Liegen kan gevangenisstraf opleveren

Het actiecomité tegen de bouw van de nieuwe gevangenis is blijkbaar druk bezig met het verzamelen van handtekeningen voor haar nieuw bezwaarschrift tegen deze gevangenis. En daarbij gaan ze ver, blijkbaar tot aan de Begijnhoflaan, toch al het hart van de stad.

Een bewoner van de Begijnhoflaan: “Ze kwamen aan mijn deur om te vragen hun petitie tegen de gevangenis te tekenen. Daarbij hielden zij mij een verhaal voor alsof er weinig veranderd was met het eerste plan en dat de ontsluiting van de gevangenis nog steeds via de Gasthuisstraat zou gaan. Ik kende die nieuwe plannen niet echt maar vermoede echter dat ze hier logen. Ik ben dan naar het Administratief Centrum geweest om die plannen te bekijken en zag dat ze tegen mij gewoon hadden zitten liegen. Die plannen zijn ook goed zoals met die parking die nu wat weggemoffeld werd van de buurt weg. ”

Geert Vermeir van het actiecomité reageert ietwat verbaasd: “Ik wist zelfs niet dat we daar handtekeningen verzamelden. Je hebt dat ook niet in de hand en over dat voorval kan ik dan ook moeilijk commentaar geven. Wel is het zo dat dit niet in ons bezwaarschrift staat. Daar staat hierover alleen in dat er nog geen absolute zekerheid is over die ontsluiting via de Tragel langs het Denderkanaal en de Gentsesteenweg.”

Raldes - Gevangenis Oud Klooster - 02-06-2009 - 9

Het actiecomité is begonnen met het verzamelen van handtekeningen

Iedereen met wat ervaring weet dat men voorzichtig moet zijn met petities want mensen tekenen om hun buren of kennissen te plezieren zowat alles en het gebrek aan dossierkennis over wat men tekent is ook gekend. Daarom ook dat men spijtig genoeg met dergelijke petitieacties erg voorzichtig moet zijn. Veel handtekeningen kan gewoon betekenen dat men veel straten en huizen heeft afgelopen en goede verkopers met veel overtuigingskracht op pad had gestuurd.

Natuurlijk is het actiecomité hier blijkbaar wel niet aan zijn eerste leugen. Ooit stelde men wat betreft de site Eksterstraat/N41 West dat dit de ideale plek voor die gevangenis was waarbij de aanwezigheid van die fameuze pijpleiding van de Navo voor hen geen obstakel vormde. Bouwen op die pijpleiding is immers streng verboden. “Die wou men zo verplaatsen”, was het verweer bij het actiecomité toen men hen op die pijpleiding wees. Die pijpleiding kan echter maar verplaatst worden via een gewestelijk RUP en met akkoord van de Navo.

Of de Vlaamse regering, Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de Navo en al die Amerikaanse en Europese generaals nederig gaan buigen voor die vraag van het actiecomité is vermoedelijk erg twijfelachtig.

Willy Van Damme

2 gedachten over “Liegen kan gevangenisstraf opleveren

 1. Dit belangrijke dossier voor de stad verdient het om van zeer nabij te worden opgevolgd.De dubieuze rol van de heer Vermeir, die nu voor VLD (open???) in de gemeenteraad komt, moet men van kortbij opvolgen; zeker in de aanloop van de toekomstige gemeenteraadsverkiezingen. De andere leden van zijn partij kunnen zich best eens grondig bezinnen of ze nu de vaandeldragers zijn van een marginaal groepje milieuactivisten die niet wars zijn van andere motieven, of van de belangen van de hele Dendermondse regio. Willy Van Damme, soms zijn we het, met alle respect, grondig oneens, maar ik weet dat u dit van nabij opvolgt in het belang van de hele bevolking van onze stad, waarvoor dank.
  Peter Beeckman

  Antwoord
  Ik denk niet dat het hier alleen om milieuactivisten gaat. De essentie van dit provincieel RUP is immers dat grond die nu nog ingekleurd is als woonuitbreidingsgebied nadien behoudens het stuk gevangenis randstedelijk groengebied wordt waar men zelfs geen schuilhok voor paarden meer mag bouwen.
  Dat schilt qua grondprijs meer dan een flinke slok op de borrel. Het is bovendien geweten dat nogal wat mensen de voorbije decennia daar grond kochten met in het achterhoofd de prijs van toekomstige bouwgrond. Speculanten dus. De voornaamste grondeigenaar hier is de intercommunale DDS die ooit dacht zoals op Vlietberg een verkaveling te realiseren. Maar die zwijgt braafjes.
  Vermoedelijk hebben sommigen die landbouwgrond zelfs (te) duur gekocht en zitten ze nu met de gebakken dure peren. Ik ken er een uit die buurt die zo speculeerde maar niet meedoet aan dat protest en gewoon zijn verlies telt.
  Ook is het zo dat er hier van een vergoeding wegens zogenaamde planschade (de grond wordt door nieuwe ruimtelijke plannen minder waard) wettelijk geen sprake is. Dat sommigen die Kouter wegens zijn rustig en groen karakter willen behouden zien is nobel maar anderen hebben in hun achterhoofd zeker andere motieven. Hoe sterk zij dit ook mogen ontkennen. En dat is het menselijke klassieke geldgewin. Ook dat is natuurlijk begrijpelijk, want zeer menselijk.
  Willy Van Damme

 2. Ik hoop dat de open-VLD uit de trein van de antipolitiek springt voor hij ontspoort. Indien dit dossier verkeerd afloopt hebben ze een verpletterende verantwoordelijkheid voor de gevolgen.
  Inderdaad Willy, ze kiezen voor het belang van speculanten, en niet voor het algemeen belang.
  Nog een pluim voor uw goede artikels over dossiers in Dendermonde.

  mvg

  Rik Neerinckx

  Antwoord
  We blijven gewoon ons best doen en ik weet dat mijn stukken door velen gewaardeerd en gelezen worden. Recent kwam zelfs een delegatie vanuit het gewest bij het stadsbestuur polsen naar een probleemdossier in de stad naar aanleiding van een stevig artikel hier.
  Ze lezen het zelfs in de VS van waar ik zelfs een reactie kreeg van de, Godbetere het me, de George H. Bush University in Texas. De man was heel tevreden over de hulp en zo was zijn professor. Zo zie je maar, ook in de VS wordt dit geapprecieerd. Het vergt wel allemaal veel tijd maar ik denk dat ik een meerwaarde breng.
  En wat betreft de Open-VLD denk ik dat het wat laat is voor hen. De plaats van Hilde Dierickx op de recente kamerlijst van haar partij was beschamend. “De Gucht heeft haar laten vallen. Wat wil je met een partij die nog steeds de erfenis van Frans Verberckmoes draagt”, aldus een liberaal burgemeester uit de streek.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s