In de naam van de vader

Het is al herhaalde malen gezegd en geschreven dat het eerste slachtoffer van de oorlog steevast de waarheid is. Zodra onze westerse regeringen denken een bepaald land te kunnen veroveren begint in onze media een ware kruistocht tegen de regering in dat land.

Een karikatuur

Het wordt dan een ziekelijk makend verhaal vol van leugens, halve waarheden en verdraaiingen. Wat men de lezer of kijker serveert is dan ook alleen nog slechts een karikatuur van de realiteit. Voorbeelden zat.

Daarbij schetst men dan steevast een beeld van wit versus zwart, de goeden versus de slechten, de dapperen versus de zware criminelen. Met andere woorden: Wij het vrije westen moeten die sukkelaars met alle middelen steunen en beschermen tegen die duivelse barbaren. Ook zogenaamde mensenrechtenorganisaties maken zich hier herhaaldelijk schuldig aan.

Het Cambodja van 1979 tot 1990 was daar een uitstekend voorbeeld van, met Artsen zonder Grenzen en Amnesty International die zich probleemloos ontpopten tot fanatieke propagandisten van Pol Pot en zijn Rode Khmers. Het kan die organisaties niet genoeg aangewreven worden. Hetzelfde gebeurde met de burgeroorlog in Joegoslavië.

Pax Christi

Ook nu met Syrië is dat weer het geval. Israël en zijn westerse vazalstaten willen elke oppositie tegen de zionistische agressie voor lang uitschakelen en willen daarom Hezbollah, Hamas, Syrië en Iran uit de weg, vernielen. Daarover gaat het hier, niet over mensenrechten.

En kijk daar is zoals met Joegoslavië Pax Christi terug met nu wat verhaaltjes over Syrië. Opnieuw krijgen wij de feitelijk lachwekkende beweringen van de idealisten en sukkelaars versus de machtige boze tiran. Dat is het beeld welke Brigitte Herremans, medewerkster van Broederlijk Delen en Pax Christi, in De Standaard van 13 januari in haar column ‘Laat de aandacht voor Syriër niet verslappen’ schetste.

Terwijl zij op zeker ogenblik in haar column stelt dat: ‘Op dit moment kan niemand een nauwkeurige analyse van het conflict maken’ en men dus terughoudendheid zou mogen verwachten gaan daarna in haar tekst alle remmen los. Eenzijdiger kan haar schets niet.

Dit is geen oorlog. Het is een volksopstand tegen een gewelddadig regime….Maar het regime gebruikt al van meet af aan extreem geweld en beroept zich op vreselijke foltertechnieken om de bevolking angst aan te jagen. De repressie gebeurt via de veiligheidsdiensten, het leger en de zogenaamde Shabiha-milities…..De opstand is wijd gedragen onder de verschillende bevolkingsgroepen….We weten vooral dat de Syrische betogers onzeker, moedig en op zichzelf aangewezen zijn.

Geloof die christenen niet

Dat er onder die rebellen wel eens groepen zouden kunnen zitten die qua gruwel voor niets terugschrikken is haar duidelijk ontgaan. Dat christelijke geestelijken, ook Nederlanders, vrezen voor de toekomst van hun kerken daar eens de rebellen zouden winnen is haar blijkbaar onbekend. Maar ja, die worden als we haar moeten geloven onder druk gezet. Met andere woorden: je moet hun visie niet voor waar nemen.

Zo schrijft ze ook nog:

Bashar al-Assad eiste de steun van de christelijke leiders, zo niet konden ze niet langer rekenen op bescherming. De meeste leiders schaarden zich achter het regime. Toch steunen lang niet alle alawieten en christenen al-Assad.

Een bewijs voor deze stelling geeft ze natuurlijk niet. Waarna het dan natuurlijk gemakkelijk is om alle stemmen die een ander geluid laten horen dan de hare af te doen als nonsens en propaganda.

Voor haar is het dan ook simpel: Wat de christelijke leiders in Syrië zeggen is gewoon platte propaganda, ongeloofwaardig en nog maar eens een bewijs voor de perfiditeit van de regering.

Dat ze qua geopolitieke analyse in haar verhaal nergens staat is dan ook helemaal geen verassing. Het woord Israël valt in haar nochtans 850 woorden en 5.483 bytes lange tekst niet eens. Wel dat van Iran, Rusland en Hezbollah. Alleen al dit is een bewijs voor de onbenulligheid van haar tekst en de waardeloosheid van haar beweringen.

