Onvoorwaardelijk 5 minuten politieke moed

Terwijl onze economie dringend nieuwe stimulansen nodig heeft, we de vergrijzing, schuldgraad en stijgende armoede moeten aanpakken alsmede het immigratieprobleem en de broodnodige economische in infrastructurele modernisering blijven onze politici maar ruziën en blijft de N-VA al maar nieuwe eisen stellen. Ja want die Franstalige heeft een andere mentaliteit en kan feitelijk niet vertrouwd worden. Zoals een Vlaams nationaliste het stelde: ‘Je geeft de Franstaligen een vinger en ze nemen je hele hand’. Het blijft voor de N-VA en haar volgelingen onderhandelen met de (aarts)vijand en dus moet je eisen stellen, liefst straffe verregaande want dan ben je een man, heb je ballen. Zelfs al heet je Frieda Brepoels. Dat men ondertussen door economisch niet te regeren honderden miljoenen euro’s verspild is geen zorg. Wie maalt daar in die kringen om? Niemand toch want die lopen alleen warm voor het zingen van de Vlaamse Leeuw. Een van de grootste vervalsingen ooit van de Belgische geschiedenis. Nota bene het werk van de in die milieus zo verfoeide Leopold II die een auteur van pseudogeschiedkundige romans, als Hendrik Conscience groot maakte. Het typeert die Coburger.

Dit wilde eisen stellen was zo al toen Yves Leterme van de Vlaamse regering verhuisde naar de Belgische en zijn ultra-nationalistisch eisenpakket meebracht. BHV, dat verfoeide drieletterwoord, zou onverwijld gesplitst worden  zonder dat men daarvoor iets in ruil zou moeten geven. “BHV splitsen moet van de grondwet en dus moet daar niets tegenover staan. Nu willen die Franstalige smeerlappen zelfs al de grondwet niet meer respecteren”, klonk het bij de demagogen van het Vlaams nationalisme. Alsof in de grondwet iets stond over BHV.

En als men via o.m. de omzendbrief van de vroegere Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken Leo Peeters (sp.a) Franstaligen begon te pesten dan vond men dat in dat milieu zelfs leuk. Allez, waarom mag dat nu niet. Dat ze maar Nederlands leren, ze leven toch in Vlaanderen. Alsof de taalwetten van 1963 van geen tel meer zijn en het respect voor minderheden geen absoluut mensenrecht. Bah nee, dat zijn dommeriken, luiaards of gewoon smeerlappen. Aan U de keuze. En die taalwetten? “Jan Verroken heeft in 1963 aan de CVP gevraagd of die faciliteiten blijvend waren en de CVP ontkende dat tegen hem. Die faciliteiten zijn dus uitdovend”, aldus een vroegere VU-man. Een merkwaardige manier om de feiten te herschrijven. Maar ze typeert.

Uiteraard geraakte die onvoorwaardelijke 5 minuten politieke moed nergens. Een tot niets leidende stemming van verhitte de trappers verloren zijnde politici was het enige resultaat. Dwazen is nog het braafste woord hiervoor. Er zijn er natuurlijk nog andere woorden voor mogelijk.

En zie de door een bepaalde pers heilig verklaarde Sint Bart De Wever moet het nu doen. En wat zien wij? In ruil voor die splitsing krijgen wij dan het opdoeken van de omzendbrief Leo Peeters, de benoeming van de verkozen burgemeesters, een tweetalige Raad van State voor conflicten in die gemeenten en inschrijvingsrecht in Brussel. De Nederlandstalige verkozen in Brussel zouden in de hoofdstad zelfs een deel van hun uitgebreide privileges verliezen en Brussel zou een zak met honderden miljoenen euro’s krijgen. Over de controle over de Franstalige scholen in die faciliteitengemeenten werd men trouwens voorheen al door het Grondwettelijk Hof flink de oren gewassen. En daarover is men nu al weken na de farce met Leterme opnieuw aan het onderhandelen. En geen N-VA’er die zo te zien protesteert over die voorstellen die als bijna-akkoord op tafel liggen. Geen NV-A’er die protesteert over het gebrek aan ‘vijf minuten politieke moed’.

Het was toch Bart De Wever die het maandenlang, meer dan een jaar zelfs, had over het ‘onverwijld splitsen van BHV waarvoor alleen 5 minuten politieke moed nodig was’. De man is dan ook een platte demagoog met dien verstande dat hij onder die andere demagogen een van de beste is om zijn krompraat als recht te doen voorkomen. Hij bewijst het nu zelf.

Of men echt tot een compromis kan komen is natuurlijk maar de vraag. De vrees voor een verdere radicalisering is reëel en zorgt voor verregaande toegevingen bij andere partijen, ook Vlaamse trouwens. Men kan een tegenstander bij onderhandelingen echter ver drijven maar er komt een punt dat dan ‘te ver’ heet en dan breekt alles.

Van De Wever is hier al gesteld dat hij achter de schermen, privaat, tot op zekere hoogte pragmatisch is en een nieuwe Schiltz kon/kan worden. Hij heeft om zich heen echter een set schoonmoeders verzameld die hem bij de onderhandelingen moeten bijstaan en daar zitten op Siegfried Bracke na alleen mensen als Frieda Brepoels en Jan Jambon in. Veel extremere nationalisten zijn er in dit land amper te vinden. Moet dat soort volk een compromis aanvaarden? Moeilijk te geloven. Realiteit zegt echter dat er buiten dit zoeken naar een compromis als alternatief alleen nog de chaos dreigt. En dat moet men bij de N-VA toch ook wel vrezen. Ziet dat zij in 2012 bij de lokale verkiezingen de rekening hiervoor gepresenteerd krijgen. Een Vlaams nachtmerrie.

Ondertussen moet men zich toch eens serieuze vragen gaan stellen bij de CD&V. Door als een kip zonder kop achter de N-VA te lopen en onder Leterme geen compromis met MR, CDH en PS te aanvaarden heeft de partij bijna haar eigen doodvonnis getekend. Had zij onder Leterme een compromis aanvaard, welk ook, dan had Leterme als de redder des vaderlands met gemak terug de verkiezingen gewonnen. Men weigerde echter en stelde integendeel steeds radicalere eisen. En toen Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne, de grootste liberale ‘genieën’ sinds Freddy Vreven, de stekker van de onderhandelingen uittrokken was het lot van CD&V en ook Open VLD al gekend. Marianne Thyssen, de Chinese vrijwilligster van CD&V, kon uiteraard het tij niet meer keren. Zeker toen haar partijleden tijdens de kiescampagne ruziënd over de straatstenen rolden. Harakiri heet zoiets in ons Japans.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s