Karadzic stapt naar tribunaal tegen België

De Bosnisch Servische politicus Radovan Karadzic stapt naar het Internationaal Strafhof voor het voormalige Joegoslavië in Den Haag om België te bevelen haar de gerechtelijke documenten betreffende wapenhandelaar Jacques Monsieur over te dragen. Karadzic staat hier terecht op beschuldiging van onder meer oorlogsmisdaden in Bosnië.

Voorheen had hij op 10 augustus via een gewone brief die documenten bij onze regering opgevraagd. In een vrij snelle repliek stelde ons ministerie van Justitie dat het wettelijk alleen op vraag van de openbare aanklager of het strafhof zelf die documenten kan overhandigen. Met andere woorden een ongelijke behandeling tussen aanklager en verdediging. Wat strijdig lijkt met onze grondwet. Daarom dat Karadzic nu naar het strafhof in Den Haag zelf stapt om zo een bevelschrift voor België te krijgen.

Radovan Karadzic Radovan Karadzic eist via de rechtbank de Belgische gerechtsdocumenten over Jacques Monsieur.

Vraag is of dit hof hem gaat volgen en of België hieraan gevolg zal geven. En dan nog is het goed mogelijk dat men een gekuiste versie van die documenten zal geven. Het strafproces in Brussel tegen Jacques Monsieur verliep op vraag van onze veiligheidsdiensten namelijk achter gesloten deuren. Die wilden immers hun erg vuile was binnenskamers houden zoals bijvoorbeeld het doorbreken van een internationaal mee door België gevraagd en gecontroleerd wapenembargo.

Westerse regeringen gaan er zeker alles aan doen om hun ware rol in dit heel bloedige conflict verder verborgen te houden. Het zou immers een gans ander verhaal aan het licht brengen over de wijze waarop Oost-Europa vanaf 1990 onder westerse controle kwam. Tot heden is nog geen enkele westerse regering ingegaan op gelijkaardige vragen van Karadzic.

Uit een serie documenten is gebleken dat de Belg Jacques Monsieur met medeweten van onze beide veiligheidsdiensten en op vraag van de VS op grote schaal wapens leverde aan zowel de Kroaten als aan de Bosnische moslims tijdens de Joegoslavische burgeroorlog.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s