Hoger, Lager

Op dit ogenblik beginnen de gemoederen stilaan in beweging te komen rond een mogelijke verhoging van de nu al een 40 jaar oude BTW, de Belasting op de Toegevoegde Waarde. Dit zou dienen om het gat in de regeringsbegroting van dit jaar dicht te rijden.

Nu zijn er hier tarieven van 6%, 12% en 21%. Met vooral voeding en cultuurproducten als boeken welk op het laagste tarief van 6% zitten. Een vorm van sociale correctie. Nu de Europese regeringen de redding van de banken versneld moeten afschrijven is dat een van de gebruikte instrumenten om die begrotingstekorten in te dijken.

Maar hier beginnen een aantal groepen al te steigeren. ‘BTW verhogen kost 25.000 jobs’ kopt Het Laatste Nieuws eergisteren in grote letters boven een artikel van Jan Segers, een politieke topjournalist van de krant.

Het citeerde daarbij Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), De Confederatie Bouw, de koepel van bedrijven uit de bouwnijverheid, en Comeos, het vroegere Fedis die vooral de grote distributeurs genre Delhaize verenigt.

“Dit zal meer kosten dan opbrengen”, oppert Comeos volgens de krant. De Confederatie Bouw ziet de economie zelfs instorten als gevolg van die maatregel en had zelfs al cijfers klaar.

“Een stijging van de BTW die 1 miljard zou opleveren, zou de inflatie met 1,2 procent doen stijgen en de groei met 0,2 procent verminderen. Dit zou het land 25.000 banen kosten en in de bouw tot meer zwartwerk leiden”, stelt een geciteerde niet-genoemde woordvoerder van de Confederatie in dat artikel.

Waarna Jan Segers boven een bij het artikel horende tabel met wat cijfers kopt: “België heeft nu al hoogste tarief’”. Met dan de gegevens komende van ons land, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg. Maar die bewering is een leugen zo dik als de stapel kranten die Van Thillo elke dag verkoopt.

Zo brengt de Gazet van Antwerpen van de rivale groep Concentra de dag nadien een grote kaart met daarop de voornaamste Europese landen en hun hoogste BTW-tarief. En wat blijkt? Denemarken en Zweden hebben 25% terwijl Ierland, Portugal en Polen hun tarief verhogen naar 23% en Frankrijk naar 21,2%. België is dus in de EU eerder een middenmoter te noemen.

Jan Segers heeft dan ook zitten liegen en of die cijfers van de Confederatie Bouw iets waard zijn is natuurlijk ook al de vraag. Het is een klassieke mediatruc om vlug een al of niet gefingeerde studie boven te halen en wat bevriende perslui aan te spreken om het debat te sturen in de richting die men wil. En desnoods maakt men zelfs een opiniepeiling om zijn gelijk te staven. Een al even courante praktijk.

En altijd weer laat een gedienstige pers zich voor die kar van de bedriegerij spannen. Met correcte nieuwsvergaring heeft dit natuurlijk niets te maken. Het is gewoon de manipulatie van dossiers waar Jan Segers en Het Laatste Nieuws zich hier in dit geval voor laten gebruiken.

Dat het IMF en de EU de Europese regeringen in die richting van een BTW-verhoging duwen – toch een belangrijk element in dit verhaal – kan je in dat stuk van Jan Segers bijvoorbeeld niet vinden. Merkwaardig, want in andere gevallen – zie de herrie rond de uitlatingen van minister Paul Magnette (PS) – zijn de woorden van het IMF voor de krant heiliger dan heilig.

Het idee dat men die enorme saneringen kan verwezenlijken zonder belastingverhogingen is iets wat je wel hoort in bepaalde patronale kringen en bij hun vrienden in de Open-VLD en N-VA. Maar het is iets dat bij de Europese Commissie en het IMF als totaal onrealistisch en sociaal zelfs onaanvaardbaar wordt gezien. Het is goed voor wat politieke demagogie maar onhaalbaar.

En wie ziet hoe de Vlaamse regering met de N-VA erin recent de inschrijvingstaks voor auto’s hervormde – lees flink optrok – en hoe Alexander De Croo, de onbezonnen voorzitter van Open VLD, over dit onderwerp zoveel mogelijk zwijgt, dan weet men dat beide partijen dit ook beseffen.

Maar Open VLD zal wat de Vlaamse regering betreft hier zeker met erg goedkope politieke praatjes willen scoren. Zoals de N-VA hetzelfde zal doen wat betreft de federale regering. En in die laatste hun visie zal het met zekerheid de ‘hardwerkende Vlaming’ zijn die opnieuw de pineut is. Maar die al tot op de draad versleten plaat kennen we ondertussen al wel.

Iemand nog wat cijfers met een studie gezien? Een leuke opiniepeiling? Desnoods bewijst men er mee dat de aarde achteraf gezien toch plat is.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s