Dossier Jacques Monsieur voor Joegoslaviëtribunaal

Belgisch spion en wapenhandelaar leverde aan Bosniërs tijdens burgeroorlog

Niet geheel onverwacht gaat Radovan Karadzic, de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische politicus, de zaak van de Belgische spion en wapenhandelaar Jacques Monsieur gebruiken in zijn verdediging voor het Joegoslaviëtribunaal van de VN. Radovan Karadzic , ex-eerste minister van de Bosnische Servische republiek, wordt door het openbaar ministerie beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de zaak van de burgeroorlog in Bosnië. De wegens spionage en wapenhandel driemaal veroordeelde Jacques Monsieur is de man die zelf toegaf op vraag van de VS wapens aan zowel de Kroaten als de Bosnische moslims te hebben geleverd. In weerwil van het door de VS zelf gevraagde en door de VN afgekondigde wapenembargo tegen het vroegere Joegoslavië.

In tegenstelling tot berichten in bepaalde media is Monsieur nog niet zelf als getuige opgeroepen maar heeft het juridisch team van Karadzic al wel het materiaal over Jacques Monsieur opgevraagd dat het Franse gerecht over de man bezit. Mogelijks wordt hij later zelf als getuige opgeroepen.

J85-21 vliegtuigmotor

Jacques Monsieur zit in een Amerikaanse cel, officieel omdat hij in de VS voor Iran twee van dergelijke motoren voor het gevechtsvliegtuig F5 wou kopen

Schandaal rond Elf

Het was het Franse gerecht dat in 1997 op zijn spoor kwam in de marge van het grote schandaal rond de Franse staatsoliemaatschappij Elf. Het zoveelste in de rij in de Franse republiek. Bleek dat Monsieur op vraag van de Franse militaire veiligheidsdienst en Elf, die steeds nauw samenwerkten, illegaal wapens had geleverd aan onder meer de Republiek Congo, ook gekend als Congo Brazzaville. Dit juist op een ogenblik dat door manipulaties van de Franse regering er een burgeroorlog was uitgebroken. Tijdens de huiszoekingen ontdekten de speurders een enorme schat aan informatie over de praktijken van de man die onder hoede van onze militaire veiligheidsdienst en met medeweten van de Staatsveiligheid was uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste private wapenhandelaars. Hij bleek ook te spioneren voor de Israëli’s en Amerikanen door als wapenhandelaar met succes te infiltreren in het Iraanse militair-industriële complex. Zijn arrestatie toen betekende het einde van de man als wapenhandelaar en spion.

Volgens zijn latere verklaringen aan een journalist van Radio France International zou hij in de periode rond 1985 op vraag van de VS Israëlische wapens hebben geleverd aan Iran om te verhinderen dat ze de oorlog tegen Irak verloren. Een affaire die later bekend raakte als Iran-Contragate en bijna de Amerikaanse president Ronald Reagan tot aftreden dwong.

Illegale wapenleveringen met steun van Navo

Voor Karadzic zijn vooral diens wapenleveringen aan Joegoslavië van belang. Volgens die verklaringen van Monsieur riepen de VS hem ter hulp om wapens aan de Kroaten te leveren zodra de VN een wapenembargo hadden uitgeroepen. Een embargo dat door de VS zelf was gevraagd. Hetzelfde gebeurde toen de Bosnische moslims op aansteken van de VS de onafhankelijkheid hadden uitgeroepen. Ook hier verscheen Monsieur met onder meer Iraanse en Chinese wapens. Volgens zijn getuigenis geleverd onder bescherming van de Navo die toen toezag op dat embargo. Hierover twee jaar geleden geïnterviewd stelde Willy Claes, die in die periode secretaris-generaal van de Navo was, nooit van de man te hebben gehoord. Dit terwijl Het Belang van Limburg in het verleden uitvoerig over Jacques Monsieur berichte.

Het verhaal van Monsieur, wiens getuigenis gestaafd wordt door onder meer onderzoek van het Belgische Comité I, kwam ook in ons parlement ter sprake. Dit comité moet voor rekening van het parlement de werking van onze inlichtingendiensten controleren. De zaak veroorzaakte een politiek schandaal toen bleek dat beide inlichtingendiensten herhaaldelijk daarover hadden gelogen tegen de onderzoekers van het Comité en ook het gerecht. Toenmalige topministers als Leo Tindemans en Mark Eyskens stelden dat ze nooit over diens activiteiten waren ingelicht en het ook allemaal in de pers moesten lezen.

Jacques Monsieur - Stoeterij Arles - 1

De nieuwe stoeterij voor Lusitaanse paarden van Jacques Monsieur nabij het Franse Arles.

Bewust Joegoslavië in brand steken

De zaak werpt natuurlijk een ander licht op de gebeurtenissen toen in Joegoslavië. Zo is onder meer in hooggeplaatste Europese diplomatieke kringen te horen hoe Duitsland en de VS door het financieren van allerlei extreme nationalistische groepen Joegoslavië bewust naar een burgeroorlog dreven. Dit terwijl zij zich officieel voorstelden als vredestichters die alleen maar wilden bemiddelen om zo nog erger te voorkomen. Logisch dus dat Radovan Karadzic de zaak van Monsieur gebruikt in zijn verdediging.

Extra discretie is wenselijk

Het probleem is wel dat Jacques Monsieur op dit ogenblik in een Amerikaanse cel zit in Baldwin County in Alabama. Daar moet hij vermoedelijk al eind deze maand voor de rechter verschijnen voor … wapenleveringen aan Iran. Het betreft hier twee motoren voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F5 die hij bij een Amerikaans undercoveragent zou hebben willen kopen.

Een bizar verhaal dat nogal wat geloofwaardigheid mist. Monsieur blijft hier trouwens zijn onschuld staande houden. Hij riskeert hierbij wel tientallen jaren cel. Mogelijks echter wordt er buiten de rechtbank een regeling getroffen. Huidig Amerikaans minister van Defensie Robert Gates was een sleutelfiguur in Iran-Contragate en Richard Holbrook, op dit ogenblik speciaal Amerikaans gezant voor Afghanistan en Pakistan, was de topman in het dossier Joegoslavië. Reden genoeg voor wat extra Amerikaanse discretie. (*)

Willy Van Damme

Dit verhaal verscheen eerder in licht gewijzigde vorm op www.werktittel.be, de website van enkele recent bij De Morgen ontslagen journalisten.

*: Sindsdien heeft de VS gevraagd om een regeling buiten te rechtbank te treffen. Zo een publieke rechtszaak vermijdend en zich zo verzekerend van die hierboven al beschreven nood aan extra discretie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s