Een mooi land

Wie een bijna niet gekend maar toch boeiend en mooi land wil zien kan best ook eens een bezoek aan Letland brengen. Dit Baltisch land met zijn amper 2 miljoen inwoners is echt het bezoeken waard.

Vlot bereikbaar

Zeker voor diegene die niet zozeer op zoek is naar alleen maar de zon maar dit ook wil combineren met het opdoen van een stevig pak intellectuele bagage en een flinke portie ongerepte natuur. Letland heeft van dit alles meer dan voldoende te bieden.

Het is bovendien vanuit België per vliegtuig zeer vlot en relatief goedkoop te bereiken. Zo vliegen Air Baltic vanuit Brussel en Ryanair vanuit Charleroi wekelijks meerdere malen tegen een schappelijke prijs naar het land. Een ticketje economie kost bij Air Baltic vanuit Brussel enkele richting 59 euro. En de luchthaven is op een half uur rijden van Riga zelf. Ook de hotels zijn goedkoop te noemen en voor 50 euro per nacht heb je in Riga zeker al een kwaliteitsvol hotel te pakken.

Riga, Panorama

Riga is goed voor 60% van het Letse BNP en is de grootste haven en stad van het Balticum.

Letland is Riga en Riga is ook Letland. Er woont in de stad meer dan een derde van de Letse bevolking en ze is ook goed voor ongeveer 60% van het Letse BNP. Veel van het nationale kapitaal zit dan ook in de hoofdstad. Zeker het stadscentrum is netjes, goed onderhouden en toont welvarend. Het toerisme krijgt er ook alle kansen.

Duitse invloed

Riga is een in 1201 door de Duitse bisschop Albert van Buxthoeven en zijn Orde der Zwaardbroeders gestichte stad. En ze draagt nog duidelijk die invloed zoals blijkt uit de Dom en de Sint-Pieterskerk die beiden lutheraans zijn maar begonnen als klassieke katholieke kerken. Riga was ook lang zoals Brugge een der voornaamste Hanzesteden en het Huis der Zwartkoppen – nu het toeristisch infokantoor – toont duidelijk de invloed van de Vlaamse gotiek.

Huis der Zwartkoppen

Het zogenaamde Huis der Zwartkoppen, het huidige toeristische infokantoor, onderging duidelijk de invloed van de Vlaamse gotiek.

Ook het standbeeld van Ridder Roeland, Frans vazal van keizer Karel De Grote, op het centrale plein aan het stadhuis toont dit Duits zijn. Je vind zijn standbeeld in nogal wat Duitse steden als symbool van de stedelijke vrijheden.

De stad is ook een havenstad en strategisch gelegen aan de monding van de Westelijke Dvina in de Oostzee, hier toepasselijk Golf van Riga geheten. Het verkeersarme stadscentrum is sinds 1997 door de UNESCO beschermd erfgoed en het stadsbestuur heeft duidelijk veel werk verricht om dat allemaal netjes te restaureren en toegankelijk te maken.

Riga, stadscentrum

De binnenstad van Riga is verkeersarm en sinds 1997 erkend als werelderfgoed. Het is ook zeer goed onderhouden.

Wie alle interessante gebouwen wil bekijken en de vele musea en kerken bezoeken is zeker een paar dagen zoet. In elke straat is er wel een mooi en/of merkwaardig gebouw te vinden. Ook buiten het stadscentrum is er trouwens wel wat gebouwenpracht voorhanden.

Huis van de Duitse Gilde der Handelaars

Het huis van de Duitse Gilde der Handelaars toont hoe machtig die vereniging toen was.

Art nouveau

DSCN5229

Een van de vele door de Russische architect Mikhail Eisenstein ontworpen gebouwen langsheen de Elisabeth- en Albertlaan in Riga.

