Jacques Monsieur krijgt 23 maanden cel

Rechter William H. Steele van de Amerikaanse rechtbank in Mobile, hoofdplaats van de staat Alabama, heeft de Belgische wapenhandelaar en gewezen spion Jacques Monsieur woensdag veroordeeld tot 23 maanden celstraf. Hij kreeg daarnaast geen boete. Aangezien hij al 13 maanden heeft vastgezeten en men in de VS maar 85% van de straf moet uitzitten kan hij al binnen 6,5 maanden vrijkomen. Bovendien is er tussen Justitie en Monsieur afgesproken dat hij de rest van zijn straf in België zou kunnen uitzitten. Of dat in de praktijk ook zo zal zijn valt echter nog af te wachten. Tegen het vonnis zal normaal geen beroep worden aangetekend.

Verplichte debriefing

Monsieur zit sinds 27 augustus vorig jaar in de cel in de VS. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie had Monsieur gepoogd om twee Amerikaanse vliegtuigmotoren van het type J85-21 van General Electric voor het F5E gevechtsvliegtuig van Northrop Grumman te kopen bestemd voor het Iraanse leger. En daartegen is er in de VS al veel jaren een embargo. Het is alleen voor die feiten dat hij werd veroordeeld. De rest van de aanklacht werd in overleg tussen Justitie en Monsieur in de strafzaak niet meer weerhouden.

Jacques Monsieur - 1995 ongeveer

Jacques Monsieur, hier in betere tijden rond 1995 op een officiële receptie in het Franse Bourges.

Volgens de VS had Monsieur in zijn zoektocht naar die motoren op zeker ogenblik contact opgenomen met een Amerikaan die echter een undercoveragent was van het ministerie van Justitie die de man ook in de val lokte. Bij zijn aankomst op de luchthaven van New York werd Jacques Monsieur dan ook gearresteerd. En omdat hij al een voorafbetaling van 100.000 US dollar zou gedaan hebben via een bank in Mobile werd hij ginds ook in de cel gegooid. 

En de originele beschuldigingen waren niet min. In totaal dreigde de 57-jarige Jacques Monsieur voor 60 jaar in de VS achter de tralies te verdwijnen. Initieel pleitte hij onschuldig maar onder druk van Justitie en totaal geïsoleerd gaf hij de poging tot smokkelen toe. Iets waarop maximum 5 jaar celstraf staat. Ook zou het parket aandringen op de lichtst mogelijke straf die hij dan eventueel verder in België zou kunnen uitzitten.

Jacques Monsieur - Gevangenis Alabama VS -300x375

Jacques Monsieur op een foto genomen in augustus 2009 bij zijn arrestatie in de VS.

In ruil moest hij wel alle vragen beantwoorden dat men in de VS voor hem nog liggen had. Vermoedelijk dan vooral over zijn contacten met andere militaire veiligheidsdiensten zoals de Belgische, Israëlische en Franse. Ook zijn jarenlange contacten die hij als westers spion in Iran onderhield zullen hierbij zeker aan bod zijn gekomen. In wezen was de arrestatie van Monsieur dan ook een vorm van verplichte debriefing. En blijkbaar heeft hij nu alle vragen op een voor de VS aanvaardbare wijze beantwoord.

Monzar al Kassar en Lockerbie

Het merkwaardige aan de zaak is dat Monsieur niet de enige ooit voor de VS werkende wapenhandelaar is die de voorbije jaren op die wijze door de VS werd aangepakt.

Ook de Syriër Monzar al Kassar en de Rus Viktor Bout werden op min of meer diezelfde wijze door het Amerikaanse gerecht gearresteerd. Monzar al Kassar was als Monsieur rond 1985 betrokken bij het leveren van Amerikaanse en Israëlische wapens aan Iran tijdens de Iraaks-Iraanse oorlog, de Iran-Contra affaire. En zoals Monsieur was hij op vraag van de VS vanaf 1991 ook betrokken bij de wapenleveringen aan Kroatië en de Bosnische moslims tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. Rond Iran werkte hij bijvoorbeeld nauw samen met de Amerikaanse kolonel Oliver North en was daarbij nauw betrokken bij de drugshandel in de Iran-Contra affaire. North zou later in de VS zowat het voornaamste politieke slachtoffer worden van de zaak.