Dat een woordvoerster van Pax Christi en Broederlijk Delen zich radicaal schaart achter een in wezen door salafisten, Saoedi-Arabië en Qatar geleide opstand zou verbazing moeten wekken. Het zal bij christene geloofsgemeenschappen in Syrië zeker erg schokkend overkomen, bij mij niet.

Joegoslavië

Het doet allemaal denken aan Joegoslavië en de persoon van Franklin De Vrieze. Deze werkte in de jaren negentig van de vorige eeuw voor Pax Christie en ontpopte zich daar als de specialist die het in de media allemaal goed wist te vertellen wat er in dat land voor gruwel te beleven was.

En ook hier was het natuurlijk dat van de goede jongens, de sukkelaars versus de slechten, de folteraars en massamoordenaars. Zo steunde De Vrieze met volle kracht de Navo-bombardementen op Joegoslavië en wat hij zag als de bevrijding van Kosovo door het UCK. Over het UCK kreeg hij toen amper een slecht woord over de mond.

Dat politie-eenheden in zowat alle Europese landen die groep op dat ogenblik als een stelletje levensgevaarlijke gangsters zagen was hem blijkbaar onbekend. Neen, Kosovo dat waren de slechte Serviërs geleid door dat monster van een Slobodan Milosevic versus de naar vrijheid verlangende opstandelingen geleid door de vrijheidsstrijders van het UCK.

Tot dan Jo Hanssens, toen voorzitter van Pax Christi en een oude kennis, mij wegens een hierover verschenen boze lezersbrief belde. Tijdens dat gesprek gaf hij zonder veel discussie onomwonden toe dat het grote probleem in Kosovo niet de Servische terreur was maar de onwil van de Kosovaarse nationalisten om met andere groepen samen te leven. Dat was ook voor hem de oorzaak van wat er allemaal fout was gegaan.

Platgebrande kerken

Met andere woorden: De voorzitter van Pax Christi erkende dus dat wat Franklin De Vrieze namens Pax Christi herhaaldelijk in de kranten – men kon hem toen gewoon niet uit de media branden – vertelde allemaal propaganda, leugens was. En bij Pax Christi wist men dat maar liet men hem gewoon begaan.

En toen het UCK met steun van onder meer België de macht veroverde vielen christelijke kloosters en kerken een voor een in brand en werden zelfs katholieke Kroaten of vermoord, gefolterd of op de vlucht gejaagd. Allemaal door de vrienden van Pax Christi, tot nader orde een organisatie die werkt onder de voogdij van onze bisschoppen.

Maar Franklin De Vrieze was als zogenaamd neutrale waarnemer in onze media toen natuurlijk een erg waardevolle propagandist voor de Amerikaanse zaak. En dan mochten er zo te zien ginds wel wat kerken en christenen sneuvelen.

Als het was om een beeld van de situatie toen te schetsen was hij zelfs een sleutelfiguur te noemen. En eens de oorlog voorbij verliet hij Pax Christi om ginds voor de OESO te werken, een van de vele multilaterale organisaties waar de VS aan de touwtjes trekt. Zo gaat dat. Heel simpel.

Uitroeien van christenen

Dat Brigitte Herremans zich met Syrië op hetzelfde pad begeeft als voorheen Franklin De Vrieze hoeft dus helemaal niet te verbazen. De christene leiders in Syrië zullen het geweten hebben. Het is niet hen maar een salafistische haatpredikant als Adnan al Arour wiens strijd zij steunt.

Maar dat zal Pax Christi klaarblijkelijk worst wezen, die pastoors en nonnen zijn zo te zien in haar ogen toch alleen maar propagandisten voor een hatelijke dictator. Zij doet in wezen krak hetzelfde als wat voorheen Franklin De Vrieze deed toen hij zich een vijftien jaar geleden achter het misdadige UCK schaarde.

Wie een wat evenwichtiger beeld van de situatie rond Syrië wil kennen kan altijd meer lezen op de blog van de Nederlandse oorlogscorrespondent en onderzoeksjournalist Arnold Karskens op: www.arnoldkarskens.com

Verder maakte de mediawerkgroep Syrië recent een zeer lijvig dossier over wat er juist gebeurde in Homs toen een aantal journalisten waaronder Rudi Vranckx werden aangevallen. Het is te lezen op http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com.

