Is het Donald Obama of Barack Rumsfeld

Begin februari dit jaar lekte uit dat Obama zijn reis naar een voor mei geplande Europese top in Madrid plots en zonder officiële reden afblies. Gastheer Spanje moest het verhaal in de kranten lezen. De komende dagen is Barack Obama wel in Praag voor een topbijeenkomst met de leiders van Centraal- en Oost-Europa om zoals dat heet: ‘de samenwerking op het vlak van het veiligheidsbeleid in Europa en elders in de wereld te verbeteren.’ De in ongenade gevallen vroegere Amerikaanse minister van Oorlog Donald Rumsfeld had het nooit gedurfd. Obama doet het.

Opgepast of…

Toen een Amerikaans/Britse invasiemacht Irak in 2003 bezette en vernielde ontstond er met een aantal Europese landen hierover een hevige ruzie. Waarop de gewezen Amerikaanse minister van Oorlog Donald Rumsfeld een zware politieke aanval deed op de EU. Voor hem was West-Europa het oude Europa dat had afgedaan en waardeloos was, Oost-Europa daarentegen was voor hem het nieuwe Europa dat als baken van de vrijheid hier de fakkel ging overnemen. Onder leiding van de VS uiteraard want ‘vrijheid’ heeft ook hier zijn prijs.

Het was de periode toen het Vlaams Belang voor de Amerikaanse en Israëlische media eensklaps een aanvaardbare gesprekspartner werd. Zo werd Filip De Winter plots een regelmatig geïnterviewde gast in bladen als de Israëlische krant Haaretz en verscheen hij ook op Fox News en in het zogenaamde prestigieuze blad Time. Die noemde hem zelfs al de toekomstige burgemeester van Antwerpen voor na 2012 wanneer hij de verkiezingen zou winnen tegen zijn uitdager, een mister nobody van de Arabische Europese Liga.

Verder werden Vlaams Blokkers plots, maar wel in het geheim, medewerker aan het officiële Belgisch Israëlitisch Weekblad en was er sprake van een soort semi-officiële uitnodiging voor het Vlaams Belang aan Washington. Versierd door Paul Beliën, de man van VB-parlementslid Alexandra Colen en een man die al decennia goed geïntroduceerd is in bepaalde invloedrijke Amerikaanse kringen.

Het was een brute waarschuwing aan het adres van België, stellende dat men zonder enig medelijden met ons land desnoods hetzelfde kon doen zoals ze voorheen met Joegoslavië hadden gedaan. De lokale extremisten politiek steunen, hen financieren en bewapenen en zo de Belgische grenzen na een vernietigende bloedige burgeroorlog hertekenen.

Het bleef echter beperkt tot die paar Israëlische en Amerikaanse prikjes. Joods Actueel, opvolger van het Belgisch Israëlitisch Weekblad, en de rest van de hier genoemde media schuwen terug het Vlaams Belang. Alles werd blijkbaar netjes binnenskamers geregeld. Louis Michel, Guy Verhofstadt en André Flahaut zegden wat minder gekruid hun mening over de VS en Filip De Winter kon zijn semi-officieel reisje naar de VS vergeten.

Wij moeten aan het stuur

Reeds eind vorige eeuw hadden de topspecialisten die al decennia het Amerikaans buitenlands beleid bepalen in een opmerkelijke vrije tribune gepleit voor de Amerikaanse controle over het Europees beleid. De VS moest aan het Europees stuur gaan zitten stelden een twintigtal invloedrijke diplomaten waaronder figuren als Madeleine Albright, Henry Kissinger en Zbigniew Brzezinski zonder veel aarzelen.

Een van arrogantie bol staand pleidooi dat hier in onze media toen amper de kranten haalde laat staan dat de politiek het publiek bediscussieerde. Een zeer belangrijk feit dat blijkbaar voor Europa te gênant was en dus maar snel onder de mat werd geveegd.

Veel van de ruzies achter de schermen in Europa en tussen de EU en de VS draaien hierrond. Zoals een belangrijk Europees diplomaat het privé onlangs uitdrukte: “Het probleem is dat men in Europa niet met een stem spreekt waardoor de VS dus grotendeels de kust vrij heeft om hier te doen wat het wil.”

Bovendien heeft de val van de Sovjetunie de VS nog meer speelruimte gegeven. Elk verzet tegen het Amerikaanse beleid voor Europa was onmogelijk. Het is de VS met mensen als een Peter Galbraith, de wegens zijn dubieus gedrag in zowel Irak als Afghanistan in opspraak geraakte Amerikaanse ‘diplomaat’, die de grenzen van Europa hertekende. Resulterend in ettelijke miljoenen doden (1 & 2).

Volgens de VN verdwenen een tien miljoen mensen toen uit de statistieken. Unicef heeft het over drie miljoen voortijdige overlijdens als gevolg van wat er toen gebeurde. (3) Het is de grootste slachtpartij in Europa na WO II. Hier wordt die nog steeds voorgesteld als een bevrijding en de verantwoordelijken waaronder Gorbatchov hiervoor zijn helden in de moderne geschiedenisboeken. Toch die in de VS en West-Europa.  

De vazallen in Oost-Europa

Alhoewel enige vorm van bewijs ontbreekt hoeft men er niet aan te twijfelen dat nogal wat Oost-Europese leiders gewoon betaalde zetbazen zijn van Washington. Sommigen als de Poolse minister van Buitenlandse Zaken en gewezen minister van Defensie Radek Sikorski of de Georgische president Michail Saakasjvili werden trouwens vanuit de VS naar hun geboorteland teruggestuurd om er als volleerde vazallen de boel te besturen.

