En ook voor U nog een gelukkig jaar

De Amerikaanse houder van de Nobelprijs voor de Vrede en Amerikaans president Barack Obama ondertekende net voor het einde van het jaar 2011 de nieuwe begroting voor het Amerikaanse leger die officieel goed is voor 662 miljard US dollar. Een bedrag waar men ook nog de bezetting van Afghanistan en wat andere oorlogen dient bij te rekenen.

Iran

De wet bevat ook twee zeer belangrijk provisies. Zo zal elke financiële instelling waar dan ook die handel doet met de Iraanse Centrale Bank het verboden worden om nog in de VS actief te zijn. Het betekent dat men een Chinese of Braziliaanse bank kan straffen omdat ze met de Iraanse centrale bank contact heeft.

Het moet de Iraanse olie- en gashandel verder verstoren. Extra territorialiteit noemt men dat. Het is de VS die iedereen in de wereld poogt op te leggen wat te doen en zeker wat niet. Wel kan Obama op eigen initiatief uitzonderingen op deze wet maken: totale willekeur dus.

Wie met VS wil zaken doen kan best uit Iran blijven. Het is het opvoeren van de altijd maar heter wordende oorlog tegen Iran. Een oorlog die zich nu vooral manifesteert in de vanuit het westen en de Arabische Golfstaten aangewakkerde Syrische burgeroorlog. Met als ultieme vraag: Zal Obama dat doen waar men Bush Jr. van weerhield, en dat is een gewapend conflict aangaan met Iran?

Doet hij dat toch dan riskeert hij wel een open conflict met andere staten als China, Indië, Brazilië en Rusland. Want Iran is veel malen belangrijker dan Irak om zomaar aan de VS cadeau te doen. Wat het nog riskanter kan maken.

Vermoedelijk echter zullen Israël en de VS eerst nog pogen de komende Iraanse presidentsverkiezingen opnieuw te verstoren zoals men dat de laatste maal deed. En nu hopend dat het dit keer wel lukt.

Zonder vorm van proces

Het opmerkelijkste onderdeel van die nieuwe wapenwet is echter dat het Amerikaanse leger vanaf nu iedereen mag kidnappen die ze als een terrorist ziet. Ze mag die ook vasthouden zonder vorm van proces en zonder dat men daar een tijdslimiet op zet.

Met andere woorden: ze mogen Jan Modaal in bijvoorbeeld Zingem of Wang Zhen in Kunming, China komen oppakken, ontvoeren en ergens wegstoppen zonder dat die man of vrouw ooit weet waarvoor ze wordt vastgehouden en zonder dat haar familieleden ooit nog te weten komen waar hun geliefde ergens zit.

Ook zal die ontvoerde persoon nooit een advocaat te zien krijgen. Hij verdwijnt gewoon van de aardbol. Het is in wezen het soort praktijken die de VS al jaren toepast op haar gevangenen in o.a. Guantanamo.

De wet is alleen te zien als de ultieme negatie van alle rechtsbeginselen eigen aan een rechtsstaat. Als presidentskandidaat ging Obama fel te keer tegen dit soort praktijken en beloofde hij Guantanamo te sluiten. Dat gebeurde niet. Integendeel, hij tekent nu een wet die de wankele rechtsgronden waarop de praktijken rond o.m. Guantanamo stoelden meer legaliteit geven. Wat Bush halfslachtig deed werkt Obama nu verder professioneel uit. Change….. inderdaad.

Internetcensuur

Ondertussen is er in de VS ook nog een wet op komst die het internet aan banden gaat pogen te leggen. Onder het mom van het bestrijden van de piraterij gaat men de toegang tot websites in de VS kunnen verbieden en elke vorm van handel, zoals het plaatsen van advertenties, ermee strafbaar maken. En zoals men via nepbewijzen zo een terrorist kan worden is ook deze wet zo gemaakt dat politiek misbruik hier doodeenvoudig is.

Wie na deze wet de VS nog een rechtsstaat noemt weet niet waarover hij het heeft. En wie Obama nu nog een democraat noemt dwaalt evenzeer. Hij is gewoon een der zovele Amerikaanse presidenten-leugenaars die via list en bedrog en de nodige miljarden de macht in het land greep.

En qua nieuwjaarswensen kan dat tellen: De spanning met Iran tot tegen het kookpunt opdrijven en in de VS de rechtstaat begraven. Obama moet gedacht hebben: En ook voor U nog een gelukkig jaar.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “En ook voor U nog een gelukkig jaar

  1. Pingback: En ook voor u nog een gelukkig jaar « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s