Insiders van het dossier rond de bomaanslag in december 1988 boven het Schotse Lockerbie op de Boeiing van Pan Am wijzen in de richting van Monzar al Kassar als de man die de bom aan boord bracht. Aanslag die volgens sommige bronnen te maken zou gehad hebben met een ruzie binnen de CIA-cel in Libanon rond drugshandel. Charles McKee, het nummer twee van de CIA in Libanon zat trouwens met nog vier andere lokale agenten op dat vliegtuig. Monzar al Kassar werd begin 2007 gecontacteerd door geheime agenten van de DEA (Drugs Enforcement Agency) die zich uitgaven voor vertegenwoordigers van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC die op zoek waren naar wapens. Hij werd op 8 juni 2007 bij zijn aankomst in Spanje hiervoor gearresteerd en aan de VS uitgeleverd. Op 20 november 2008 werd hij officieel om die reden tot 30 jaar cel veroordeeld. Mogelijks wou men hem echter zo pakken voor de bomaanslag boven Lockerbie.

J85-21 vliegtuigmotor

De J85-21 vliegtuigmotor van General Electric bestemd voor het F5E/F van Northrop Grumman. Een uit de jaren vijftig daterend gevechtsvliegtuig en toen bestemd voor de wat minder betrouwbare bondgenoten, en dus totaal verouderd.

Viktor Bout

Hetzelfde verhaal bij de Russische wapenhandelaar Victor Bout die ook lange tijd met de VS samenwerkte en o.m. jaren in het Amerikaanse Miami en het Rwanda van de pro-Amerikaanse dictator Paul Kagame bedrijven en burelen had. Na de Amerikaanse invasie van Irak vervoerden zijn vliegtuigmaatschappijen voor het Pentagon ongeveer honderd maal troepen naar Irak. Goed voor 6 miljoen dollar. Hij werd door diezelfde DEA op 6 maart 2008 in Thailand opgepakt. Ook hij werd door als leden van de FARC vermomde agenten van de DEA in de val gelokt. En zoals Monsieur pleit hij ook onschuldig. Zijn zaak is er nog steeds hangende. Met de VS die immense druk op Thailand uitoefenen om alsnog zijn uitlevering te bekomen.

En volgens confidenties in de New York Times van leidende Amerikaanse regeringsambtenaren betrokken bij zijn arrestatie werd als bij Monzar al Kassar alles al in 2006 gepland door de regering Bush. Waarbij ze zoals bij Monsieur hier vooral interesse hebben voor de vele informatie die de man heeft. Vermoedelijk over zijn contacten met allerlei regeringen, wapenhandelaars, guerrillagroepen en geheime diensten, incluis uiteraard de Russische. Rusland is trouwens woest over de zaak. Dus ook in het verhaal van Victor Bout lijkt het hier eerder te gaan over een wat speciale vorm van verplichte debriefing.

Met een VS die denkt op juridisch vlak zowat alles te mogen doen wat haar pleziert.

Willy Van Damme

Begin volgend jaar verschijnt een boek over het leven van Jacques Monsieur bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Naschrift: Het merkwaardige is dat volgens de officiële Amerikaanse acte van beschuldiging die wapenhandel via Colombië ging lopen. Ook hier dus als bij Bout en Monzar el-Kassar is er sprake van dat land. Dit lijkt allemaal teveel toeval om waar te zijn natuurlijk.

Advertenties

One thought on “Jacques Monsieur krijgt 23 maanden cel

  1. Dag Willy

    Ik heb hier 2 mooie foto’s i.v.m. de bibopening om op jouw blog te zetten. Wil jij me jouw e-mailadres eens bezorgen aub?

    Groetjes
    Veerle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s