Dossier Jacques Monsieur blijft Iran achtervolgen

Het dossier van Jacques Monsieur, de Belgische wapenhandelaar en gewezen spion, blijft Iran achtervolgen. Zo vroeg de verdediging van de Bosnische politicus Radovan Karadzic aan het International Strafhof in Den Haag recent om Iran te verplichten een aantal documenten te overhandigen over de zakelijke relatie tussen Monsieur en Iran. Documenten die betrekking hebben op Iraanse wapenleveranties via Monsieur aan de Bosnische moslims tijdens de Joegoslavische burgeroorlog.

De Irancontra-affaire

Jacques Monsieur, tot 1998 luitenant in het reservekader van het Belgisch leger, werkte van ongeveer 1984 tot 2000 nauw samen met Iran rond wapenleveringen aan en door Iran. Dit zoals bleek in opdracht of met medeweten van de militaire veiligheidsdiensten van België, de VS, Frankrijk en vooral Israël.

Jacques Monsieur - Gevangenis Alabama VS -300x375 

De wapenleveringen van Jacques Monsieur hielpen de oorlog tussen Iran en Irak in stand houden. Dankzij hem werden de vernielingen er nog groter.

Die contacten van Monsieur met Iran starten in 1984 toen Israël en de VS via een aantal Belgische wapensmokkelaars tonnen wapens verkochten aan Iran. Iran en Irak vochten op dat ogenblik een oorlog uit en als het Iraanse leger in 1984 dreigde ten onder te gaan begonnen de VS en Israël met grootschalige wapenleveranties aan dat land. Dit om zo de oorlog te laten aanslepen en de wederzijdse vernielingen groter te maken.

Het staat bekend als de Irancontra-affaire die president Ronald Reagan bijna ten val bracht. En bij die wapenleveranties speelde Jacques Monsieur een belangrijke rol. Hij werd na verloop van tijd zelfs een leidende figuur in de Iraanse wapenhandel. Ook bleef hij op vraag van Israël nog jaren nadien wapens en  wapentechnologie verkopen aan het land.

In november 2000 vluchtte hij met een vals Ivoriaans diplomatiek paspoort vanuit Frankrijk naar Iran. Zowel in België als in Frankrijk, waar hij toen woonde, werd hij op dat ogenblik vervolgd voor illegale wapenhandel. In Frankrijk zat hij zelfs onder huisarrest en in België was een parlementair onderzoek gestart naar de rol hierin van de Belgische inlichtingendiensten.

Ontmaskerd

In Iran was hij ondertussen echter ontmaskerd als zijnde een spion en infiltrant die voor rekening van Israël werkte. Een artikel in De Morgen van Walter De Bock ‘Van de Navo in Evere naar de molla’s in Teheran’ van 24 augustus 1999 maakte voor de eerste maal in de media melding van de man. In een vrij accuraat beeld schetste De Bock diens dubbelrol als Israëlisch spion. Een artikel dat Monsieur blijkbaar niet maar de Iraanse veiligheidsdiensten wel hadden gelezen. Op 19 november 2000 werd de man in de Iraanse stad Mashad gearresteerd en op 1 december 2001 wegens spionage voor België veroordeeld tot 10 jaar cel.

Radovan Karadzic

Radovan Karadzic gebruikt het verhaal van Jacques Monsieur om de rollen over schuld en onschuld in de Joegoslavische burgeroorlog om te keren.

De Bosnisch Servische politicus Radovan Karadzic zit op dit ogenblik voor het Internationaal Strafhof in Den Haag op beschuldiging van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hier poogt hij zich onder meer te verdedigen door te stellen dat de burgeroorlog georkestreerd was door de westerse grootmachten die een wapenembargo hadden afgekondigd maar dat gelijktijdig ook doorbraken door de Bosnische moslims en de Kroaten, hun vrienden, te bewapenen. Wat door het dossier van Jacques Monsieur ten overvloede wordt bewezen. Het toont ook aan dat dit strafhof een parodie is van wat rechtspraak hoort te zijn.

