Lijvig werk over geschiedenis Grembergse boerderijen

In de Dendermondse deelgemeente Grembergen presenteerde de Werkgroep Geschiedenis Grembergen vorige week haar boek over de geschiedenis van de landbouw in Grembergen onder de titel ‘Landbouw, landbouwfamilies en landelijk leven in Grembergen”, een erg lijvige turf die nog maar eens de kwaliteiten toont van de in 1996 door Patrick De Landtsheer en Wim Decommer opgerichte vereniging. Die voorstelling gebeurde trouwens in hun nieuw lokaal in het oud-gemeentehuis dat ze van de stad voor een prijsje konden huren. Een ruimte die essentieel is om al hun materiaal goed te kunnen stockeren.

Werkgroep Geschiedenis Grembergen

Fier toont de werkgroep hun nieuw boek, het resultaat van een pak monnikenwerk.

Het boek is al het tiende dat de vereniging sinds 1996 over Grembergen heeft gepubliceerd. Met recent nog een interessant fotoboek dat alle ooit uitgegeven Grembergse prentkaarten bevat, “Een goedendag” genaamd. De vereniging organiseert ook elk jaar met de grote kermis in het tweede weekend van september een immer populaire tentoonstelling in het oud gemeentehuis.

Volgend jaar zal die gewijd zijn aan de Sint-Margrietkerk die in 2010 juist driehonderd jaar oud zal zijn. Ze werd ingewijd in november 1710. Daarvoor is men nu nog op zoek naar materiaal rond de eerste kerk van Grembergen die zich situeerde aan de Koortskapel en de Oude Kerkhofstraat vlakbij de Schelde. De tentoonstelling zal op twee plaatsen gebeuren, in de kerk en in de raadszaal van het oud-gemeentehuis.

Het 380 bladzijden tellend werk bevat een socio-economische beschrijving van het lokale landbouwbestaan, de invloed van religie en politiek hierop, het leven van dag tot dag en doorheen de verschillende seizoenen. Ook een specifieke geschiedenis van elk boerenhof en de stamboom van alle boerenfamilies zijn in het boek te vinden. Verder bevat het ook recent en oud fotomateriaal van al de Grembergse boerderijen. En aangezien Grembergen tot over een dertig jaar nog een echte landelijke gemeente was, is dit ook voor een groot deel de geschiedenis van het dorp zelf.

Maurits Verbeeck 

Bezige bij Maurits Verbeeck van de werkgroep zorgde voor het computerwerk.

“We hebben er met een grote groep mensen toch enkele jaren zeer hard aan gewerkt”, stelt Gerarda Van Mele van de groep met een zekere trots. Het boek is dan ook een ware aanrader voor wie zich wat meer wil verdiepen in de geschiedenis van Grembergen en het landbouwleven daar. Het boek kost 38 euro en is verkrijgbaar in het plaatselijke Dexiakantoor of bij de leden van de vereniging. Er zijn 250 exemplaren van gedrukt waarvan een groot deel op voorhand al besteld zijn.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Lijvig werk over geschiedenis Grembergse boerderijen

  1. Is dit boek of een e-book versie nog beschikbaar? Indien hiervan een pdf versie zou bestaan zou ik die graag kopen.
    Eduard Bieseman

    Antwoord:

    Het boek is geheel uitverkocht en bestaat ook niet als e-book. U kunt het normaal wel vinden in de Dendermondse bibliotheek, Kerkstraat 111, Dendermonde. Openingsuren in de week van 14 tot 19 uur en zaterdag van 09 uur tot 13 uur.

    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s