Walglijk

De VS wou in de VN-Veiligheidsraad in de kwestie Syrië dan toch tot geen vergelijk komen met China en Rusland en botste met haar resolutie dan ook op het te verwachten veto van beide landen. Het resultaat was een prachtig staaltje van gespeelde verontwaardiging waarvoor diplomaten en vooral westerse zo gekend zijn.

De Amerikaanse VN-ambassadrice Susan Rice noemde het ‘walglijk’ dat beide landen verhinderden dat men de Syrische bevolking ter hulp kon komen. Walglijk?

In wezen beoogde die resolutie en de actie van de EU, de VS, Saoedi Arabië en Qatar de afzetting van president Bashar al Assad en het aan het bewind brengen van door Saoedi Arabië gefinancierde salafisten, een stelletje haatpredikanten die zeker een deel van de bevolking achter zich hebben maar voor het land levensgevaarlijk zijn.

Het land is al tweeduizend jaar een microkosmos van tientallen religieuze groepen die altijd min of meer vreedzaam naast elkaar leefden. De door de VS aangewakkerde opstand dreigt dit kapot te maken met steden als Homs waar christenen met afgehakte hoofden het straatbeeld beginnen te kenmerken.

De beweringen van een Sarkozy dat men de Syrische bevolking moet redden van de brutaliteiten van al Assad zijn dan ook niets meer dan een goedkope leugen. Een walgelijke leugen. Bernard Kouchner, zijn vroegere minister van Buitenlandse Zaken, had zelfs de lef om te zeggen dat de christenen in Syrië moeten beschermd worden tegen al Assad. Men moet maar durven.

Wat de VS, in opdracht van Israël, hier samen met de Arabische vorstenhuizen doen is niets meer of minder dan een hondsbrutale poging om het land in stukken te slaan. Het recept is simpel. Men hitst een deel van de bevolking op, financiert de haatpredikanten en zorgt voor wapens en diplomatieke steun. En dan maar brullen en de regering via economische oorlogsvoering ondermijnen.

Wat men hier doet is wat men voorheen met succes in Joegoslavië deed en ook in Irak realiseerde. In Irak vernietigde men de Baathpartij en het leger, de enige niet-sectaire groepen  met gezag, en leverde men het land nadien dan over aan sectaire groepen geleid door allerlei dubieuze politici. In het geval van Irak bracht men om dat doel te realiseren zelfs pro-Iraanse politici aan de macht.

Het resultaat van dit door Israël bevolen optreden is een vernield land met miljoenen vluchtelingen, honderdduizenden doden en een op grootschalige wijze vernielde infrastructuur. Bovendien zorgt dit sektarisme ervoor dat het land nog lang quasi onbestuurbaar blijft. Ook dit was duidelijk de echte bedoeling van de invasie.

Het is dan ook geen toeval dat het Amerikaanse leger verscheidene studies liet doen naar de erg complexe etnische structuur van Iran. Waarom anders dan om ook dit land kapot te laten slaan? Want dat is duidelijk, de VS laat dat met heel veel bloed geschreven werk liever over aan anderen. Zie Joegoslavië en Rwanda. Een invasie is nu eenmaal te duur en te weinig populair. Hier verkoopt men die slachtpartij dan als ‘vrijheidsstrijd’. Wat kan beter?

Maar zoals men voorheen in het geval van Libië weigerde tot een akkoord te komen, zo ook weigeren de door de VS gesteunde Syrische opstandelingen elk gesprek. Een laatste poging van Rusland voor onderhandelingen veegde men gewoon brutaal van tafel. Zoals te verwachten. Toen de Afrikaanse Unie in Libië een bestand poogden te realiseren weigerden die rebellen gesteund door de Navo elk gesprek. Er moest bloed vloeien, veel bloed.

En met wat resultaat? Libië is kapot, plunderen is er de regel, de propvolle gevangenissen zijn grote foltercentra geworden en van een centrale regering is er geen sprake meer. Iedereen vecht tegen iedereen. Maar als we onze media mogen geloven vloeit de olie weer als voorheen. En dat telt voor Eni, Shell en Total en onze regeringen. Wat een verschil met de inderdaad corrupte, excentrieke en ook wel eens folterende Kadhaffi.

Maar dat Susan Rice het over een ‘walglijke’ daad van China en Rusland had wekt geen verbazing. In de regering van Bill Clinton was zij als staatsecretaris voor Afrikaanse Zaken een der drijvende krachten achter het Afrikabeleid van die regering. De Oegandese dictator Yoweri Museveni en zijn vroegere vriend Paul Kagame mochten van haar dan ook hun ding doen in Afrika. Het resultaat: mogelijks 5 miljoen doden in Rwanda en de Democratische Republiek Congo/Zaïre.

Walglijk? Inderdaad.

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “Walglijk

 1. Schitterend artikel!
  Bernard Claeys
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. Het is om dit soort stukken te kunnen schrijven dat ik met een blog ben begonnen. In de tijd van de Sovjet Unie sprak men van Samizdat in de VS van de Underground Press.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Afschuwelijk « Mediawerkgroep Syrië

 3. Uitstekend! Nog meer van dat. Dank
  Daniël Maes
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. Feitelijk bewijst de journalistiek constant zijn eigen faillisement. Men hoeft maar te denken aan de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein. Klinklare onzin die er zo inging, zoals nu een Tom Sauer ons op TV komt vertellen dat Iran morgen over atoomwapens beschikt. En hij over een drietrapsraket naar de maan. Ach.
  Willy Van Damme

 4. Pingback: Het kladwerk van Brigitte Herremans en Majd Khalifeh « Mediawerkgroep Syrië

 5. Waarheid gewoon! Eigenaardig hoe de VS ons Arabieren wil doen geloven dat ze democratie en vrijheid naar Irak, Syrië en Iran willen brengen – landen die naar mijn zin nog altijd niet democratisch en vrij genoeg zijn – en dat vanuit Saoedi-Arabië, Koeweit en Bahrein, landen waar geen parlementen bestaan en waar vrouwen zelfs het recht niet hebben om met auto’s te rijden laat staan een stemrecht. Waar je als afvallig wordt beschouwt en in de grote pleinen van de steden bestraft wordt als je durft van religie te veranderen. Wie gelooft het westen nog?
  Hicham
  Antwoord:
  Daarvoor heb je de media die ons continu bombarderen met leugens, halve waarheden en verdraaiingen. Tot die journalisten hun onzin zelf beginnen te geloven. Zo gaat dat. De hagiografen uit het verleden waren ook zo.
  Willy Van Damme

 6. Pingback: Waar zijn ze bij de VRT mee bezig? | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s