Oorlogsjournalistiek

De propagandaabteilung bij de westerse media maakt tegenwoordig overuren. Israël wil het Midden-Oosten onder haar leren laarzen verder vermorzelen en dus wordt de spanning richting oorlog met Iran en Syrië danig opgedreven. En een oorlog moet aan de bevolking verkocht worden.

Het volk moet immers nu eenmaal de centen en het kanonnenvlees leveren. Alle heersers weten dat, van bij de Oude Grieken tot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vazallen bij de Navo nu.

En dus slagen de persmuskieten aan het werk,  schaamteloos. Met alle mogelijke middelen bereiden onze media ons op dit ogenblik voor op een nieuwe oorlog. Uiteraard onder het mom van de vrede, mensenrechten en vrijheid. Het was nooit anders en het zal nooit anders worden. Het is een deel van het (on-)menselijk karakter van onze maatschappij en dus ook de media. Die kan hier nu eenmaal moeilijk aan ontsnappen.

Doelwit ditmaal is het Syrische Homs, een stad de omvang van Brussel waar wijken tegen elkaar vechten en het leger hoopt de opstand onder controle te krijgen. Dit poogt zo het uiteenvallen van Syrië te verhinderen. Want daarover gaat het hem in het land.

Oproepen tot staakt-het-vuren of tot onderhandelingen zijn vanaf de eerste dag door de gewapende oppositie geweigerd. Die heeft maar één doel en dat is de machtsovername via een revolte, een gewapende opstand. Met daarna bijltjesdag. Met Russische voorstellen voor gesprekken die hautain worden weggelachen.

Dat er nu in Homs en enkele andere steden veel doden vallen, ook onder oorlogscorrespondenten, is dan ook onvermijdelijk. Er zijn in een oorlog nu eenmaal maar twee mogelijkheden: men schiet verder of men staakt het vuren. Een simpele logica, dacht ik.

Maar roept er in onze media, buiten wat uitzonderingen in columns als een dappere Ludo De Brabander, iemand op tot een staakt het vuren? Neen, niemand. Men zegt wel dat het bloedvergieten moet stoppen maar niemand in onze pers stelt om die wapens te laten zwijgen. En dus roepen ze in feite op voor meer bloedvergieten. Toch logisch!

Een vraag van het Internationale Rode Kruis aan de Syrische opstandelingen voor een tijdelijk staakt-het-vuren werd trouwens voor zover geweten tot heden niet gehonoreerd. Liever vechten en onmogelijke eisen stellen. En ondertussen natuurlijk niet vergeten om dode kinderen via de TV de huiskamer binnen te brengen. Oorlogspropaganda heet dat.

Want dat is duidelijk de bedoeling, via propaganda de bevolking hier in het westen zover krijgen dat onze regeringen nog maar eens ten oorlog trekken. Na het vernielen van Libië, Afghanistan en Irak nu Syrië. Ja, want die bloedworst van een al Assad dient gestopt. Dat monster van de internationale politiek moet men vermoorden, Kaddafi achterna.

Als onze media dit bloedvergieten echt willen stoppen, waarom roepen zij dan niet op voor een staakt-het-vuren? Dat is toch zo simpel, het is schieten of niet schieten. Het is mensen doden of praten, onderhandelen. Maar dat doen onze persmuskieten niet, ze voeren liever zelf oorlog, met de pen. Dat is voor hen veiliger maar voor de mensen in Syrië wel dodelijk.

Mag ik sommigen onder die als journalisten vermomde oorlogspropagandisten soms ook oorlogsmisdadigers noemen? Want wie als persorgaan niet vraagt om het geweld te doen stoppen is feitelijk mede verantwoordelijk voor de vele doden. En dat is ook zo voor onze regeringen die dat gewapend verzet voluit steunen in hun harde onverzoenlijke opstelling.

En wedden dat zij nadien bij een eventuele Syrische bijltjesdag zoals in Libië nu en ook Irak de ogen sluiten? Onze persmuskieten hebben trouwens nu al geen aandacht hiervoor. Blijkbaar is dat soort mensen in hun ogen toch maar een soort van uitschot, ongedierte dat men best dan ook uitroeit.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Oorlogsjournalistiek