Iraanse wapens voor de Bosnische moslims

Zo bestelde Jacques Monsieur op 9 november 1994 op vraag van de Bosnische moslims 3000 granaten kaliber 203 mm bij het Iraanse staatsbedrijf Modelex dat instond voor de wapenexport van het land. Een contract met een waarde van bijna 2 miljoen dollar. Wapens die via Kroatië en de luchthaven van Pula geleverd werden. In totaal leverde Iran via Monsieur tussen december 1994 en april 1995 900 dergelijke granaten. Plots begon men in Iran echter moeilijk te doen en stopten om onduidelijke reden de leveringen.

Vermoedelijk betrof het hier immers geen leveringen aan het leger van de moslims maar aan de Bosnische Kroaten die toen eveneens vochten tegen de moslims in Bosnië. De ondertekening van bepaalde documenten langs Bosnische zijde door de Bosnische viceminister van Defensie, een zekere Jadranko Prlid, zou immers vals zijn. Zeker is dat de eindverbruikerscertificaten die bij elke wapenhandel horen ook vals waren.  De deal ging via de schimmige bvba Matimco van Monsieur die toen een adres in Rixensart opgaf.

Internationaal Strafhof in Den Haag

Het Internationaal Strafhof voor het vroegere Joegoslavië in Den Haag is in wezen slechts een wraakoefening van de overwinnaars tegen diegenen die de oorlog verloren.

Vermoedelijk zal het strafhof ingaan op dit verzoek maar de vraag is of Iran aan die eis zal toegeven. Monsieur zit nog in een cel in het Amerikaanse Mobile officieel wegens een poging om motoren voor gevechtsvliegtuigen  te leveren aan Iran. Hij komt normaal ten laatste in midden april 2011 vrij.

Willy Van Damme

5 gedachten over “Dossier Jacques Monsieur blijft Iran achtervolgen

 1. -Walter D.
  Zijn archief wordt beheerd door de Katholieke Univ te Leuven en selectief afgeschermd ter ere van het journalistiek brongeheim. De Antwerpenaar GH , in wiens taxi de Rijkswacht een West-Duitse neonazi naar Frankrijk loodste (zie oud boek “euroterrorisme”) blijft op zijn honger na 35 jaar.
  -Iran
  Monsieur werd gevangen genomen.. maar misschien eerder beschermd en uit de wind gezet (door een president, die met de sfeermuziek Carmina Burana, zelfmoordterroristen recruteert)
  -Kigali : “Waarom zat een Burundees al in de vlieger van Habyaramana toen nog niet bekend gemaakt was dat de Burundese vlieger stuk was ?”
  Ludo Kenis
  Antwoord
  Bedankt voor Uw reactie. Wat de ware reden voor het in de val lokken van Jacques Monsieur betreft is dit ook nu nog voor mij een groot raadsel. Mogelijks komt hier de komende maanden of jaren enig verandering in. Ik vermoed dat WD Walter De Bock is, maar wie is GH?
  Willy Van Damme

  • -Walter D.
   Zijn archief wordt beheerd door de Katholieke Univ te Leuven en selectief afgeschermd ter ere van het journalistiek brongeheim. De Antwerpenaar GH , in wiens taxi de Rijkswacht een West-Duitse neonazi naar Frankrijk loodste (zie oud boek “euroterrorisme”) blijft op zijn honger na 35 jaar.
   -Iran
   Monsieur werd gevangen genomen.. maar misschien eerder beschermd en uit de wind gezet (door een president, die met de sfeermuziek Carmina Burana, zelfmoordterroristen recruteert)
   -Kigali : “Waarom zat een Burundees al in de vlieger van Habyaramana toen nog niet bekend gemaakt was dat de Burundese vlieger stuk was ?”