Riga heeft natuurlijk ook haar Zweeds verleden – zij verjoegen de Polen en Litouwers die voorheen de Duitsers hadden verslagen – en dat blijkt o.m. aan de Zweedse Poort, de enige overgebleven stadspoort en onderdeel van de eerste vestigingswal, en de vlakbij Zweedse Barakken. De oude stadswal werd waar het nog kon geheel gerestaureerd.

DSCN5230

Een der vele details uit dit rond 1900 neergezette gebouw. Hij was ook duidelijk gefascineerd door de toen in volle opgang zijnde mechanica.

Belangrijker is natuurlijk de Russische invloed die o.m. blijkt uit de serie door de Russische architect Mikhail Eisenstein – vader van dé filmpionier Sergeï Eisenstein – neergepote gebouwen aan de Albertlaan en de Elisabethlaan. Het zijn allen prachtstaaltjes van art nouveau met duizend en één details die maar steeds blijven verwonderen.

DSCN5257

Een ander detail van nog een ander gebouw van Mikhail Eisenstein.

Het is wel niet de enige architect die er door hun pracht voor eeuwig bijblijvende appartementsblokken liet zetten.  De buurt is feitelijk een opeenstapeling van een zeer merkwaardige architectuur. Het is best te omschrijven als een veel grotere en verbeterde versie van onze Berchemse Cogels Osylei.

Gebouw in Riga, Letland

De buurt rond de Albert- en Elisabethlaan in Riga bevat nog wel andere staaltjes van merkwaardige architectuur.

Twee nationale monumenten

Historisch belangrijk zijn natuurlijk het Vredesmonument dat tijdens de eerste onafhankelijkheid werd gebouwd en het monument ter herdenking van de overwinning van de Sovjet-Unie op Nazi-Duitsland in 1945.

Het eerste is het gedenkteken van het Letse nationalisme. Het tweede is de verzamelplaats voor het ander deel van de bevolking, de Russischtaligen en hun aanhang die zichzelf nog steeds als Russen zien en dat op 9 mei ook openlijk en bijna provocatief vieren.

Vrijheidsmonument, Riga

Het Vrijheidsmonument, monument van het Letse nationalisme.

Ook het Museum der Bezetting is gezien zijn historiek zeker een bezoek waard. Het was origineel het Museum van de Letse Jagers, een elite-eenheid van het Rode Leger geheel bestaande uit Letten die trouw zweerden aan de Bolsjewieken. Het museum werd gebouwd onder de Sovjet-Unie. Na 1991 en de tweede onafhankelijkheid werd het een vooral tegen Rusland gericht museum dat o.m. de Stalinistische terreur in beeld brengt.

Herdenking in Riga van de Sovjetoverwinning op Nazi-Duitsland van 9 mei

De pro-Russen van Letland vieren op 9 mei hun nationale feestdag aan het monument ter ere van de overwinning van de Sovjet-Unie op Nazi-Duitsland.

Belgische invloed

Verrassend is zeker ook de Letse kunst uit de 20ste eeuw die in het interbellum sterke invloeden onderging van onze Belgische tijdgenoten als een James Ensor. Er was toen tussen Brussel en Riga onder kunstenaars een zeer intense uitwisseling van ideeën. Sommige Letse schilders studeerden zelfs in België. Een bezoek aan het Nationaal Kunstmuseum zal dit zeker aan de bezoeker tonen.

Riga en Mons in Henegouwen werken nu trouwens aan een gezamenlijke tentoonstelling waarin die culturele symbiose tussen ons land en Letland centraal zal staan. Ze komt ter gelegenheid van het feit dat Riga in 2014 Culturele Hoofdstad van Europa is en Mons het jaar nadien. In 2015 heeft Letland trouwens ook het voorzitterschap van de EU. Frank Arnauts, onze ambassadeur in Riga is er druk mee bezig.

Letland - Valdis Buss - Straat in Sloka

Letland heeft ook een levendige kunsttraditie die tijdens het interbellum tussen de twee wereldoorlogen ook veel invloed uit België onderging. Hier werk van de in 1924 geboren Valdis Buss met “Straat in Sloka.”. Valdis Buss woont in Jurmala.

