Jacques Monsieur krijgt Vonnis op 21 juni

Op 21 juni zal de rechtbank in de Amerikaanse stad Mobile in Georgië uitspraak vellen in de zaak van de Belgische ex-spion en wapenhandelaar Jacques Monsieur. Deze werd eind augustus in New York gearresteerd op verdenking in de VS motoren en andere onderdelen voor het verouderde Amerikaanse gevechtsvliegtuig F5 bestemd voor Iran te hebben willen kopen. Gezien het al jaren geldende Amerikaanse embargo op handel met Iran een strafbaar feit.

Jacques Monsieur - Gevangenis Alabama VS -300x375

Op 21 juni krijgt Jacques Monsieur zijn vonnis in het Amerikaanse Mobile in de staat Georgië.

Zijn arrestatie werd volgens de aanklacht mogelijk via een door politieagenten uitgelokte deal. Ook de even beruchte Russische wapenhandelaar Victor Bout werd rond diezelfde tijd op een gelijkaardige wijze in Thailand in de val gelokt door Amerikaanse agenten. Zowel Bout als Monsieur hebben in het verleden steeds nauw samengewerkt met Amerikaanse veiligheidsdiensten en waren zakelijk ook partners. Monsieur was zelfs een agent van onze militaire veiligheidsdienst. Hun min of meer gelijktijdige arrestatie via een zelfde werkwijze roept natuurlijk vragen op.

Monsieur heeft gedurende ongeveer 15 jaar in overleg met de westerse veiligheidsdiensten en in het grootste geheim zowat overal wapens geleverd waar men dat nodig achtte. Van Libanon en Afrika tot Joegoslavië waar hij in opdracht van de VS leverde aan de Kroaten en de Bosnische moslims. Het door het westen ingestelde wapenembargo zelf doorbrekend.

Belangrijkste coup is echter zijn relatie met het Iran van de Ayatollahs. Die begon in 1986 toen hij in het kader van de Iran-Contra Affaire voor 83 miljoen dollar aan anti-tankraketten en Hawk luchtdoelraketten leverde. Wat Iran instaat stelde om de door de VS zelf georganiseerde Iraakse aanval op Iran te weerstaan. Het idee hierachter was de oorlog te laten voortduren om zo bij beiden maximum schade te veroorzaken.

J85-21 vliegtuigmotor

Jacques Monsieur wou volgens de aanklacht enkele vliegtuigmotoren van het type J 85-21 bestemd voort het verouderde F5 gevechtsvliegtuig kopen.

Monsieur werd na verloop van tijd bij de Iraanse wapenindustrie kind aan huis en was de man die Iraanse wapens wereldwijd verkocht. Zijn poging om ook de Iraanse nucleaire industrie te infiltreren mislukte echter. Hij werd eind van de jaren ‘90 van vorige eeuw door de Franse onderzoeksrechter Eva Joly ontmaskerd en in voorhechtenis genomen als gevolg van het grote schandaal rond de Franse oliemaatschappij Elf.

Gebleken was dat hij in 1997 in hun opdracht en de ermee nauw samenwerkende Franse militaire veiligheidsdienst illegaal wapens had geleverd aan een der strijdende partijen in de burgeroorlog in de Republiek Congo (Brazzaville). Hij vluchtte met een vals paspoort naar Iran maar werd er ontmaskerd als een Amerikaans en Israëlisch spion. Daarna was zijn rol als spion en wapenhandelaar uitgespeeld.

Jacques Monsieur - Kwekerij voor Lusitaanse paarden bij Tarascon

Jacques Monsieur bezit tegenwoordig een kwekerij voor Lusitaanse paarden bij Tarascon.

Vermoed wordt dat Jacques Monsieur op 21 juni eerder een symbolische straf zal krijgen die hij dan verder in België mag uitzitten. Of het verhaal van het Amerikaanse gerecht over de zaak klopt dient betwijfeld. Monsieur bekende na maanden forse druk wel maar pas nadat hij geconfronteerd werd met mogelijks 60 jaar cel. Zijn bekentenis vormde een onderdeel van een deal rond een vermoedelijk lichte uitspraak. Zo stond Monsieur erg vijandig tegenover Iran en is de man voldoende rijk om het zonder nieuwe wapendeals te kunnen stellen. Vlakbij Tarascon in de Franse Provence baat hij tegenwoordig een kwekerij uit van Lusitaanse paarden.

Willy Van Damme

Plaats een reactie