   GH staat voor dezelfde Herman Geskier, die menige blz. vulde bij Walter De Bok.
   Offerman en Souris beschreven de “rechtse” versie in hun boek.
   Ludo Kennis
   Antwoord:
   Ik vrees dat U beter schrijver van romans wordt. U hebt een wel heel grote fantasie.
   Willy Van Damme

 2. GH staat voor Geskier Herman. De man kreeg nu asiel nabij de basiliek van Scherpenheuvel.
  WDB toverde hem tot wapenhandelaar en fascist in rijkelijke “documentaires”….
  Offergeld en Souris beschrijven hoe de man van de Rijkswacht in de jaren 80 een vluchtende West Duitse nazi in zijn auto kreeg. (Was het Wolff…) Maar die nazi was wellicht een door de Soviets gerecycleerde linkse misdadiger volgens Offergeld. EN…volgens Debock hielp GH onze fascistische Rijkswacht bij het laten ontsnappen van een notoire nazi.
  En… de pot van Debock bij de KUL staat op de index…potje gedekt.
  Ludo Kennis
  Antwoord:
  Ik zou jaloers moeten zijn wegens zoveel fantasie. Alhoewel.
  Willy Van Damme

 3. Willy Claes had nog veel documenten over Croatie, Bosnie.. maar zijn huis brandde af.
  …De zogezegde no-fly zone aldaar : een lachertje.. want zo kon de USA massaal uitvliegen voor nachtelijke wapenleveringen vanuit Noord Italie. Met de deportatie van Serviers uit Plitvice naar Kosove werd aldaar een volgende “situatie” gepland….
  …In de lente voor zijn benoeming tot Nato-chef trok Bujok in Hasselt de Lijst van de Gemeen- teraadsverkiezingen met Claes als 2° en een onbekende Stevaert op de laatste plaats. Bujok verdween plots wegens “iets met sex”. Claes werd Nato…Stevaert kwam noodgedwongen naar boven. Stijve verhalen.
  Hopelijk komen psychiater Karadjik en generaal Bladik nog met beter toneel dan tot op heden.
  Toch is hun zelfmoord niet uitgesloten, want ook Westerse personaliteiten misbruiken zelfmoord onder allerlei vormen( Vanderbist, Saddam Hoessein, juist voor de Arusha-akkoorden ging Boudewijn Habyaramana vooraf, Richard Holbroek) na gedane zaken.(Onderzoek wordt dan afgesloten…zoals islamisten weten)
  Ludo Kennis
  Antwoord: Als ik U hier moet geloven dan heeft Koning Boudewijn zelfmoord gepleegd of werd hij vermoord? Het lijkt mij een verhaal passend voor een roman van Pieter Aspe.
  Willy Van Damme

 4. De Morgen startte op de Zaterdag van de dood van Baudouin ( juli 1993) zijn enige, unieke autozoektocht : ” Het Goud van Ancong”. <>. Een paar dagen later zouden de Arusha-akkoorden worden getekend.
  In Juni 93 beschreef Koen Vidal al in Vox militaire oefeningen : “evacuatie uit Ancong”.
  In die Vox blaakt Boudewijn nog van gezondheid, naast generaal Herteleer.
  Dit artikel uit Vox mag je leggen naast de realiteit, die zich nog zou afspelen in april 94 in Kigali.
  In alle geval leuke toevalligheden en de feestelijke Witte Rouwdienst pastte bij de opmerkingen van Schipper Dreesen, die op zaterdagmiddag nog uitgevaren was met Baudouin : <>
  …Alle Kretenzers zijn leugenaars, zei een Kretenzer…
  NB : De artikels ivm de Autozoektocht werden nog doorspekt met citaten uit “the Heart of darkness” van de Poolse wapenhandelaar , de germanofiele Engelsman Morell, de veelschrijvende Ambassadeur Marchal ( alias Delathuy), de populaire Hochchild…dit alles in het kader om Leopold II nog eens pikzwart te maken zodat the USA/China aan hun plundertocht konden beginnen in Martens/Kabilla land met minder en minder bevolking.
  Rupert Murdoch wist er ook al van…..
  Ludo Kennis
  Antwoord:
  Herteleer was vice-admiraal en geen generaal. En tja daar is dan Rupert Murdoch. Was dat soms een vriend van Ludo Martens?
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s