Als de vos de passie preekt

Dat demagogie, liegen en bedriegen alledaags zijn is natuurlijk door ieder wat verstandig mens geweten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich. Die organiseerde als parlementsvoorzitter ooit een heksenjacht tegen president Bill Clinton wegens zijn buitenechtelijke relatie met Monica Lewinsky.

Dit terwijl deze vulgaire politicus het typevoorbeeld is van de overspelige man die moeiteloos zijn echtgenotes dumpt eens die hun aantrekkelijkheid verliezen. Kortom een man om van te walgen.

Met looprekken

Ook hier echter horen we datzelfde soort demagogie naar aanleiding van het sociaal conflict rond de plannen van de regering Di Rupo. Strafst was zeker Karel Van Eetvelt, baas van Unizo, de vereniging van zelfstandigen en kleine bedrijfjes.

Deze beweerde zonder blikken of blozen dat de vakbonden door hun halsstarrige conservatieve houding de welvaartstaat in gevaar brengen. Om deze sociale welvaartstaat te redden moet deze volgens hem dringend hervormd worden. Lees: zoveel mogelijk afgebroken. Ze zouden de mensen desnoods tot hun 70 laten werken. Met looprekken?

Een patroon die zegt de sociale verworvenheden te willen redden en stelt dat de vakbonden deze sociale verworvenheden in gevaar brengen. Het is natuurlijk eens iets anders. Vraag is natuurlijk hoe dom je moet zijn om dat soort demagogische praatjes te geloven. De man voert een ledenoorlog met Voka en dus moet men daar scoren. Zo te zien liefst met onzin.

Demagogie

Toen de PVDA recent een studie uitbracht waarin stond dat de heel grote bedrijven als Total en Electrabel/Suez hier geen of amper een cent belasting betaalden was diezelfde Karel Van Eetvelt er als de kippen bij om uit te schreeuwen dat dit pure demagogie was.

Iets later brachten Trends en Trends-Tendances zoals traditie verreist hun jaarboek met de Top 30.000 der grootste Belgische bedrijven uit. Tony Coenjaerts, De aimabele en goede journalist die in Dendermonde ooit nog rugby speelde, bracht daar krak dezelfde boodschap als de PVDA.

Bedrijven als die van Albert Frère, de grootste Waalse steuntrekker ooit, betalen geen of amper belastingen. Onze man van Unizo zweeg ditmaal. Tony Coenjaerts een demagoog noemen zou er nu eenmaal helemaal over zijn.

Dat de zelfstandigen en kleine bedrijven, toch de leden van zijn Unizo, mede als gevolg daarvan wel hoge lasten moeten dragen, was hem blijkbaar geen zorg. In plaats van zijn leden te steunen nam Karel Van Eetvelt hier de verdediging op van een miljardair zoals Albert Frère.

De man valt feitelijk dus zijn eigen leden aan want als de grote multinationals geen belastingen betalen moeten de anderen het dan maar doen. En dat zijn naast de werknemers dacht ik toch zijn leden.

En dat hij de sociale welvaartstaat wil redden? Wie gelooft dat soort klinkklare onzin. Hij is als de vos die de passie preekt. En dan past de boer maar best heel goed op zijn kippen.

En de leden van Unizo. Die zouden deze goedkope praatjesmaker uit Bornem het best dumpen. Hun belangen zijn tot nader orde nu eenmaal niet die van die Waalse steuntrekker en die andere multinationals.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s