Standpunt Oudegems kerkplein blijft

Bij het Vlaams gewest blijft de administratie van Onroerend Erfgoed bij haar standpunt wat betreft het Oudegemse kerkplein. Men is wel bereid een project met een kleiner aantal woningen te aanvaarden zoals Dendermonde wil maar wat betreft het aantal parkeerplaatsen wil ze niet wijken. Ze wil die alleen aanvaarden aan de rand van het plein.

Het gevolg is dat het nochtans erg noodzakelijke plan voor de heraanleg van dit plein en de bouw van bejaardenwoningen geblokkeerd is. De gemeenteraad keurde in het verleden unaniem een plan goed voor de heraanleg van dit plein met de bouw door de stedelijke sociale bouwmaatschappij Volkswelzijn van een serie bejaardenwoningen. Daarbij kwamen aan de rand parkeerplaatsen met verder nog een pak achter de pastorij aan de Mevrouw Courtmansstraat op een 150 meter afstand.

Kerkplein Oudegem

Het kerkplein van Oudegem is een bron van vuil, ergernis en ruzie. Het is duidelijk dat het er nog lang verkommerd en tot op de draad versleten zal blijven bijliggen.

Dit belangrijk onderdeel van het plan sneuvelde echter tot groot ongenoegen van de stad. Dit stuk van de Mevrouw Courtmansstraat maakt immers deel uit van het beschermde dorpsgezicht en hier hield een ambtenaar van Onroerend Erfgoed radicaal zijn been stijf. Het aanleggen van een beperkt aantal extra parkeerplaatsen mocht niet want dan sneuvelde een haag. Het was een no passeran.

Het project op het Dorpsplein waar men al een bouwvergunning had sneuvelde dan door het verzet georganiseerd door Willy Maes, de koster van de parochie. Dit mede dankzij politieke ruzies in de gemeenteraad en een verdeelde meerderheid die plots schrik kreeg.

Recent nog begon Willy Maes met een nieuwe campagne waarin hij zich verzette tegen elke bouw van bejaardenwoningen op het kerkplein. Wat zoals blijkt uit de houding van Onroerend Erfgoed alleen maar kan leiden tot een verdere verloedering van dit plein. Een plein dat gezien de mooiheid van de parochiekerk daar capaciteiten heeft.

Een oplossing voor het parkeerprobleem in Oudegem zou de heraanleg van de Oudegemse Baan en Ouburg kunnen zijn. Deze gewestweg (N406) wordt nu nog gebruikt door het zware vrachtverkeer dat tussen Aalst en Dendermonde heen en weer bolt. Het maakt het leven erlangs geen pretje. 

Eens de n41 van Lebbeke naar Aalst is doorgetrokken plant men de heraanleg van die dorpsdoorgang waarbij die terug aan de bewoners kan worden gegeven. Wat zeker extra parkeerplaatsen moet opleveren.

DSCN8221

De kerk Onze Lieve Vrouw Hemelvaart van Oudegem is een mooi en geheel gerestaureerde kerk. Het plein errond is echter vies en vuil en ontsiert dit mooi gebouw. Een heringericht net kerkplein zou die pracht van de kerk eindelijk ten volle tonen.

Op dit ogenblik loopt er een openbaar onderzoek naar het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de aanleg van dit laatste stukje van die N41. Normaal hoopt men procedureel alles voor die doortrekking in 2013 achter de rug te hebben zodat de werken dan zelfs dat jaar zouden kunnen starten.

Nogal wat mensen achten dat echter zeer optimistisch. Zeker gezien het verzet in Lebbeke en vooral Denderbelle tegen die doortrekking. Dat dit dossier ook bij de Raad van State zal belanden lijkt bijna zeker. En die haar wegen zijn zoals blijkt uit enkele Dendermondse dossiers ondoorgrondelijker dan die van god.

Of hoe het ene dossier onlosmakelijk verbonden is met het andere. Oudegem zal dus nog wat geduld moeten hebben. Of ze dat nu leuk vinden of niet.

Willy Van Damme

One thought on “Standpunt Oudegems kerkplein blijft

 1. Net als bij het rusthuisdossier in Baasrode zwichtte CD&V in Oudegem opnieuw omwille van angst voor lokaal stemmenverlies. Het ergerlijkste is dat dit in beide dossiers pas was na goedkeuring ervan,ook door henzelf, in alle politieke instanties en zelfs na goedkeuring door de hogere overheid. Je mag daar zelf een term voor verzinnen….
  Ik weet één ding zeker, in beide dossiers zijn ouderen en sociaal zwakkeren het slachtoffer. Wie zal trouwens moeten opdraaien voor de reeds gemaakte kosten voor Oudegem? Alle huidige huurders van Volkswelzijn? Nee toch?Voor mij is dat als bestuurder onaanvaardbaar.
  Johan Baert
  OCMW raadslid en bestuurder Volkswelzijn
  Dendermonde
  Antwoord:
  Besturen is beslissingen nemen, zelfs al zijn die bij sommigen niet steeds populair. Dit dossier is een knoeiboel van de dag dat men illegaal de woningen op dat plein afbrak. Maar wat minder starheid bij Onroerend Erfgoed zou ook van pas komen. Een haag godverdomme?
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s