Als we weten dat volgens betrouwbare bron (4) De Duitse sociaal-democratische kanselier Willy Brandt, de belangrijke Duitse uitgever Axel Springer, de Franse politicus Guy Mollet, een gewezen socialistisch eerste minister, en de Italiaanse christen-democraat Giulio Andreotti, jarenlang de sterke man van de Italiaanse politiek, op de loonlijst van de CIA stonden dan hoeft men dat in het geval van bepaalde belangrijke Oost-Europese leiders ook niet te betwijfelen.

Via Britse steun en de vrienden in Oost-Europa poogt het Europa onder controle te houden. Dat dit niet geheel lukt is zeker. Zo is het duidelijk dat de Georgische aanval op Rusland van augustus 2008 vooral bedoeld was om een geplande topbijeenkomst van de EU met Rusland te torpederen. De bijeenkomst werd trouwens afgelast.

Spanje las het in de kranten

De afzegging van het bezoek van Obama en vooral de wijze waarop toont dat men in de VS niet opgezet is met de Europese houding, vooral dan uiteraard die van stichtende landen van de EU als Duitsland en Frankrijk. De perikelen rond het Amerikaanse automerk Opel zijn hiervan een typerend voorbeeld. Dit ging overgenomen worden door een Duits-Russische alliantie wat men uiteindelijk in de VS brutaal torpedeerde.

Toen het verhaal over de het niet doorgaan van het bezoek van Obama in de pers raakte werd het nieuws opvallend ook snel begraven. Men bracht het kort, in mineur ergens onderaan pagina 5 en de kous was af. Wel wijdde de Financial Times wijdde op 3 februari een editoriaal aan de zaak “Obama and the snub to Europe” (5). Zij steunde heel opvallend Obama in zijn beslissing om de EU te affronteren.

Argumenten daarbij waren onder meer dat Europa het lidmaatschap van de EU voor Turkije en Oekraïne niet steunt en te weinig extra troepen naar Afghanistan sturen. Ook de keuze voor Herman Van Rompuy en Catherine Ashton als president en buitenlandverantwoordelijke van de EU speelde volgens de Financial Times een rol. Dus het niet verkiezen van Tony Blair i.p.v. Van Rompuy. Brits natrappen?

Het zegt veel over de Britse houding in de kwestie. Daar is de relatie met de VS duidelijk nog steeds belangrijker dan die met de EU. Waarbij haar Europees beleid er trouwens vooral op gericht is om die EU nog meer als nu in de rol van Amerikaans vazal te duwen.

Een aanval op Europa

De bijeenkomst op 11 april van de Amerikaanse Barack Obama met de Oost-Europese leiders om los van de EU over het Europees beleid te spreken is dan ook een regelrechte belediging en feitelijk zelfs aanval op Europa. Een aanval die Rumsfeld toen nooit zo openlijk zou gedurfd hebben. En wat is het Europees antwoord buiten een gênant zwijgen? Voor zover geweten niets. Behalve dan misschien de recente publieke oproep van Europees president Herman Van Rompuy aan het adres van de VS om nauwer samen te werken. Ocharmen.

De VS ziet zich overal in het nauw gedrongen en voelt zich blijkbaar een beetje als die kat die in het hoekje zit omgeven door gevaarlijk lijkende honden. En een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ieder die een kat heeft weet dat. Opgepast dus. Op dit ogenblik lijkt het land met zowat iedereen overhoop te liggen, zelfs met Israël. Alhoewel dat hier eerder een meningsverschil lijkt over de te volgen strategie om uiteindelijk hetzelfde te bereiken: een stevige en voor altijd veilige zionistische staat.

Willy Van Damme

  1. Volgens een wetenschappelijke studie  “Mass privatisation and the post-communist mortality crisis: a cross-national analysis”, verschenen op 15 januari 2009 in het Britse medische tijdschrift The Lancet, stierven er als gevolg van het door de VS aan Rusland opgelegde beleid alleen al daar minstens 1 miljoen mensen van ontbering. Deze studie werd geschreven door de Britse professoren David Stuckler (Universiteit van Cambridge), Lawrence King (Universiteit van Cambridge) en Martin McKee (London School of Hygiene and Tropical Medicine).
  2. In een brief aan de Financial Times van 21 januari 2009 stelde Michael Tracy uit het Belgische Genappe dat hij eind 1991 als medewerker van de Europese Commissie tijdens een bijeenkomst in Moskou met o.m. de Wereldbank waarschuwde dat er een veiligheidsnet nodig was voor arme Russen als men de voedselprijzen ging vrijlaten. Bij de Wereldbank, incluis de gerenommeerde professor Jeffrey Sachs, had men volgens zijn getuigenis hiervoor geen enkele interesse. Jeffrey Sachs verdedigde nog recent o.m. in een hoogoplopende ruzie met de auteurs van die studie in The Lancet zijn beleid in Rusland toen.
  3. The Times 12/03/ 2009: Warning capitalism can damage your health – Anjana Ahuja ttp://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article5891103.ece
  4. Tim Weiner – ‘Een spoor van vernieling’, Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam. Het boek is een semi-officiële geschiedenis van de CIA.
  5. http://www.ft.com/cms/s/0/d8fd56ae-10fb-11df-9a9e-00144feab49a.html.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s