Belgisch gerechtelijk dossier over Monsieur naar Den Haag

België is zeer snel ingegaan op het verzoek van het Internationaal Strafhof voor het vroegere Joegoslavië in Den Haag om het gerechtelijk dossier over de Belg Jacques Monsieur aan de verdediging van de Bosnisch Servische politicus Radovan Karadzic te overhandigen. Deze laatste staat er terecht op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid waaronder de massaslachting in Srebrenica.

Karadzic roept zijn onschuld uit en verwijst vooral naar de manipulaties achter de schermen van een aantal grotere westerse landen, vooral dan Duitsland en de VS en de rol van de Navo. Jacques Monsieur werd in 2002 in België wegens illegale wapenhandel naar o.m. Joegoslavië veroordeelt. Proces dat op vraag van de veiligheidsdiensten achter gesloten deuren werd gehouden.

Uit een serie documenten blijkt dat de uit het Brabantse Lot afkomstige Belgische wapenhandelaar en spion Jacques Monsieur op vrij grote schaal tijdens de burgeroorlog aan de Kroaten en Bosnische moslims allerlei wapentuig leverde. Leveringen die, zoals hij vertelde tijdens een paar interviews en aan het gerecht in Frankrijk en België verklaarde, gebeurden op vraag van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst (DIA) en met de actieve medewerking van de Navo die bewust de schepen en vliegtuigen met zijn wapens liet passeren. Ook onze militaire veiligheidsdienst en staatsveiligheid wisten van het zaakje af maar zwegen zowel tegen de opeenvolgende regeringen als tegen het Belgisch gerecht dat de wandel van de man vanaf 1984 onderzocht.

Incourt, woonst Jacques Monsieur

Jacques Monsieur woont officieel met zijn nieuwe partner in het Waals-Brabantse Incourt vlakbij Beauvechain.

Dit kwam aan het licht en toen het Belgisch parlement de zaak wou onderzoeken werd dat zelfs door die veiligheidsdiensten gedwarsboomd. Ook gewapend met een huiszoekingsbevel raakte men met dat onderzoek praktisch nergens. Achteraf werd hiervoor niemand ook gesanctioneerd. Zelfs de controle op die diensten werd niet eens aangescherpt zeggen insiders.

De dozen met de gerechtelijke bundels zullen al volgende week in Den Haag arriveren en zullen voor de verdediging mogelijks meer licht scheppen over wat Monsieur en zijn kompanen toen in Joegoslavië deden. Het is de eerste set van documenten over Monsieur dat zo bij de verdediging van Karadzic geraakt. Vragen aan de VS voor hun huidig gerechtelijk dossier over Monsieur bleven tot heden onbeantwoord. Jacques Monsieur zit er nog steeds in een cel vlakbij de stad Mobile in Alabama.

Paardenkwekerij Jacques Monsieur, buurt Avignon

Samen wonen zij echter normaal in de buurt van Avignon waar zij een kwekerij voor Lusitaanse paarden uitbaten.

Daar wordt normaal op 22 september uitspraak gedaan. Hier wordt hij o.a. beschuldigd van een poging om 2 vliegtuigmotoren te kopen voor Iran. Maar blijkbaar is men in de VS vooral geïnteresseerd in het ondervragen van de man over zijn jaren als spion en wapenhandelaar. Vermoedelijk willen de VS nog meer details over zijn spionagewerk in Iran dan ze al voorheen van hem wisten.

Het echte interessante materiaal over Monsieur zit echter bij de veiligheidsdiensten waaronder de Belgische en die laatste wilden blijkbaar zelfs amper iets lossen aan het Belgisch parlement, gerecht en de opeenvolgende regeringen.

Willy Van Damme

P.S.: België was het enigste land in de EU dat zich daadwerkelijk poogde te verzetten tegen de Duitse en Amerikaanse manipulaties om Joegoslavië via een burgeroorlog in brand te steken zodat men het nadien makkelijker kon overnemen. Houding die volgens een toenmalig niet-sp.a regeringslid vooral een gevolg was van de druk vanuit de sp.a die op dat ogenblik in de regering zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s