Zandstrand

Wie na een paar dagen Riga gezien heeft kan nadien gaan uitrusten in de ooit onder de Sovjet-Unie zeer populaire badplaats Jurmala. Een hotel vinden is hier daarom normaal geen probleem. In het zomerseizoen is het wel aangeraden eerst eens te checken. De stad bezit ook een te bezoeken waard zijnde museum rond het toerisme in de streek.

Jurmala beschikt over een tientallen kilometers lang zandstrand gelegen aan de Golf van Riga, een zee met een zeer beperkte getijdenwerking die in de winter al eens dichtvriest. Hier langs het strand wel geen boulevard vol cafés en winkels zoals bij ons in Blankenberge of Oostende.

De stad ligt werkelijk tussen de dennenbomen en de meeste gebouwen zijn ook beschermd met hoogbouw die in theorie nu althans verboden is. Prachtig zijn de vele houten gebouwen uit vooral de eerste decennia van de vorige eeuw.

Spoorwegstation Majori in Jurmala, Letland

Het spoorwegstation van Majori in Jurmala heeft zeer regelmatige treinverbindingen met Riga.

Jurmala is zowat het Knokke-Het Zoute van Letland zij het minder welvarend maar met vastgoedprijzen die Knokke-Het Zoute benaderen. Buiten het strand en de vele therapeutische baden, al of niet met modder, is vooral de natuur erg interessant, zeker dan Kermeri en omgeving, het meest westelijke deel van Jurmala.

Panoramisch zicht van Jurmala, Letland

Het panoramisch zicht op Jurmala toont hoe deze badstad tussen de dennenbomen ligt.

Men kan hier in Jurmala fietsen huren en via aangelegde houten paden door die natuur rond Kermeri, in de 18de eeuw al een kuuroord, fietsen en wandelen. De treinrit van Riga naar Jurmala en zijn stadswijken als Majori duurt ongeveer een half uur.

Woning in Jurmala, Letland

Jurmala heeft massa’s mooie houten huizen die allen ook beschermd zijn. Wie daar problemen mee heeft gebruikt dan wel eens lucifers. Er zijn ook zo te zien andere mogelijkheden zoals bepaalde betonnen nieuwbouw her en der in de stad toont.

Ongerept platteland

Ongeveer 60% van het land bestaat uit bossen en gezien het land bijna zo groot als de Benelux zijnde land maar 2 miljoen inwoners telt is het dus zeer dunbevolkt. Wat betekent dat er massa’s ongerepte natuur voorhanden is.

Het land beschikt over een goed uitgebouwd treinnetwerk maar overnachten buiten de paar grote steden kan wel een probleem zijn. Vooraf daarom dus best goed uitkijken en plannen.

Dumbrajipad in het Kemeri Nationaal Natuurreservaat

Aan de westkant van Jurmala ligt Kermeri en zijn wilde grotendeels ongerept natuur.

Er zijn in het land ook vele historisch belangrijke en mooie stadjes waar men de oude kastelen van de Orde der Zwaardbroeders of de paleizen der Koerlandse hertogen kan bewonderen. Stadjes als Ventspils, Daugavpils, Liepaja, Kuldiga en Cesis zijn allen zeker het bezoeken waard.

Uitkijktoren voor vogelwaarneming, Meer van Sloka in Kermeri

Een uitkijkpost voor vogelwaarnemers aan het meer van Sloka in het Nationaal Natuurreservaat van Kermeri.

Een bezoek aan de pakkende pracht en historiek van Riga, de grootste Baltische stad, de rust van Jurmala en de vele bijna onaangeroerde natuur en kleine stadjes in het binnenland maken van een reis naar Letland zeker een boeiende ervaring. Toch voor wie natuur wil koppelen aan het opdoen van een hartige hap intellectuele bagage over die regio.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s