Op de eerste rij

Onlangs kwam de Dendermondse sportschoolstudente Julie Croket thuis met haar schoolrapport en dat oogde met 81% heel mooi maar thuis was dat niet echt het voornaamste aandachtspunt. Na het voor haar succesvolle internationale turntornooi van 10 tot 18 januari in Londen is het duidelijk dat zij op dit ogenblik veruit de beste Belgische turnster is en klaar is voor de Olympische Spelen van 2012.

Medeturnster Aagje Vanwalleghem doet het verre van slecht maar de veel jongere Julie Croket – ze is 17 – haalde in Londen met 55.73 de hoogste allround score van het Belgische team. Het tornooi in Londen was een herkansingswedstrijd voor nationale ploegen waarvan er vier naar de Olympische Spelen mochten. Maar de Belgische meisjesploeg haalde maar de vijfde plaats.

Voorheen waren er tijdens het wereldkampioenschap in december in Tokyo al acht ploegen geselecteerd. In Londen viel het Belgisch team dus juist buiten de selectie. Een grote teleurstelling.

Het zou echter wel de eerste maal zijn dat een Belgische ploeg van meisjesturnsters naar de Olympische Spelen zou mogen gaan. Wat toont dat het niveau van de Belgische turnsters de voorbije jaren goede vorderingen maakte.

Vermoedelijk mede dankzij de introductie van sportscholen een aantal jaren terug. Voor België zal er dus wel slechts een turnster naar de Olympische Spelen mogen gaan.

Julie Croket

De Belgische hoop voor een turnfinale op de Olympische Spelen in Londen. Hier thuis met enkele van haar vele trofeeën.

De beslissing wie mag gaan zal vallen na het Europees kampioenschap dat van 10 tot 13 mei in Brussel wordt gehouden. Het zal het BOIC en de nationale trainer van de turnsters zijn die hier de knoop moet doorhakken. Duidelijk is dat Jullie Croket na de test in Londen nu op de eerste rij staat voor een ticket naar de Olympische Spelen in Groot-Brittannië.

Vader Stanny Croket: “Zij zit nu al op een hoog niveau maar zal in de aanloop naar het EK in Brussel zeker nog een stuk verbeteren. Alleen is er natuurlijk de vrees voor blessures en dat heb je nooit in de hand. In Londen haalde ze de finale met de grondoefening en was ze individueel de vijfde beste turnster van het tornooi. Het was stukken beter dan in Tokyo. Aan de grondfinale deed ze uiteindelijk uit vrees voor blessures aan haar elleboog en op aanraden van haar trainer niet mee. Ze recupereerde dan ook nog van twee operaties aan de elleboog die ze vorig jaar in mei en november onderging.”

Julie Crocket

Julie Croket bij de speech naar aanleiding van de Sportprijs van de Dendermondse Perskring vorig jaar. Een mooi en ontroerend moment waarbij ze het soms moeilijk had om haar emoties te bedwingen.

De Olympisch Spelen in Londen grijpen plaats van 25 juli tot en met 12 augustus. Tot heden was de media-aandacht voor Julie Croket zeer pover maar vermoedelijk zal dat wel grondig veranderen eens ze haar ticket voor Londen bemachtigde.

Wie de sportcarrière van Julie Croket van meer nabij wil volgen kan terecht op de blog van haar grootvader Roger Van de Voorde op http://blog.seniorennet.be/croket_julie_en_stephanie/.

Julie Croket won vorig jaar de prijs voor de sport van de Dendermondse Perskring.  Duidelijk meer dan terecht trouwens.

Wie haar tijdens het laatste Londense testtornooi in Greenwich wil bezig zien kan kijken op YouTube. Hier zijn er trouwens meerdere filmpjes met haar optredens te bewonderen. Haar verbluffende oefening op de balk in Greenwich is te zien op:

Voor de leek lijkt dit wel de perfectie zelf.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s