Hoe laag het niveau van een bepaalde journalistiek hier weer eens blijkt te zijn getuigt de bewering van de Nederlandse fotograaf Steven Wassenaar die toen in Homs was. Hij stelde nadien bij zijn terugkeer op de NOS zonder blikken of blozen dat die rebellen over geen mortiergranaten beschikken en de aanval op hen dus wel het werk was van de Syrische regering.

Zolang de leugens de westerse zaak dienen is er duidelijk geen probleem, zelfs al getuigen ze van zero kennis. En Pax Christi mag ‘in de naam van de Vader’ zo te zien zelfs helpen bij het uitroeien van christenen. Niets nieuws feitelijk wat dat maakten we al mee met de Kruistochten.

Willy Van Damme

Advertenties

4 thoughts on “In de naam van de vader

 1. Pingback: Een waarschuwing die kan tellen « Mediawerkgroep Syrië

 2. Onder de vlag van” christelijk,” halen de organisaties Pax Christi,Broederlijk Delen ,11-11-11,en anderen ,veel geld op bij de goedgelovige burger,ook al hebben ze een dikke reserve staan.
  Suzanne Leonard
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. 11-11-11 staat wel los van Pax Christi en mijn kritiek op vooral Pax Christi wil niet zeggen dat andere christelijke organisaties soms geen heel goed werk verrichten.
  Het is niet omdat een aantal priesters zich walgelijk misdroegen o.m. met pedofiele activiteiten dat alle geestelijken daaraan schuldig zijn. En het niet omdat de kerk dit kindermisbruik op een voor velen misdadige wijze toedekte dat alle leden van die kerk misdadigers zijn. Veralgemenen is steeds fout.
  Het is niet omdat in Syrië er een aantal islamitische haatpredikanten actief zijn dat alle imams nu plots haatpredikanten zijn. Ook hier heb je zeker erg sociaal voelende mensen die zich ontbaatzuchtig voor hun gemeenschap en anderen inzetten.
  willy Van Damme

 3. Het is niet omdat Brigitte Heremans, vroeger weldenkend, maar onder Zionistische druk compleet kierewiet geworden, eigenlijk beter zou worden ontslagen door Pax Christi, dat daarom het hele principe van een hart hebben voor de medemens niet zou deugen. Een werknemer ontslaan is nu eenmaal een geldverspilling, en je weet nooit wat je ervoor in de plaats krijgt. De directie van Pax Christi zou Heremans beter eens goed onder handen nemen, en indien nodig spreekverbod opleggen. De Grieks-orthodoxe kerk verzorgt 12.000 warme maaltijden per dag, wat hebben de media ooit gedaan om mensen te helpen? Niets, behalve vuilspuiterij en propaganda komt er uit de media niets uit. Waar zal de ‘goedgelovige burger’ uiteindelijk aankloppen als hij zich door zijn egoïsme zodanig in de miserie heeft gewerkt dat hij niet dieper meer kan? Op voorwaarde dat de egoïstische ‘goedgelovige burger’ het in tegenstelling tot Whitney Houston, Amy Whinehouse, Michael Jackson, prinses Diana, de anoniemen van de zelfmoordstatistieken, de slachtoffers van de hebzuchtoorlogen in Irak, Afghanistan, Palestina, Pakistan, de mensen, en kinderen, die van honger omkomen in Afrika de gevolgen van dat egoïsme overleven, zal de ‘goedgelovige burger’ als hij diep zit wel snappen wat religie betekent, en aankloppen bij een kerk.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. Pax Christi is wel verantwoordelijk voor de smeerlapperij die Devrieze en Herremans uithalen. Herremans kan het alleen bruin bakken dankzij de steun van Pax Christi en ook de bisschoppen die dat toelaten.
  En ook de kerk kan wel eens erg hebzuchtig zijn. Ik herinner mij uit de oorlog om Joegoslavië dat het Vaticaan een dag voor het Kroatisch offensief tegen de Serviërs in de Krajina plots stelde dat een oorlog in bepaalde gevallen rechtvaardig kon zijn.
  Zij wisten dus dat er een bloedbad aankwam, lieten niet alleen betijen maar steunden het ook nog. En ze hebben nadien nooit protest aangetekend tegen wat de mensen in de Krajina overkwam.
  De vele oorlogsmisdaden door het onder Amerikaanse, Franse en Duitse supervisie werkende Kroatische leger, voor de kerk een katholiek leger strijdend tegen de orthodoxe kerk, konden het Vaticaan niets schelen. De Paus als oorlogsmisdadiger dus.
  Uiteraard is iets als die massale voedselbedeling door de Grieks-orthodoxe kerk alleen maar toe te juichen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s