaal-culturele werk de Walking Dender, het door het Dendermondse Feestcomité georganiseerde kermisgebeuren.

Sinds 1976

Deze persprijzen zijn een traditie sinds men in 1976, onmiddellijk na de stichting van de Perskring, de eerste winnaars koos. En dat waren toen loper Adolf Heunick, op dat ogenblik een kei in zijn discipline, en Gust Dierickx.

Achiel Vermeiren - Laureaat sociaal-cultureel werk persprijs 1985

In 1985 ging de prijs voor sociaal-cultureel werk naar de onlangs overleden Lebbeekse heemkundige Achiel Vermeiren (rechts). Links staat Arthur Block, de oud-voorzitter van de perskring.

En Gust die leeft voort via onder meer zijn kinderen en de reus Gust van de Grembergse Reuzenstoet. Om ook Reynout met zijn volksdansers en vendelzwaaiers en het heropgerichte poppentheater Kalleke Step niet te vergeten. In wezen is Gust dus nog steeds springlevend. Hij moest het weten.

Vorig jaar waren de uitverkorenen dan de turnster Julie Croket en de Koninklijke Muziekkapel van de Brandweer van Dendermonde. Met Jullie Croket die ondanks haar twee operaties haar verwachtingen sindsdien waarmaakte. Ze zit nu vermoedelijk nagelbijtend te wachten op haar kwalificatie voor de Londense Olympische Spelen van augustus 2012. Er gaat immers maar een Belgische turnster naar dit topsportevenement;

Dit lijkt verzekerd maar zal om logische reden pas na de Europese Kampioenschappen in Brussel bekend gemaakt worden en die zijn op 24 mei. Ze staat wel aangestipt als topfavoriet. Ze is qua resultaten het voorbije jaar nu eenmaal de beste Belgische turnster geworden. Een product van de Gentse topsportschool en de lokale turnvereniging GymMax.

Julie Croket

Turnster Julie Croket deed het ondanks twee operaties uitstekend en lijkt klaar voor de Olympische Spelen van London.

De Muziekkapel

En ook de Muziekkapel bleef het voorbije jaar goed presteren met een ganse serie kleine en grote concerten waaronder een aperitiefconcert voor het buurtcomité van de wijk De Dammen. Wat lokaal trouwens erg gesmaakt werd.

En ook dit jaar gaat de Muziekkapel van de brandweer verder op haar elan. Zo is er op 31 maart in het cultureel centrum Belgica een uniek concert met de Dendermondse beiaardier Marc Van Boven die een mobiele beiaard meebrengt.

Ook is er op 21 juli het al traditioneel geworden kioskconcert met ditmaal de gekende Nederlandstalige schlagerzanger Udo, een nieuw aperitiefconcert in De Dammen en een kioskconcert ter gelegenheid van de Walking Dender dit jaar.

“De persprijs bracht onze werking in de aandacht en dat liet zich voelen. Wij krijgen nu meer vragen van elders voor concerten. Men vroeg ons zelfs voor een evenement in Nederland ter gelegenheid van hun Koninginnedag”, aldus Wouter Rogiers, muzikant en verantwoordelijke voor de persrelaties.

Koninklijke Muziekkapel van de Brandweer van Dendermonde - Buurtfeest De Dammen 2011

De Koninklijke Muziekkapel van de Brandweer van Dendermonde deed het ook in 2011 uitstekend. Hier tijdens een aperitiefconcert in de wijk De Dammen tijdens het buurtfeest van de lokale wijkwerking.

Verder is er nu een betere samenwerking op gang gekomen met de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) waardoor leerlingen makkelijker kunnen doorstromen naar de muziekkapel en er daar ook een verjonging plaats heeft. “We zoeken wel nog steeds mensen voor zowel slagwerk als koper- en houtblazers ”, stelt Wouter Rogiers nog verder. De Muziekkapel repeteert elke zondagvoormiddag.

