Hilde Raman weg bij Vlaams Belang

Niet geheel onverwacht nam gemeenteraadslid Hilde Raman woensdag tijdens de gemeenteraadszitting ontslag uit de fractie van het Vlaams Belang in de Dendermondse gemeenteraad. Een ongetwijfeld niet gemakkelijke beslissing waar ze duidelijk al lang zat op te broeden.

Hilde Raman (46) is de moeder van drie kinderen en het sinds jaren enige raadslid uit Mespelare, de kleinste Dendermondse deelgemeente. Ze is al vier jaar ook lid van de OCMW-raad in vervanging van Wim Van Hove die om privéreden ontslag nam. In het OCMW zetelde ze ook in het Vast Bureau, zowat de dagelijkse leiding van het OCMW,  en het Bijzonder Comité Sociale Zaken.

Ze is van beroep verpleegster en werkt al jaren op de afdeling Orthopedie van het Aalsterse Stedelijke Ziekenhuis. Hier is ze ook aangesloten is bij de liberale overheidsvakbond VSOA. Het OCMW is dan ook een bij haar passende biotoop, meer dan de gemeenteraad

Hilde Raman

Hilde Raman kon zich al lang niet meer verzoenen met het nationaal beleid van het Vlaams Belang. Het werd haar te moeilijk om er nog mee geassocieerd te worden.

Hilde Raman: “Die vervanging kwam voor mij een beetje onverwacht, maar het is mij er goed bevallen. Met mensen omgaan is mijn ding en ik heb er tijdens die voorbije vier jaar veel geleerd. Bovendien ben ik er ook altijd zeer correct behandeld geweest waarbij ik veel te danken heb aan de voorzitter Theo Janssens (sp.a).”

Haar ontslag betekent dat het Vlaams Belang in de praktijk in het Dendermondse OCMW geen vertegenwoordiging meer zal hebben. De partij heeft er met Dominique Jouret wel een tweede vertegenwoordigster maar die is al jaren wegens ziekte afwezig en werd ook nooit vervangen. Hilde Raman was samen met Stefaan van Gucht, Barbara Pas en Robert Van Overloop een der sterkste figuren in de lokale partijafdeling.

Voor Hilde Raman was de marsrichting van de partij al jaren een groot probleem en nu Dewinter en de rest van de partijtop opnieuw voluit kiest voor een extreem racistisch gedachtengoed tegen moslims en Franstaligen werd het haar uiteindelijk teveel.

“Ik heb tegen die mensen niets en als ik iemand in het Frans of in een andere taal moet helpen dan zal ik dat ook pogen te doen. Ik heb het er vooral moeilijk mee dat ik met een Dewinter geassocieerd wordt. Bovendien is Dewinter nog de ergste niet. Hij heeft een grote mond maar er zijn in de partij nog veel ergere figuren. Wat ik soms hoorde was gewoon te grof voor woorden”, stelt ze nog.

Hilde Raman

Na het vertrek van Hilde Raman uit de fractie van het Vlaams Belang blijven er van de negen mandatarissen die de partij in 2007 in Dendermonde had er nog maar 5 meer over. Ze liet zich recent nog opmerken door een bouwovertreding in een natuurgebied vlakbij Mespelare aan te kaarten.

Hilde Raman stond in juni 2010 op de senaatslijst van het Vlaams Belang en haalde daar in het kanton 494 stemmen en nationaal 10.523. Hilde Raman: “Mijn kandidatuur toen was een gevolg van de herrie in de partij rond Marie-Rose Morel die men eveneens onbeschoft behandelde.”

Na de langdurige ziekte van Dominique Jouret en gemeenteraadslid Robert Van Overloop, die men merkwaardig genoeg ook niet vervangt, lijkt het Vlaams Belang in Dendermonde als het ware aan het verdampen. Ondanks de verkiezing in 2006 van Barbara Pas die de partij intellectueel moest versterken.

De komst van Barbara Pas vanuit Temse naar de stad en haar ultrasnelle promotie tot federaal parlementslid ging er lokaal echter niet goed in. Het jarenlange basiswerk van fractieleider Stefaan Van Gucht leek men nationaal niet te waarderen. Sommigen vonden hem politiek te licht en opteerden dan maar voor de piepjonge Barbara Pas. Het feit dat ze in het parlement bij sterkhouder Gerolf Annemans werkte maakte die keuze voor haar nog logischer.

Het gaf de partij in Dendermonde wel het gevoel geen zeggenschap te hebben over de interne keuken. Zoals elders bij het Belang nam de spanning met de zogenaamde Antwerpse gemeenteraad, het duo Annemans en Dewinter, ook hier dan toe.

Van de negen Dendermondse politieke mandaten die het Vlaams Belang in 2007 bij de start van de huidige legislatuur had blijven er nu nog maar 5 meer over. Het lijkt er naar uit te zien dat na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ook dit aantal nog wel eens zou kunnen halveren.

De lokale verkiezingen van 2006 leken voor het Vlaams Belang een klinkende overwinning en het verder zetten van een niet te stuiten opmars naar de macht. Nu echter blijkt het er een van Pyrrhus te zijn geweest. Nep dus. De partij was zo te zien toen oppermachtig en niet te stoppen en blijkt nu amper enkele jaren later al voor de eigen ogen als het ware op te lossen in het niets. “Het kan verkeren”, zei Bredero.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s