Een waarschuwing die kan tellen

Op dit ogenblik poogt men via grote diplomatiek druk en ongetwijfeld pure chantage in de Verenigde Naties een resolutie door te drukken die op termijn moet leiden tot een overname door het westen van Syrië. Een sleutel in de oorlog tegen Iran en voor controle door Israël van de ganse regio.

Evenwichtig

Het wordt er daar op dit ogenblik rond Syrië in New York erg hard gespeeld, stukken harder dan zelfs sinds lang gezien. De niet-westerse landen als Indië, China, Brazilië en Rusland laten er zich ditmaal niet in de hoek duwen en weigeren toe te geven aan de chantage van Israël en zijn vazalstaten in het Westen en hun bondgenoten in de Arabische wereld zoals Qatar.

Als er dus een resolutie rond Syrië komt dan zal het zo te zien een evenwichtige zijn die beide kanten op gelijke voet aanpakt en die ook geen sancties toelaten. Een regimewissel of een militaire interventie zoals in Libië is helemaal uitgesloten. Sarkozy en Cameron kunnen er naar fluiten.

Een waarschuwing

Hoe hard Rusland en die andere landen zich hier opstellen blijkt uit de boodschap welke de Russische minister voor Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov volgens het persagentschap Reuters vandaag in de VN ter attentie van zijn westerse collega’s had. Ze kan tellen.

“The people who are obsessed with removing regimes in the region, they should be really thinking about the broader picture. And I’m afraid that if this vigour to change regimes persists, we are going to witness a very bad situation much, much, much broader than just Syria, Libya, Egypt or any other single country.”

Vrij vertaald klinkt dat zo:

“De mensen die zo geobsedeerd zijn in hun streven om regeringen in deze regio af te zetten zouden beter een globaal zicht op de zaak in oogschouw nemen. En ik ben bang dat als dit streven voor een regeringswissel zo krachtig blijft, we getuigen gaan zijn van een toestand die erg slecht is en die veel veel bredere gevolgen zal hebben dan alleen maar Syrië, Libië, Egypte of welk individueel land ook.”

De eigen onafhankelijkheid

Een niet mis te verstane boodschap aan die heren en dames die denken dat landen er alleen maar zijn om over te nemen en te verknechten. Israël en zijn voornaamste vazalstaat, de VS dachten door middel van Qatar en Saoedi Arabië dat men China en Rusland in de VN zou kunnen doen plooien.

Ze kunnen het vergeten. De Iraanse olie- en gasvoorraden zullen ditmaal niet zoals in 1954 zomaar in Amerikaanse handen vallen. China, Indië en de anderen hebben nu eenmaal geen zin om geheel afhankelijk te worden van door de VS gecontroleerde olie- en gasbronnen. De reden is simpel. Hun eigen onafhankelijkheid hangt er in wezen vanaf.

Willy Van Damme

One thought on “Een waarschuwing die kan tellen

  1. Pingback: Een waarschuwing die kan tellen « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s