Nog geen dank U

Dat er binnen het patronaat een arrogantie heerst die men best als onaanvaardbaar kan beschouwen is natuurlijk geweten. De mentaliteit die een Karel Van Eetvelt en Philippe Vlerick recent toonden (*) bewees dat perfect.

Deze mentaliteit getuigt niet meer van hebzucht maar staat hiërarchisch nog enkele stappen hoger. Nu Bekaert in China en België bijna 2.000 mensen gaat afdanken raakt ook hier ditzelfde soort mentaliteit publiek. Men krijgt al steun, men krijgt al subsidies en men rolt de rode loper voor die patroons uit en het is nog niet genoeg.

Zo blijkt ook Bekaert al minstens twee jaar geen bedrijfsbelastingen meer te betalen en kreeg het ook tientallen miljoenen euro steun vanuit de Vlaamse regering. Een regering die dan stelt geen geld meer over te hebben om de gehandicapten voldoende te helpen of om dat armtierige leefloon op een aanvaardbaar niveau te brengen.

En wat doet men bij Bekaert? Men dreigt met het wegtrekken van de hoofdzetel en komt in de media klagen over het in dit land volgens hen bedrijfsonvriendelijk klimaat. Ze maken fikse winsten, hun managers rijden rond in peperdure bedrijfswagens waarop tot voor kort amper belasting werd geheven, ze krijgen hun loon via managementvennootschappen zodat ze ook hier zeer weinig belasting moeten ophoesten, enzovoort… En dan maar klagen.

Met andere woorden: Dit zijn steuntrekkers maar dan rijdend met een Ashton Martin. Leefloners daarentegen moet het doen met een versleten velo en bibberend van de kou omdat er geen geld is voor de verwarming. Maar een Paul Baron Buysse en een Bert De Graeve, de heren van Bekaert.…..

Waar we hier mee te maken hebben is gewoon superprofitariaat welke nooit genoeg krijgt en er in haar onvoorstelbare arrogantie zelfs niet voor terugschrikt om ongenadig te bijten naar de hand die haar steeds maar meer geld toestopt.

Dat we het bedrijfsleven moeten steunen, daar hoeft men niet over te discussiëren, dat ze ook hun bijdrage moeten leveren aan de maatschappij evenzeer. En dat men een dank U mag zeggen voor die steun zou eveneens logisch moeten zijn en minstens gepast. Het heet goede manieren. Maar dat lijkt men ook bij Bekaert en zijn baronnen niet te kennen. Stank voor dank.

Willy Van Damme

* = Zie eerder deze week hier geplaatste teksten.

Advertenties

3 thoughts on “Nog geen dank U

 1. Sorry hoor, maar ik ken zo nog iemand die graag al eens bijt in de hand die hem voedt…
  En het feit dat de bovengenoemde patroons zo in de watten gelegd worden is eenvoudigweg omdat er anders niemand zou zijn die deze ondankbare job op zich zou willen nemen. Eenvoudig voorbeeld van vraag en aanbod: hoe zeldzamer iets is, hoe meer het kost…
  Pieter Goossens
  Antwoord:
  Grote bedrijven betalen nog amper belasting en dan komt een Caroline Ven van het VKW bij de opmaak van de begroting klagen dat ze teveel belastingen betalen. U steunt die arrogantie, ik niet. En een ondankbare job? Het doet mij denken aan die volgens de banken toch zo nodige bankiersbonussen. Die sukkelaars toch.
  Willy Van Damme

  • Mij lijkt het nochtans eenvoudig: hoe meer belastingen ze betalen hoe meer overheidssteun ze nodig zullen hebben en op’t einde kost’t allemaal even veel maar is het geld ne keer meer over en weer geweest (en is er dus meer ergens blijven plakken). In deze wereldeconomie is het nu eenmaal niet meer mogelijk om als land rijk te worden van de grote bedrijven die er gevestigd zijn en is in tegendeel de enige optie nog om die bedrijven optimaal te steunen om zoveel mogelijk landgenoten aan het werk te houden en daar uiteindelijk winst uit te halen (of eerder minder verlies op te hebben).
   In andere delen van de wereld zijn er ook genoeg mensen zonder werk en ik zie niet in waarom die minder recht op werk zouden hebben dan onze mensen, dus waarom zou je als bedrijf nog hier blijven als je ergens anders goedkoper kan werken en dus meer concurrentieel kan zijn?
   Pieter Goossens
   Antwoord:
   Bedankt voor beide reacties.
   Tot voor een paar jaar betaalden die heel grote bedrijven belastingen als iedereen. Vooral sinds hun vriend Didier Reynders (en er circuleren hier genoeg namen in het roddelcircuit) aan het bewind kwam betalen de grote bedrijven in regel geen frank meer. Als dat betalen vroeger probleemloos kon, waarom nu niet meer?
   Ze maken winst en in plaats van dat integraal aan de aandeelhouders uit te keren kan een deel daarvan best naar de maatschappij gaan om de wegen die hun vrachtwagens kapot rijden mee te herstellen. Maar dat is voor die heren steuntrekkende klagers natuurlijk veel te veel gevraagd. Sociaal besef: ZERO.
   En wat betreft het hier blijven of naar de zogenaamde derde wereld gaan het volgende. Ooit liet een Oost-Vlaams producent van gordijnenstoffen een studie maken om alles hier op te doeken en naar Vietnam te verhuizen. Het land had toen eind der jaren tachtig namelijk zijn markt opengezet. En een vriend van het bedrijf kende het land zeer goed. Ze zijn hier gebleven omdat uit de studie bleek dat het hier financieel interessanter was.
   En dan is er het recente verhaal van Philips die een deel van zijn productie van scheerapparaten overhevelde van China naar… Nederland. En zo kan men honderden misschien wel duizenden verhalen vertellen.
   Het idee dat het voor grote bedrijven niet meer mogelijk is om zich hier te vestigen steunt nergens op. Ik plan nog een tweede verhaal over die laatste cijfers van Unctad betreffende buitenlandse investeringen in België. Daaruit bleek ons land een der meest favoriete plaatsen ter wereld te zijn voor investeringen van multinationals. Er kwam in onze media geen enkel serieus antwoord op van die klagers, de heren en dames die altijd maar stellen dat ons bedrijfsklimaat barslecht is.
   Een Chinees bedrijf kocht toch het Belgische autobedrijf van Volvo in Gent, of niet? En beweerden zowel Kris Peeters en Van Quickenborn niet dat er 100 Chinese bedrijven op het punt staan zich hier te vestigen, enz…
   Het is niet omdat een bepaalde patronale pers dat maar steevast blijft herkauwen dat het ook nog juist is.
   Kritische zin, in de media zeldzamer dan een witte raaf.
   Willy Van Damme

 2. We hebben industrie nodig, dat begrijp ik. Maar wat hebben we aan industrie als die geen belastingen betaalt, en als we die zelf moeten subsidiëren? Windowdressing?
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Als die winsten maken dan moeten ze daar zoals iedereen belastingen op betalen en zeker niet komen zeuren over een slecht bedrijfsklimaat. Ze leven godverdomme in een voor hen speciaal gemaakt belastingsparadijs – hun eigen Europees Kaaiman eiland – waar bovendien kleine ondernemers, zelfstandigen en loontrekkenden dan maar al die nodige belasting moeten ophoesten.
  Ja, want met hun Ashton Martin moeten ze wel over goede wegen rijden.
  Maar voor die heren moet je als gewone burger wel opzijgaan. Zie maar naar de herrie die Bert De Graeve ooit in zijn woonplaats maakte rond een lokale feestzaal.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s