Beeldig erfgoed

Het voorbije weekend werd in de Dendermondse deelgemeente Appels het boek “Een beeldige wandeling door Appels’ voorgesteld. Het is een fotoboek van de hand van persfotograaf Emiel Vermeir dat in eigen beheer maar met steun van de provincie en het stadsbestuur is uitgegeven.

DSCN3334

Emiel Vermeir heeft hard gewerkt om zijn boek over zijn Appels te maken.

Emiel Vermeir is al decennia persfotograaf, eerst voor bladen als De Voorpost van drukkerij De Cuyper en nadien voor het dagblad Het Volk en nog later voor Het Nieuwsblad. Emiel Vermeir is bijna even Dendermonds als het Justitiepaleis of brasserie Het Vaderland. Weinigen in de stad die dat klein mannetje met zijn groot fototoestel niet kennen.  Hij behoort in Dendermonde tot het vaste meubilair.

In eigen beheer heeft hij nu een fotoboek uitgegeven over zijn geboortedorp Appels, na Mespelare de qua inwoners kleinste deelgemeente van de Dender- en Scheldestad. Het is volgens journalist Luc De Donder goed voor 2675 inwoners, een 6,2% van de Dendermondse bevolking. Toch was het Appels die met Albert Cool de eerste burgemeester van het grote Dendermonde leverde. Een door velen als zeer zwak gezien politicus die bij nogal wat mensen ook ergernis veroorzaakte.

Het 152 pagina’s tellende boek bevat enkele honderden foto’s, soms 100 jaar en meer oud. Het geeft in beeld een overzicht van hoe het er de voorbije honderd jaar aan toeging in dat ‘boerendorp’. Appels is dat dorp gebleven en zal dat vermoedelijk ook wel blijven. En vermoedelijk weinigen in Appels die dat zullen betreuren.

De foto’s van allerlei verenigingen, als de verdwenen voetbalclub Sparta Appels, de fanfares, de cafés en kermissen, scholen en families tonen vele honderden mensen, en hun nabestaanden en vrienden van weleer zullen er zeker veel genoegen aan beleven.

Voor velen zal dit immers ook zowat de enige zichtbare herinnering zijn aan hun vrienden, vaders, tantes, de schoolbanken, het getoeter en getrommel bij de fanfare of hun noeste onbezoldigde arbeid voor de vele verenigingen die Appels telde en nog telt. Niet te verwonderen dus dat Emiel Vermeir in voorverkoop al 400 boeken kwijt was. En dit op de ongeveer 1100 woningen die Appels telt.

Emiel Vermeir - Een beeldige wandeling door Appels

Een mooi stukje fotografisch erfgoed over het Appels van weleer.

Het boek ‘Een beeldige wandeling door Appels’ van Emiel Vermeir is dan ook een belangrijke bijdrage voor het behouden van het lokale erfgoed. Het gezegde gaat dat ‘Wie schrijft, die blijft’ en met dit boek heeft Emiel Vermeir dat ook bewezen. Zijn naam zal voor altijd met zijn Appels verbonden blijven.

Waarbij dient aangestipt dat het maken van een dergelijk fotoboek uiterst arbeidsintensief is. Schoolfoto’s met daarop tientallen leerlingen publiceren is simpel maar decennia later achterhalen wie er allemaal opstaat en hoe die namen juist geschreven worden is een gans ander paar mouwen. Het is als het beklimmen van de Mount Everest. En ongetwijfeld zullen er in het boek op dit vlak nogal wat fouten zitten, maar dat neemt niets weg van de waarde die dit werk heeft.

Er zijn in totaal 475 boeken van gedrukt zodat er nog wat exemplaren te koop zijn. Het prachtig uitgegeven boek – de foto’s zijn afgedrukt op glanspapier – kost 25 euro en is bij de auteur te verkrijgen op telefoonnummer 0475/37.67.99 of op em.vermeir@pandora.be. Een aanrader.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s