Jong en succesvol

En ook dit jaar zijn de winnaars van de persprijzen in hun categorie op lokaal vlak verenigingen die in 2011 kwaliteitsvol werk leverden. Zo groeide Moving op minder dan tien jaar uit tot een groep die nationaal tot de top drie behoort en die ook internationaal zowel op Europees als op wereldvlak al een zeer mooi palmares kan voorleggen.

Ze dient zeker gezien te worden als een van onze topsportverenigingen. Ze werd gesticht op 1 oktober 2003 en begon pas in 2005 met competitiewedstrijden rope-skipping, feitelijk een moderne vorm van touwtje springen.

Moving Baasrode

Op nog geen tien jaar tijd wist Moving Baasrode zich om te vormen tot een sportclub van wereldniveau.

“Mijn dochter Aster was afgestudeerd als licentiaat lichamelijke opvoeding en deed toen al rope-skipping. Er was in Baasrode echter niets in dit genre, ook niet voor dans. We dachten dan met een kleinschalig initiatief in die zin te starten. Met een uurtje dans en een uurtje rope-skipping. Maar reeds van bij de start hadden we al tegen de 70 kinderen en na drie maanden waren dat er al een 100-tal. Het groeide als kool, er was hier duidelijk een markt voor”, aldus Marie-Rose Dooms, een der bezielsters van Moving.

Sindsdien behoort Moving tot de top drie in België waarbij ons land ook gezien wordt als een topland qua rope-skipping. Een sport die vanuit de VS is komen overwaaien. Op dit ogenblik zijn er ongeveer 600 leden waarvan 250 rope-skipping doen.

En het is met rope-skipping dat men aan competitie doet. “Dansen is eerder recreatief maar er wordt af en toe wel eens groots opgetreden zoals in de Lotto-Arena in Antwerpen en de Sleuyter-Arena in Oostende.

Van de leden komen er tegenwoordig ongeveer de helft uit Baasrode en de rest uit de omliggende gemeentes waaronder ook Malderen. Uiteraard heeft die groei ook gezorgd voor de nodige interne structuurveranderingen.

Moving Baasrode

Moving Baasrode of hoe het touwtje springen er anno 2011 uit ziet.

Wereldtop

Marie-Rose Dooms: “We waren eerst een feitelijke vereniging maar dan kregen we de verhalen te horen over problemen bij blessures en de eventuele schadeclaims. We zijn dan een vzw geworden en dat brengt natuurlijk een boel dagelijks papierwerk met zich mee. Ook werken wij met minderjarigen en als we naar nationale en internationale tornooien gaan dan moeten wij hen wel begeleiden. Maar dat lukt allemaal wel, mede met steun van de Belgian Rope-Skipping Federation (BRSF) die aangesloten is bij Bloso.”

Moving Baasrode is nationaal ook gekend wegens zijn jongensteam welke nationaal tot de absolute top behoort. “Wij doen altijd wat extra moeite om jongens aan te trekken en we slagen daarin. Wij beschikken nu over een 20 jongens”, stelt Marie-Rose Dooms nog verder.

Hoe sterk de club is blijkt zeker uit haar palmares die ze op amper een paar jaar bij elkaar wist te rapen. Zo werden ze in 2009 vierdes op het International Double Dutch Championship, een tweejaarlijks tornooi dat steevast in Parijs doorgaat. Vorig jaar wisten ze zelfs het brons te bemachtigen. Een krachttoer.

Moving Baasrode

De rope-skippers van Moving Baasrode doen dit jaar mee aan het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Florida.

Wereldkampioenschappen

Nog straffer was het Jongerenwereldkampioenschap van juli 2010 in het Britse Loughborough waar ze naar huis keerden met zomaar eventjes 7 medailles, waaronder vier zilveren. Het was de echte internationale doorbraak voor de Baasroodse sportclub.

Dat werd het voorbije jaar op het Europees Kampioenschap in Hongarije met 8 medailles zelfs nog een stuk beter. Waaronder ditmaal zelfs 4 gouden medailles. Het zette Moving Baasrode bij de allerhoogste Europese top.

