VS wil rechtszaak tegen Monsieur vermijden

 

In de VS heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie aan Jacques Monsieur, de in Baldwin in de staat Alabama gevangen zittende Belgische ex-wapenhandelaar en spion, voorgesteld om in ruil voor een schuldbekentenis een regeling buiten de rechtbank te treffen. Waardoor een publieke rechtszitting over die vermeende wapensmokkel wordt vermeden.

Jacques Monsieur werd eind augustus op een luchthaven in New York gearresteerd op verdenking van het illegaal aankopen van twee motoren voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F5. Deze zouden via Columbia en de Verenigde Arabische Emiraten naar Iran gesmokkeld worden. In totaal riskeert Monsieur 65 jaar cel. Monsieur blijft ook nog vandaag vasthouden aan zijn onschuld in de zaak.

Jacques Monsieur - Gevangenis Alabama VS -300x375

            Jacques Monsieur na zijn arrestatie in de VS.

Het verhaal zoals voorgesteld door het Amerikaanse ministerie van Justitie hangt ook met haken en ogen aan elkaar en is op nogal wat punten amper geloofwaardig. Normaal komt het proces ergens in december voor maar zeker is dat dus niet meer. De zaak ging deze dinsdagochtend in Alabama binnenskamers in de rechtbank besproken worden door de verschillende partijen. De komst van de storm Ida maakte het werken in de stad Mobile, waar de zaak voorkomt, dinsdag echter bijna onmogelijk zodat deze zitting in raadkamer tot volgende week diende uitgesteld.

Dat de Amerikaanse regering hier met zulke regeling afkomt verbaast insiders niet. Een gewezen Amerikaans procureur met kennis van de zaak: “Monsieur moet voorkomen in Alabama en criminele zaken als dit met Iran liggen er erg gevoelig. Je zit er als beschuldigde in een bijna onmogelijke positie om voor de rechtbank je gelijk te krijgen. Daarbij komt ook nog dat hij op zijn proces erg vervelende dingen zou kunnen vertellen over bepaalde zeer belangrijke figuren uit de Amerikaanse politiek. Een regeling buiten de rechtbank lijkt dan ook heel waarschijnlijk.” Een gesprek welke dateert voor Justitie in Alabama plots met haar voorstel op de proppen kwam.

Ook elders in de VS was men niet verbaasd over deze evolutie. Waarbij men hier eveneens wees op het delicate politieke aspect van de zaak. Voor Monsieur is dit voorstel natuurlijk een groot dilemma die hem in zijn cel vermoedelijk wat slapeloze nachten zal bezorgen.

Bovendien was Jacques Monsieur als wapenhandelaar en spion betrokken bij de meest smerige momenten uit de Amerikaanse geschiedenis van de voorbije dertig jaar. Zo was hij in het midden der tachtiger jaren de leverancier aan Iran van tienduizenden TOW antitankraketten en Hawk luchtdoelraketten die de VS voorheen aan Israël hadden geleverd. Dit om zo de oorlog tussen Irak en Iran te laten voortduren. Goed voor miljoenen doden.

In Joegoslavië leverde hij dan op vraag van de VS en met steun van de Navo wapentuig aan de ultranationalisten in Kroatië en de Moslims in Bosnië. Dit ondanks de internationale embargo’s die zowel voor Iran als voor Joegoslavië golden.

In het geval van Iran komt onder meer de huidige minister van Defensie Robert Gates in het vizier. Die pakte toen om die reden naast de post van CIA-baas. In het geval van Joegoslavië is dat Richard Holbrook, huidig speciaal gezant voor Afghanistan en Pakistan en een sleutelfiguur op Buitenlandse Zaken op dit ogenblik. De kans is dus heel groot dat de buitenwereld nooit de echte waarheid achter deze bizarre geschiedenis zal te weet komen.

Vraag is ook wat er gaat gebeuren met zijn verhaal op het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag waar de van oorlogsmisdaden beschuldigde Bosnische Serviër Radovan Karadzic meer wil weten over diens rol in de burgeroorlog in zijn geboorteland. Wil men in de VS verhinderen dat hij hier getuigt? Het zou Holbrook en Gates allemaal ongetwijfeld erg goed uitkomen.

Dat de VS blijkbaar een van haar beste geheime agenten ooit zo laat vallen is natuurlijk ook niet verbazend. Spionnen als Monsieur weten uit ervaring dat ze met een vingerknip zo kunnen opgeofferd worden.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s