Een politie in continue verandering

De Dendermondse politie vierde vandaag haar tienjarig bestaan als Dendermondse politiezone. Een ogenblik om te vieren en ook om terug te blikken. En dit vooral met veel fierheid. “Als je hier als politieman tien  jaar had liggen slapen en pas nu wakker zou worden dan zou de schok enorm zijn. Dit is een gans andere wereld in vergelijking met toen”, aldus een vroegere Dendermondse ‘champetter’. 

Een andere bedrijfscultuur

En dat bleek al toen politiezonechef Paul Putteman zijn speech begon met een filmpje van de fameuze en uitstekende Britse rockband Ten Years After opgenomen op het al even fameuze popfestival in Woodstock. Het zou tien jaar geleden niet denkbaar geweest zijn. Nu maakte niemand er opmerkingen over.

Paul Putteman

Paul Putteman: “Er is bij ons nu een totaal andere bedrijfscultuur ontstaan die de komende jaren ook nog veel zal blijven veranderen”

“We werken nu veel professioneler, alles wordt goed bekeken met zo weinig mogelijk improvisatie. Er is hier een totaal nieuwe mentaliteit ontstaan en de bedrijfscultuur van nu staat mijlenver van die van vroeger”, aldus Paul Putteman. Er zijn binnen het ook fel gegroeide korps nu ook een serie afdelingen die ieder een afgebakend werkterrein hebben.

Zo is er ook een drugsafdeling die perfect weet hoe de toestand op het gebied van drugsgebruik in de stad is. Men kent de druggebruikers en ook veel van de klassieke dealers en weet wat men normaal gebruikt. Het blijft natuurlijk dweilen met de kraan open tot men de drugsproductie zelf aanpakt. Maar dat is een internationale kwestie die de stad alleen kan ondergaan.

Op dit ogenblik zijn er 112 politiemensen en 15 medewerkers die vooral instaan voor het papierwerk en de omkadering. De aankoop van het vroegere Belgacomgebouw aan de Noordlaan een aantal jaren geleden onder burgemeester De Batselier (sp.a) bleek daarbij een zegen.

Paul Putteman: “We zaten op de Leopold II laan en de Franz Courtensstraat en vrij snel ontwikkelden die ieder los van hun verleden als rijkswachter of politieman een eigen bedrijfscultuur. Door beiden hier in dit gebouw samen te voegen vermeden we dit uit elkaar groeien en werd onze efficiëntie natuurlijk veel beter.”

AMOK en SNDA

De Dendermondse politie is vrij fier over het resultaat van de voorbije tien jaar. Zo zijn er de projecten AMOK en SNDA. AMOK is een bundeling van de ervaring die men opdeed rond de interventie bij de moordende raid van Kim De Gelder op de kindercrèche Fabeltjesland.

Receptie 10 jaar politiezone

De leden van de politiezone Dendermonde vierden vrijdagnamiddag hun tienjarig bestaan als eengemaakte politiezone.

“Het zit nu in de nationale politieopleiding en leert hoe men moet optreden bij een geval zoals De Gelder of ook de Noor Breivik. Ook finaliseren we nu een project om dergelijke mensen via observatie onder controle te houden. Ook dit komt dan in de nationale opleidingsprogramma’s voor nieuwe politiemensen”, stelt Paul Putteman op de voor hem zo kenmerkende sobere wijze.

Ook het project SNDA waarbij men producten met een normaal onzichtbare stof besproeit en zo makkelijker gestolen goederen kan traceren kent nationaal al navolging. Het laat een unieke afdruk na zodat men gestolen goederen met 100% zekerheid kan traceren. Erg vervelend voor dieven. Dit project zorgde in Sint-Gillis-Dendermonde waar men het product eerst introduceerde voor een flinke daling van het aantal diefstallen.

Samenwerking met stad

Ook qua verkeersveiligheid is men bij de politie zeer tevreden over de werking. Zo was er de voorbije tien jaar in de stad een meer dan halvering van het aantal letselongevallen in het verkeer. Dergelijke goede resultaten hangen natuurlijk af van de korpsleiding maar zonder de goede interne samenwerking en de uitstekende relatie met het stadsbestuur had dit nooit zo succesvol geweest. 

De aankoop van het Belgacomgebouw was al een voorbeeld van een bestuur die de politienoden kende en deze problemen ook aanpakte. Ook op het vlak van bijvoorbeeld verkeersbeleid hebben zowel de vorige als de huidige schepen voor Mobiliteit, Piet Buyse (CD&V) en Bart Van Malderen (sp.a) steeds nauw en goed samengewerkt met de politie. De oorzaak voor die forse daling van het aantal letselongevallen dient vooral hier gezocht te worden.

Een over het resultaat terecht tevreden burgemeester Piet Buyse prees tijdens zijn toespraak dan ook uitbundig het politiekorps voor het resultaat van de voorbije tien jaar politiewerking.

Hoorzitting wijk Donckstraat 2009 

De politie aan het werk samen met mensen van de stedelijke en intergemeentelijke sociale diensten, cultuur en de groendienst tijdens een vergadering met mensen uit de wijk Donckstraat.

Ook op sociaal vlak is er een intense en zeer belangrijke samenwerking met de verschillende sociale organisaties en het OCMW rond o.a. wijkwerking en familiegeweld. Arbeidsintensief werk dat echter zijn vruchten afwerpt.

Dat de buurten het stadsbestuur op die vergaderingen niet meer zitten uit te jouwen is een belangrijk resultaat. En in die wijken zijn de teloorgegane wijkcomités daardoor terug nieuw leven ingeblazen. Diensten, bestuur en mensen vonden elkaar hier terug.

Wel kende het korps ook zijn problemen zoals de zelfmoord van een van hun leden of het recente overlijden van Willy Velleman, de verantwoordelijke voor inbraakpreventie. Een man die terecht op de handen werd gedragen en op wiens begrafenis een zeer groot aantal collega’s aanwezig waren. Maar dergelijke tragische gebeurtenissen zijn met een korps van 127 mensen spijtig genoeg nu eenmaal onvermijdelijk.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Een politie in continue verandering

 1. Mooi om dit nog eens te lezen over mijn broer Willy die we allemaal ontzettend missen.
  Anita Velleman
  Antwoord:
  Een van de mooie dingen van de journalistiek is dat je regelmatig nieuwe erg boeiende mensen ontmoet die dan pareltjes blijken te zijn. Zo ontstaan vriendschappen voor het leven.
  En het is dan altijd een groot plezier om die mensen zodra dat kan eens in de bloemetjes te zetten. Want sommigen verdienen dat.
  En dan krijg ik al eens een bloemetje terug, waarvoor dank. Ondanks de vele miserie, hypocrisie en smeerlapperij kan het leven dus toch mooi zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s