 1. Terug een negatief voorgestelde feitenrelaas.
  Israël is er niet op uit om zijn omringende landen te vernietigen, integendeel.
  Een land zoals Iran en ik heb links Vlaams sinds meer dan dertig jaar nooit horen klagen over de Khomeini en ook niet over die andere Midden-Oostenlanden waar sinds meer dan veertig jaar verschrikkelijke dictaturen heersen, ook niet door die leugenaar Ludo De Brabander, heeft per inwoner de hoogst uitgevoerde executies.
  Evenzeer moet ik treurend vaststellen dat ook u geen enkel kritisch artikel wat betreft bovenstaande heeft gepubliceerd.
  Temeer is uw beschrijving compleet mis wat betreft Syrië. Westers mogendheden hebben wel degelijk het staatshoofd gevraagd om het geweld te stoppen.
  Het stond reeds lang in de sterren geschreven dat al die dictaturen op een dag zouden verdwijnen.
  Misschien kan u de volgende keer de rol van Rusland en China, ook geen doetjes en ja die Chinezen hebben besloten om misdadigers boven de zeventig niet meer terecht te stellen, wat een vooruitgang, van nabij te bekijken.
  Groeten
  David Saroef
  Brussel
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  De VS en de EU gaan in het Midden-Oosten niets doen zonder de goedkeuring van Israël. Die relatie VS/Israël is zoals de Financial Times vorig jaar schreef: ‘de staart die kwispelt met de hond’.
  Wat de VS in Irak deed, en dat gebeurde op vraag van Israël (zie o.m. de memoires van Allan Greenspan), was het land in stukken hakken zodat het land voor lang geen degelijk werkende staat meer kan zijn. Dit gebeurde voor wie het bestudeerde intentioneel. De zionistische lobby in de VS had trouwens voor het land al een vlag (met dezelfde kleuren als die van Israël trouwens) en een grondwet klaar.
  Op dit ogenblik is Israël zelfs publiek (bij Irak gebeurde dat bijna geheel achter de schermen) een der drijvende krachten achter het plan om ook Syrië te vernielen. De voorzitter van die zogenaamde Syrische Nationale Raad is trouwens al op bezoek geweest bij de Israëlische minister van Oorlog Ehud Barak. En hij stelde ook publiek dat Syrië diplomatieke betrekkingen moet aanknopen met Israël.
  Dat Israël, de EU en de VS hier samenwerken met een land als Saoedi Arabië en salafisten genre Adnan al Arour is kenmerkend. Wie gaat de messen verkopen en wie gaat ze slijpen?
  En dan komt U hier beweren dat ik een voorstander ben van Khomeini?
  Dat ik volgens U en enkele andere verlichte zielen nog niet voor de Iraanse veiligheidsdiensten werk is mij een raadsel. Na al die andere verhalen over mij en veiligheidsdiensten moet ook dat kunnen.
  Dat onze Didier Reynders en Adnan al Arour samen aan een Syrisch touw trekken, dat is echter wel bewezen. Recent onder meer in Tunis. En blijkbaar is die haatpredikant en zijn vrienden ook voor U geen zorg. Het zijn toch maar Arabieren? En wat zegde de hoofdrabbijn van de Israëlische regeringspartij Shas weeral over die Arabieren? Neen, geen gas.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Oorlogsjournalistiek « Mediawerkgroep Syrië

 3. “De VS en de EU gaan in het Midden-Oosten niets doen zonder de goedkeuring van Israël”, Dat is altijd zo geweest, en dat zal ook altijd zo blijven.
  al Anoud Fager Yakoub
  Antwoord:
  Bedankt voor je antwoord.
  De hoofdredacteur van de Financial Times maakte vorig jaar een analyse van de relatie tussen de VS en Israël en noemde het “de staart die kwispelt met de hond.” Het verraste me dat daar toen te lezen. Het is een van die zeldzame ogenblikken van franc-parler in onze media. Of die relatie ook in de toekomst zo zal blijven is echter een raadsel want je kunt nu eenmaal nooit in de toekomst kijken en niets is eeuwig. Maar dat Israël nu heer en meester is lijkt mij zeker.
  Zo werd de Duitse hereniging in 1990 verbonden met het maken van grote ‘herstelbetalingen’ aan slachtoffers van de holocaust. Geld dat voor een groot deel verdween in duistere zakken van allerlei zionistische figuren en organisaties. En amper iemand die er een opmerking over maakte. Het doen van die Duitse herstelbetalingen is een veel te gemakkelijk vergeten element in deze discussie. Je moet ook eens kijken naar de oligarchen die Rusland onder hun vriend Jeltsin leeghaalden en Rusland verlieten, soms richting Israël zoals die Lev Leviev en Arcadi Gaydamak. Tientallen mogelijks honderden miljarden euro verdwenen zo naar het buitenland.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s