Poets wederom poets

Het is nooit leuk om iemand te zien huilen. Het doet bijna steeds pijn en dat zouden we dus best mijden. Maar het beeld van een tot tranen toe bewogen Philippe Muyters, Vlaams minister van Begroting en Ruimtelijke Ordening,  roept bij mij geen medeleden op, integendeel. Het is boontje komt om zijn loontje. Het meer dan verdiende loon.

De destabilisator

Reeds meer dan een jaar fungeert Muyters zowat als de destabilisator van de regering Kris Peeters (CD&V) en intern is men die man ongetwijfeld kotsbeu. De vraag is of hij die rol van herrieschopper vervulde met steun van zijn partij. Vermoedelijk wel want zo dom zou hij nu ook weer niet zijn.

Philippe Muyters

En maar schreien. Ten tijde van de rel rond Lieten klonk Philippe Muyters wel eventjes anders.

Het begon al met het lekken van de e-mails die vanop het kabinet van vicepremier Ingrid Lieten (sp.a) per vergissing naar de regeringsleden waren verstuurd. Ze waren normaal alleen voor de eigen partijkaders bestemd en bevatten feitelijk niets speciaals. Het ging om een kritische en vrij negatieve evaluatie van het Vlaams regeringsbeleid, ook dat van de eigen ministers.

Maar vermoedelijk om de bron van het verhaal te plezieren begonnen de kranten als het ware een heksenjacht tegen Lieten. Niet diegene die oncollegiaal deze verkeerdelijk aan de regeringsleden verstuurde mail lekte was de pineut, neen Lieten. Zo werkt de pers.

Bronnen binnen de meerderheid hadden het toen al over Muyters als de bron van dit lek. En dan was er nog niet zolang geleden het verhaal van de door Kris Peeters toegekende subsidies aan enkele kleinere bedrijven zoals een wellnesscentrum. Kon niet vonden een aantal kranten. Wederom om hun bron te plezieren? Want waarom een wellnesscentrum niet steunen en een ander bedrijf wel? Kom nou.

Vulgariteiten

Ook hier klonk opnieuw de naam van Muyters, tot in het Vlaams parlement toe. “Peeters, je hebt een muiter in je regering”, klonk het vrolijk op de oppositiebanken. En dan nu dit.

Eerst is er zijn woordvoerder Thomas Pollet die regeringscommunicatie verwarde met partijpolitieke propaganda. Kan uiteraard niet. En dan is er nu dit. Binnen de N-VA maakte men zich zo te zien aan die mails vrolijk over het feit dat hun minister Muyters over de begroting van 2009 tegen het parlement had zitten liegen. Totaal onaanvaardbaar. Wat een politieke cultuur! Schandelijk en een democraat onwaardig.

Bovendien is de toon van deze interne mails van een niveau dat alleen maar walgelijk te noemen is. Het gebruik van dergelijke vunzigheden toont feitelijk alleen maar de vulgaire natuur aan van de auteur ervan. En dat van een partij die zich oh toch zo graag het geweten van al de Vlamingen noemt, een partij die zich mijlenver verheven voelt boven al die anderen. Arm Vlaanderen.

Wie de bron van dit lek is hoeft men natuurlijk niet ver te zoeken: ex-jongerenvoorzitter Bas Luyten, het dubieus drugsgebruikende nu gewezen kaderlid, die deze mail ook had ontvangen. Een man die samen met zijn parlementaire vriendin Kim Geybels in het verleden hondsbrutaal uit de partij werd gezet. Ja, want de partij wil haar imago toch zo zuiver houden.

Een gebrek aan collegialiteit

Dat Bas Luyten na de eerdere vernedering terugslaat hoeft niet te verbazen. En dat Philippe Muyters nu komt schreien is er dan ook over. Toen men die mails van Lieten lekte was hij als een haantje de voorste om het ontslag van Lieten in het publiek op tafel te gooien. Collegiaal? Nog in geen 1000 jaar. En nu dan maar de zakdoek bovenhalen. Poets wederom poets heet dit spel. Wie kan met een dergelijk figuur nog medelijden hebben?

Kris Peeters

“Kris Peeters heeft een muiter in zijn regering”, klonk het schamper bij de oppositie.

Gezien de nog steeds delicate politieke situatie blijft hij en zijn partij wel in de regering Peeters zitten. Had die toestand niet zo moeilijk geweest dan had hij bijna zeker een ferme schop onder de broek gekregen. Misschien dat hij nu wat kalmeert en geen nieuwe kladcampagnes tegen zijn collega’s meer start. Maar met de N-VA is dat verre van zeker. Het is gewoon geen partij als een ander. Dat weet nu zelfs Peeters al wel.

Maagdelijkheid

Philippe Muyters werkte ooit bij beroepsritselaar Hendrik Seghers, de meer dan failliete ondernemer en collega Vlaams nationalist, en leerde er blijkbaar de stiel. Als hij enig respect toont voor de job van minister, het parlement, de regering, zijn partij en de door hem publiek zo gekoesterde Vlaming dan had hij al ten tijde van de zaak Lieten ontslag genomen. Maar neen, die man blijft zitten.

De maagd Bart De Wever? Dat is voor de betere demagogie van de N-VA. Met dank aan onder meer Philippe Muyters. En de kwaliteiten van die Vlaams-nationalistische maagdelijkheid van de N-VA blijkt overduidelijk uit de toon van die mails. Op naar het Glazen Straatje.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s