Jong groen bloed

Na CD&V en sp.a gaf ook De Dendermondse afdeling van Groen haar nieuwjaarsreceptie en maakte daarbij van de gelegenheid ook gebruik om haar intenties voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend te maken. En dat bleek een lijst geleid door een jong duo te zijn, jong groen bloed die de partij meer succes moet brengen dan de voorgaande keer toen ze zonder verkozenen lokaal uit de boot viel.

Maar zes jaar geleden zat de partij nationaal in een dieptepunt en zat men tegen de kiesdrempel aan, nu zit ze in de lift en – raar maar waar – dreigt ze zelfs in de opiniepeilingen het ooit zo grote Vlaams Belang voorbij te steken.

En zeker nu allerlei lokale splinterpartijen als Samen en Plus zich niet meer verkiesbaar lijken te gaan stellen heeft Groen natuurlijk terug meer kans. Lijsttrekker is Matthias Coppens, een nog stage lopende Dendermondse advocaat afkomstig uit Oudegem. Nummer twee is de nog jongere Inge De Bal uit Grembergen. Zij worden de komende maanden het gezicht van Groen in de stad.

Matthias Coppens (30) werkte een tijd in de Duitse hoofdstad Berlijn maar keerde vorig jaar terug van wat hij een boeiende en leerzame ervaring noemde. Hij werkte er o.m. in een callcenter. “Duitsland is qua arbeidsvoorwaarden zeker niet dat paradijs wat sommigen er hier van maken”, oppert hij.

Inge De Bal (23) is de dochter van Graziëlla De Ros die voorheen korte tijd als vervangster voor toenmalig raadslid Gino Bertin in de gemeenteraad zat. Ze was in 2010 ook kandidaat op de nationale lijst voor de Kamer van volksvertegenwoordigers van Groen. En met een moeder die al jarenlang trouw militant van eerst Agalev en nu Groen is hoeft die stap van Inge De Bal niet echt te verbazen.

Matthias Coppens & Inge De Bal

Matthias Coppens en Inge De Bal zorgen voor jong groen bloed bij de lokale afdeling van de Dendermondse ecologisten.

“Ik kom uit een politiek nest en dus is die stap van mij hier niet echt een verrassing”, stelt ze wat zelfverzekerd. Zij zit nu in haar laatste jaar master in de filosofie aan de Gentse universiteit maar denkt nog niet aan het stoppen met studeren. Zo heeft ze haar zinnen gezet op Europese studies, een zuiver politieke richting.

Wat betreft het partijprogramma waarmee men naar de kiezer stapt is er nog veel onduidelijk maar toch blijkt al enig pragmatisme te bemerken onder meer wat betreft de gevangenis en de N41. “Wij hadden liever geopteerd voor een andere plaats voor de gevangenis maar de keuze is nu gevallen en het dossier zit al ver. Tegen een  nieuwe gevangenis zijn we zeker niet”, stelt Matthias Coppens.

Ook wat betreft de N41 lijkt men niet geheel op de golflengte van sommige meer radicale opposanten te zitten en kijkt men ook naar het mobiliteitsprobleem in Oudegem. “Men heeft tot heden niet kunnen bewijzen dat die doortrekking van de N41 goed is voor Oudegem. Kan men dat wel bewijzen dan is er een ander verhaal”, aldus nog steeds de kersverse lijsttrekker van Groen.

Wel is men duidelijk tegen de voorziene sluiting van het OCMW-rusthuis in Baasrode. Een sluiting die de bevoegde minister nochtans al goedkeurde. Over andere Dendermondse punten van discussie zoals de herwaardering van de Dender, het restaureren van het militair erfgoed en de mobiliteit is men intern nog aan het discussiëren.

OCMW-rusthuis Sint-Vincentius, Baasrode

Wat betreft het Baasroodse OCMW-rusthuis wil Groen dit openhouden.

Matthias Coppens: “Een echt uitgewerkt programma hebben we nog niet. Dat dienen we nog verder binnen de partij te bespreken.” Of Groen ditmaal meer succes zal hebben dan in 2006 zal uiteraard pas op 14 oktober geweten zijn.

Zeker is dat de partij door het leggen van eigen typische accenten een inbreng zal hebben in de discussies rond de komende gemeenteraadsverkiezingen. Wel zal Groen ditmaal Gino Bertin moeten missen want die koos als verruimer voor een plaats op de lijst van de sp.a.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s