Het wordt dit jaar in juli dan ook uitkijken naar de komende wereldkampioenschappen die ditmaal in het Amerikaanse Florida doorgaan. Nu reeds zijn er een aantal leden geselecteerd en normaal zal dit nog verder aangedikt worden. Het is nu al uitkijken naar de resultaten die vermoedelijk terug spraakmakend zullen zijn.

Als een gemeente als Baasrode na de industriële kaalslag uit de jaren zestig en zeventig aan een renaissance bezig is dan is dat zeker ook mede dankzij een club als Moving Baasrode.

Een levende kermis

Walking Dender 2011

De Walking Dender is de plek waar men oude kennissen nog eens terug ziet en dus eens kan bijpraten

Ook de prijs voor het sociaal-culturele werk ging naar een vereniging die alhoewel ook nog vrij jong het eveneens dubbel en dik verdient. Het in 2008 opgerichte Dendermondse Feestcomité heeft de kermis van Dendermonde-centrum met vooral de Walking Dender van een morsdood gebeuren omgetoverd tot een zeer populair evenement. Waarbij het in de toekomst opletten zal zijn dat het niet te populair wordt.

Het begon in 2008 met eerst nog slecht weer en leek bij de start die vrijdagavond zo in het Denderwater te vallen. Het klaarde echter vrij snel op en uiteindelijk trokken de eerste honderden stedelingen toch naar de Oude Dender op zoek naar dat beloftevol nieuwe feest.

En kijk, wat in 2008 erg schuchter en vol onzekerheden begon is dit jaar al aan zijn vijfde editie toe. En ook nu weer belooft dit een massa volk te lokken. Het wordt als vorig jaar bijna zeker terug koppen lopen.

Patrick Segers, diensthoofd Toerisme en Stadspromotie en een der drijvende krachten achter de Walking Dender: “Wij zaten op zeker ogenblik met enkele mensen waaronder de toenmalige schepen voor Feestelijkheden Thérèse Van Gucht aan tafel te zoeken naar een project. Het was zoeken hoe wij wat gingen organiseren en dachten aan een avondmarkt. Overal aan de kust zijn er avondmarkten die ook succes hebben, maar wij wensten dit toch een origineel karakter te geven.”

Groepsfoto 2009 - 2

Een uit 2009 daterende groepsfoto van het Dendermondse Feestcomité bij de presentatie van het programma Walking Dender.

En dat bleek dus aan te slaan. Ook bij het Dendermondse Feestcomité is men zeer tevreden over het resultaat van de voorbije jaren en zoekt men al naar een speciale toets voor het komende vijf-jarig jubileum.

Dender centraal

“Bij de Walking Dender kozen we hier niet zomaar voor wat kramen. Zo wilden we geen oude ambachten want dat hadden we al met Dorpje Mespelare en de Vemmekensspoeling. Ook wensten we de foorkramers wat dichter bij de kermis brengen. Want sinds de heraanleg van de Grote Markt zitten die wat afgelegen. We zijn dan op dat culinaire gevallen. Met ook wat aandacht voor Dendermondse muziekgroepen, de Dendermondse Fotografische Kring en een mini-Montmartre waarvoor we dan keramist Staf Vinck met succes inschakelden”, aldus nog verder Patrick Segers.

Walking Dender 2011

Eten, drinken, gezellig praten met vrienden van weleer en dit in het aangename kader van het Dendermondse stadscentrum en de Oude Dender. Het is kermis anno 2011.

Het project stelt ook terecht de Dender centraal want zonder Dender had er nooit een Dendermonde geweest en nu het water terug proper is en de heropening steeds naderbij komt is dit een logische zet. Zeker is dat de pedalo’s en kajakken ook dit jaar terug present zullen zijn. “Het was voor hen een goede promotie”, weet Patrick Segers nog.

Moving Baasrode en het Dendermondse Feestcomité krijgen hun prijzen uitgereikt tijdens een academische zitting op 18 maart om 10.30 op het stadhuis van Dendermonde. Iedereen is er welkom.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s