Veel volk voor grembergse bejaardenwoningen

Er was veel volk op de informatievergadering die het Woon- en Zorgcentrum Sint-Antonius en de sociale bouwmaatschappij De Dendermondse Volkswoningen zaterdagochtend hield. De polyvalente zaal van het rustoord zat zelfs afgeladen vol. “We hebben een pak meer volk dan we hadden verwacht. Het is dus duidelijk dat de nood groot is”, stelt Wouter Van der Vurst, directeur van de bejaardenhuis.

Uitleg werd gegeven over het project waarbij de bouwmaatschappij 66 bejaardenwoningen en een polyvalente zaal gaat bouwen aan de Dr. Haekstraat en vlakbij het Woon- en Zorgcentrum, in het hart van Grembergen dus. Die zijn allen bestemd voor oudere inwoners die hun voor hen te groot huis met tuin willen omruilen voor een kleinere flat geschikt voor een bejaard koppel. De bewoners kunnen daarbij indien nodig gebruik maken van de dienstverlening van het bejaardenhuis.

DSCN2508

Veel interesse in Grembergen voor de in de dorpskern geplande bejaardenwoningen.

Het Vlaams regeringsbeleid is er immers op gericht niet-hulpbehoevende ouderen niet langer in rusthuizen toe te laten maar te verwijzen naar bejaardenwoningen. De bevolking wordt steeds maar ouder wat betekent meer ouderlingen en stijgende kosten voor sociale zekerheid daar bejaarden nu eenmaal kosten aan de gemeenschap. Daarom die stap richting bejaardenwoningen.

En dit heeft ook grote voordelen voor de bejaarden zelf. Wie een rustoord binnenstapt houdt als modale gepensioneerde nog amper geld over voor kosten buiten het rustoord. En wie nog voldoende te been wil nog eens een stukje van de wereld zien en beleven. Een bejaardenwoning die men huurt is nu eenmaal goedkoper dan een verblijf in het rustoord en als dat vlak naast een zorgcentrum of zorgpost ligt is dat de oplossing. Men betaalt een huurgeld voor de woning in in geval van nood is de zorg vlakbij. Ook dankzij de moderne alarmsystemen.

Bovendien betekent dit ook extra leven voor de dorpskernen wiens oudere bewoners verder oud kunnen worden in de vertrouwde levensomgeving. En zolang als fysiek mogelijk kunnen ze aan dat gekende dorpsleven deelnemen. Het zal een extra stimulans zijn voor die dorpen en de middenstand daar.

In Dendermonde ziet men al een tijd die bui hangen en werkt men reeds een aantal jaren aan dit beleid. En de vruchten hiervan worden meer en meer zichtbaar. Vooral schepen van Sociale Zaken en nu ook OCMW-voorzitter Theo Janssens (sp.a) is hierbij de drijvende kracht die ook in Grembergen al jaren sterk aan de kar trok. Zonder zijn inzet had dit project er nu trouwens ook niet gestaan. Project dat is gelieerd aan het dienstencentrum De Brug (zie elders op deze blog).

DSCN2519

Wouter Van der Vurst: “Voor projecten als dit heb je trekkers nodig en hier waren dat het stadsbestuur en de Dendermondse Volkswoningen. Gelukkig.”

Wouter van der Vurst: “Je hebt in gevallen als dit mensen en instellingen nodig die meewillen, die de kar trekken. Hier zijn dat de stad die een deel van haar gronden afstond en de sociale bouwmaatschappij die dit project mogelijk maakten.” Veel gemeenten als bijvoorbeeld Londerzeel of Lebbeke zijn hier nog nergens. Wel is men nu naar verluid in Lebbeke bezig hierover plannen te ontwikkelen.

In Dendermonde zijn er al bejaardenwoningen in de deelgemeenten Sint-Gillis, Dendermonde, Schoonaarde, Appels en Baasrode. Alleen Grembergen en Oudegem ontbreken nog in dit lijstje. Oudegem is serieus vertraagd als gevolg van lokale protesten aangewakkerd door de koster. Grembergen zit nu definitief op de rails.

Voor Marcel Segers, voorzitter van de Dendermondse Volkswoningen was dit natuurlijk een belangrijke dag. Het is immers een der belangrijkste bouwprojecten in jaren die de maatschappij wil realiseren. “Dit is een van de grootste projecten in haar soort in Vlaanderen en belangrijk voor de sociale voorzieningen in de streek”, stelt een fiere en tevreden Marcel Segers. Volgend jaar wordt de bouwvergunning aangevraagd en de aanbesteding gedaan. Gezien de loodzware procedure waar sociale bouwmaatschappijen onder werken zal deze laatste fase voor de werken starten bijna een jaar duren. De bouw zelf zal dan starten eind 2010 of begin 2011 en gezien de grote omvang ergens tussen de 18 en 24 maanden duren.

DSCN2514 

Marcel Segers, Dendermondse Volkswoningen: “Dit is een van de grootste projecten in haar soort in Vlaanderen.”

Het gebouw zelf zal op bepaalde plaatsen aan de straatkant 4 verdiepingen tellen en afzakken naar twee in de richting van de Rootjensweg. Een mastodont dus die de herinnering aan het vroegere klooster, een nog grotere mastodont, ongetwijfeld zal wegnemen. De belangstelling voor die nieuwe bejaardenflats bleek bij de inschrijvingen hiervoor. Die was groot zelfs al komen ze er ten vroegste pas in 2012. Er klonken in de grote zaal trouwens alleen maar veel instemmende geluiden.

Willy Van Damme

2 gedachten over “Veel volk voor grembergse bejaardenwoningen

 1. Ik ben voorzitter van het wijkcomitee van de Ganzegavers te Grembergen.Tijdens de info over de bejaardenflats was ik ziek,en daarom is mijn vraag vanaf welke leeftijd men in aanmerking komt voor zo een flat.Hier wonen uiteraard nogal wat bejaarden in onze wijk.Vandaar de vraag.

  Peeters Cools
  Dendermonde

  Beste,
  Uw vraag werd overgemaakt aan de voorzitter van de Dendermondse Volkswoningen Marcel Segers. U kunt de Dendermondse Volkswoningen bereiken op het volgende adres: Begijnhoflaan 2, 9200 Dendermonde 052/22.14.43
  Willy Van Damme

 2. …en als je nu van een grote flat naar een klein huisje met een tuin(tje)?
  Yana Smit
  Antwoord:
  De procedureslag nodig voor de bouw van die bejaardenwoningen is bijna voorbij.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s