Brouwer Vincent Dilewyns presenteert zijn Vicaris Kerst 2009

De Grembergse brouwer Dilewyns is een door passie voor het biermaken gedreven man. Dat toonde hij dezer dagen nog maar ons met de presentatie van zijn gelegenheidsbier de Vicaris Kerst 2009, een kerstbier dus. Goed om ons in deze koudere dagen wat warm te kunnen houden.

Het is een wat hij noemt: “roodbruin bier met een delicate balans tussen het bittere en het zoete met een lichte kruidentoets van staranijs en zoethout met verder gekleurde mout om het zijn donkere kleur te geven. Alles bij elkaar heb ik hier toch een jaar aan gewerkt om het op de juiste smaak te krijgen”, aldus Vincent Dilewyns. Het dus als met zijn andere bieren, zijnde Vicaris Tripel, Vicaris Generaal en Vicardin gelukkig geen te zoet en sterk geparfumeerd bier. “Het doet qua smaak wat denken aan de Guinness”, stelde een op de persconferentie aanwezige kenner.

Een fiere Vincent Dilewyns met zijn Vicaris Kerst 2009Een fiere Vincent Dilewyns toont zijn nieuwe Vicaris Kerst 2009.

Een delicate smaakbalans tussen bitter en zoet

De smaakpupillen kunnen dus volop genieten van de bitterheid komend van het vele hop en de andere gebruikte granen. Geen toegevingen aan de al te commerciële smaakdoders van de massaproductie en de groothandel. Daarvoor is de man teveel een bierartiest, iemand die fier wil zijn op zijn product. Geen zoveelste maker van ordinair alcoholisch nat à la Inbev/Heineken. Het is ook zijn sterkte en maakt hem in de sector bekend en ook populair.

De eerste die mochten proeven waren na wat goede kennissen en journalisten op zaterdag 14 november de mensen van het 3de Brugs Bierfestival, een bierfestival dat een gans weekend plaats heeft in de Brugse Halletoren. Zonder twijfel een prachtlocatie.

Van Vicaris Kerst werd er dit jaar maar 2536 liter gemaakt, twee brouwsels. Vincent Dilewyns: “Het kwam er vooral op vraag van bierhandelaars die vonden dat dit nodig was. Een groot deel van de productie is trouwens al verkocht. Wel is het bier zeer goed houdbaar en is het binnen tien jaar nog lekker om drinken. Gezien de evolutie via  hergisting van het bier in de fles is het volgend jaar zelfs nog beter dan nu.”

Vincent Dylewyns met zijn roodbruin kerstbier

               Vincent Dilewyns: “Dankzij het veel hop en hoog alcoholgehalte is dit bier zeker 10 jaar houdbaar.’”

Een aantal cafés bieden het bier ook van ‘t vat aan zoals het café Botteltje in de Oostendse Louisalaan of de Kulminator aan het Vleminckveld in Antwerpen. Het is alleszins de bedoeling het kerstbier vanaf nu elk jaar te maken.

Een echte brouwerij

Ondertussen is er ook nieuws wat betreft de verdere brouwerijplannen van Vincent Dilewyns. Er lijken nu toch goede vooruitzichten op een stek in Dendermonde en daarbij denkt men aan een oud bedrijfsgebouw op de industriezone Hoogveld. De gesprekken hierover zijn in volle gang en zouden in de nabije toekomst afgerond moeten zijn.

Dochter Anne-Cathérine heeft ondertussen ook een master in de handelswetenschappen op zak en volgde bovendien een opleiding voor brouwer. Op dit ogenblik volgt ze bovendien een stage in een Nederlandse brouwerij. De toekomst is dus verzekerd. Leuk en goed zo. Daarbij wordt er verder nauw samengewerkt met de Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, kwestie van het project professioneel verder op de rails te krijgen.

Vicaris De toekomst van de met veel liefde gemaakte Vicaris lijkt verzekerd.

“Op dit ogenblik wordt er nog niet echt uitgevoerd en blijven de 62.000 liter die we in 2009 ongeveer zullen produceren grotendeels in België. Die omzet zal dit jaar wel met mogelijks zelfs een kwart stijgen in vergelijking met 2008. Wel voeren we nu gesprekken om ook de uitvoer aan te pakken. Als we echt zelf gaan brouwen moet onze omzet om financiële reden wel omhoog. En de vraag in het buitenland voor Vicaris is reëel”, oppert Luc Dilewyns nog verder.

We wachten vol ongeduld.

Willy Van Damme

Verdere informatie op www.vicaris.be

Een gedachte over “Brouwer Vincent Dilewyns presenteert zijn Vicaris Kerst 2009

 1. geachte heer
  daar ik een verzamelaar ben van bieretiketten kom ik beleefd te vrage of u mij soms aan het mooie etiket van VICARIS KERST 2009 zou willen hepen in de hoop op een gunstige reactie verblijf ik met beleefde groetjes emiel
  bastaens emiel
  2223 schriek

  Ik doe mijn best en neem contact op met de brouwer. Zelf heb ik geen etiket.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s